با این حال شاید خیلی افراد ندانند اصولا شاخص کل بورس چیست، چه چیزی را نشان میدهد و چه کارکردی دارد؛ در این سطور مختصر تلاش شده تا پاسخی به این سوال بدهیم:
شاخص در مفهوم کلی، معیاری است که بر اساس آن میتوان یک موضع یا روند را تشخیص داد.
در بورس یا بازار سرمایه هم، شاخصها، معیارهای مهمی است که با بررسی و تحلیل آنها میتوان وضع گذشته و حال بورس را از جنبههای مختلف، ارزیابی و حتی روند آینده بورس را پیشبینی کرد.
شاخص کل که به آن شاخص قیمت و بازده نقدی هم میگویند، مهمترین شاخص بورس است. این شاخص بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس است.
به بیان سادهتر، تغییرات شاخص کل بیانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است.
بازدهی سرمایهگذاران در بورس از دو طریق به دست میآید: اول دریافت سود نقدی سالانه سهام از سوی شرکت یا سازمانی که سهام را منتشر کرده است و دوم، تغییر قیمت سهم در طول دوره سرمایهگذاری.
برای مثال، فردی را در نظر بگیرید که سهام شرکت الف را در ابتدای سال با قیمت 150 تومان خریداری میکند. اگر قیمت سهام این فرد در پایان سال به 180 تومان افزایش یابد و شرکت در پایان سال نیز 15 تومان به عنوان سود نقدی به ازای هر سهم توزیع کند، این فرد در مجموع 45 تومان سود از محل افزایش قیمت سهم و دریافت سود نقدی به دست آورده است.
بنابراین، بازدهی وی در پایان سال 30 درصد خواهد بود، زیرا سرمایه وی از 150 تومان به 195 تومان افزایش یافته است.
شاخص کل بورس نشانگر متوسط تغییر این ارقام به طور روزانه است که افراد با نگاه به آن در تداوم قطع سرمایهگذاری خود در بورس تصمیم میگیرند.
با این حال خرید و فروش سهام در بورس فقط از طریق تحلیل این شاخص انجام نمیشود و شرایط کلی صاحب سهم همراه وضع داخلی و خارجی کشور و دهها عامل دیگر در آن تاثیرگذار است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: