به گزارش جام جم آنلاین، با اعلام نتایج مذاکرات و تایید تفاهم ایران و کشورهای طرف مذاکره بازار تحلیل ها و اظهار نظرها درباره این تفاهم داغ است؛ اظهارنظرهای متناقض مذاکره کنندگان غربی نیز که شبیه نوعی جنگ روانی و رسانهای است مزید بر علت شده و به صداقت غربی ها درباره تعهد به نتایج تفاهم با ایران دامن زده است.
بعد از اعلام رسمی تفاهم ایران و کشورهای 1+5 عدهای از سیاسیون داخلی از امتیاز دهی ایران در برابر غرب سخن می گویند و عده ای دیگر این تفاهم را تضمین کننده منافع ملی کشور و در راستای اهداف نظام میدانند؛ غربی ها هم در اعلام موضع درباره مذاکرات یک دست نبودهاند و اظهارات متناقضی داشتهاند. نکته مشترک در تمامی اظهار نظرها و تفسیرهای سیاستمدارن و کارشناسان داخلی این است که غرب همچنان قابل اعتماد نیست و تا زمانی که حسن نیت کشورهای طرف مذاکره ثابت نشود؛ نمی توان از تفاهم نهایی حرف زد.
باهنر: مطمئن هستیم منافع کشور در مذاکرات رعایت شده است
«محمدرضا باهنر» نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی از جمله سیاستمدارانی است که با نگاهی خوشبینانه به مذاکرات ایران و کشورهای غربی نگاه میکند؛ او امروز در پاسخ به انتقاداتی که نمایندگان مجلس پیرامون توافق انجام شده بین ایران و 1+5 طرح میکردند این تفاهم را در راستای منافع و اهداف نظام ارزیابی کرد و گفت: مطمئن هستیم منافع کشور در مذاکرات رعایت شده است.
باهنر همچنین در اعتراض به نمایندگانی که نسبت به توافق تیم مذاکره کننده انتقاداتی داشتند؛ گفت: در این مذاکرات قراردادی امضا نمی شود که برخی می گویند مجلس باید آن را تصویب کند، این یک پیش نویس تفاهمنامه است و 6 ماه طرفین فرصت دارند که نشان دهند آیا به تفاهامت عمل می کنند یا نه.
وی افزود:عمل به تفاهمنامه به عهده هیات مذاکره کننده نیست بلکه بر عهده مقامات رسمی کشور . ما مطمئن هستیم که عزیزان مذاکره کننده تمامی ملاحظات را رعایت کردند. اگر خدای ناکرده اشتباهی هم رخ داده باشد نظام جمهوری اسلامی آگاه و بیدار است و مراقبت و راهنمایی می کند بنابراین دوستان دغدغه ای نداشته باشند.
باهنر در سخنان خود تلویحا اعلام کرد که تفاهم با غرب تصمیم مجموعه نظام بوده است و در صورت بی صداقتی غرب ایرادی متوجه تیم مذاکره کننده ایرانی نیست و در صورت بروز چنین اتفاقی راه برای جبران از سوی ایران باز است.
سالک: مذاکره با غرب تنها درباره مسائل هستهای مجاز است
«احمد سالک» عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس از جمله کسانی بود که نسبت به موضوع تفاهم نگاهی انتقادی داشت و تاکید کرد که هنوز نمی شود درباره مذاکرات ارزیابی دقیقی کرد.
سالک در جمع خبرنگاران در خصوص مذاکرات و توافقنامه هسته ای بین ایران و 1+5 گفت: دولت یازدهم همواره مورد تایید ملت و رهبری بوده است. ...با اینکه رهبر انقلاب فرمودند ما با مذاکره مخالف نیستیم اما ایشان مذاکره با غرب را تنها در موضوع هسته ای مجاز دانستند و دولت نمی تواند در موضوعاتی خارج از بحث هسته ای مذاکره کند.
وی افزود: نکات مهم در بحث مذاکره که رهبری نیز بر آن تاکید داشتند رعایت خطوط قرمز، حفظ عزت ملت ایران و منافع جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به اینکه اطلاعات به دست آمده از توافقات متناقض است ارزیابی کاملی نمی توانیم از آن داشته باشیم.
احمد توکلی: غرب در برابر حق غنی سازی ایران سر تسلیم فرود آورد
«احمد توکلی» اقتصاد دان و نماینده مجلس اما نگاهی تجلیل گرانه نسبت به تفاهم ایران و و 1+5 داشت؛ او این تفاهم را مثبت ارزیابی کرد و گفت: نکته مهم که در توافقات هسته ای انجام گرفته این است که غربی ها در برابر حق غنی سازی ایران سر تسلیم فرود آورده اند.
نماینده مردم تهران در جمع خبرنگاران با اشاره به توافقات هسته ای صورت گرفته بین ایران و 1+5 گفت: اطلاعاتی که تاکنون رسیده است مثبت ارزیابی می شود... بزرگترین سدی که شکسته شده این است که آنهادر برابر حق غنی سازی ایران سر تسلیم فرود آورده اند.
وی گفت: نکته مهم دیگر این است که شما این وضعیت را با کشور لیبی مقایسه کنید، لیبی می گفت من حاضرم بازرسان آژانس بازرسی کنند اما آمریکایی ها گفتند شما تمام تجهیزات خود را جمع آوری کرده و برای ما بفرستید لیبی هم این کار را انجام داد حال شما این موضوع را با توافقی که بین ایران و 1+5 رخ داده مقایسه کنید.
بذرپاش: تیم هسته ای متن سند توافق با غرب را سریع تر منتشر کند
«مهرداد بذرپاش» نماینده اصولگرای مجلس از جمله افرادی بود که با نگاهی انتقادی به موضوع تفاهم ایران و کشورهای طرف مذاکره پرداخت و تأکید کرد که تناقضات بین سخنان مسئولان غربی درباره این تفاهم شک بر انگیز است. او در جلسه علنی امروز یکشنبه سوم آذر مجلس شورای اسلامی، در تذکری برخی اظهارات منتشر شده در رسانه های داخلی و خارجی را به نوعی متناقض خواند و گفت: طبق اظهارات منتشرشده آقای ظریف گفته تولید اورانیوم غنیشده 5 درصد مثل گذشته ادامه پیدا میکند از طرفی آمریکاییها گفتهاند که در شش ماه آینده ایران ذخیره 5 درصدی را افزایش نمیدهد.
وی افزود: رئیس جمهور آمریکا نیز در اظهارنظری گفته برای اولین بار توانستیم برنامه هسته ای ایران را متوقف کنیم، ایران از نسل بعدی سانتریفیوژها استفاده نخواهد کرد، همچنین وزیر امور خارجه ایالت متحده گفته در این سند حق غنیسازی برای ایران نیامده و همچنین فردو، اراک و نطنز دیگر از امروز جلو نخواهند رفت.
بذرپاش گفت: آقای ظریف مجددا دراظهاراتی گفته فعالیت اراک ادامه دارد. از طرف دیگر اوباما گفته فعالیت آب سنگین اراک متوقف میشود، جان کری هم گفته ایران، اراک را نخواهد ساخت و اگر خواست شروع شود به سمت راهحل دیگری خواهیم رفت، آقای عراقچی هم گفته است ساختن اراک ادامه دارد اما راهاندازی آن به تعویق افتاده است.
محمدرضا تابش: توافقات در چارچوب منافع ملی است
«محمدرضا تابش» نماینده اصلاح طلب مجلس از جمله افرادی است که با نگاهی مثبت به تفاهم ایران و غرب می پردازد؛ او ضمن حمایت از تفاهم ایران و غرب، با انتقاد از سیاستمدارانی که مبنای انتقاد خود از دولت را اظهارات مقامات خارجی قرار داده اند؛ از منتقدان دولت خواست که به جای استناد به سخنان مقامات غربی، سخنان وزیر امورخارجه را مصداق قرار دهند.
تابش با تاکید بر اینکه آنچه در فناوری هسته ای بدست آمده در سایه حمایت های مردم و مقام معظم رهبری بوده، گفت: موضوع پرونده هسته ای ایران زیر نظر شورای عالی امنیت ملی است و تصمیمات این شورا پس از تایید مقام معظم رهبری اجرا می شود.
وی با تاکید بر اینکه مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده حمایت کردند، اظهار داشت: نمایندگان نیز باید به تبعیت از ایشان عمل کنند، تیم مذاکره کننده هنوز عرق تنش خشک نشده، اگر در حمایت از آنان بیانیه نمی دهیم این فرزندان انقلاب را تضعیف نکنیم.
وی در واکنش به استنادات بذرپاش به اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر شکست ایران در مذاکرات گفت: چرا به حرف های دشمنان نظام اعتنا می کنید؟ چرا به حرف های ظریف و عراقچی استناد نمی کنید؟ چرا به بوق های استکبار که می خواهند فضایی بر علیه ما بسازند، استناد می کنید؟
مصباحی مقدم: ایران از موضع عزت، حق هستهیی خود را به دشمنانش تحمیل کرد
حجتالاسلام و المسلمین «غلامرضا مصباحی مقدم» چهره اقتصادی و نام آشنای مجلس که در زمره سیاستمداران اصولگرای کشور قرار می گیرد، از دیگر کارشناسانی بود که با مثبت ارزیابی کردن تفاهم ایران و کشورهای مذاکره کننده از نتایج مثبت این تفاهم سخن گفت.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به مذاکرات ژنو گفت: آنچه که امروز در ژنو انجام گرفته است نشاندهنده این است که از موضع عزت،ملت ایران توانست حق هستهیی خود را به دشمنانش تحمیل کند.
مصباحی مقدم با اشاره به اینکه پیشنهادهای مختلفی از سوی اوباما برای برقراری رابطه با ایران مطرح شده است، اظهار کرد: آمریکاییها به این سادگیها پای میز مذاکره نمیآمدند ولی ایران بدون اینکه رابطهای با آنها برقرار کند، توانست مشکل تحریمهای خود را برطرف کند.
رسانههای مجازی و شبکههای اجتماعی، میدان مبارزه موافقان و مخالفان
گذشته از سیاستمدارن و کارشناسان رسمی کشور که سخنانشان از تریبون های رسمی و رسانه های صاحب نام منتشر می شود، کاربران ایرانی حاضر در شبکههای اجتماعی و رسانههای مجازی نیز از امروز صبح و بعد از اعلام خبر توافق به دو گروه موافق و مخالف تقسیم شدهاند؛ برخی از آنان با شادی از تفاهم صورت گرفته پست هایی در تجلیل از تیم مذاکره کننده ایرانی منتشر می کنند و در مقابل عده ای دیگر نتایج این مذاکرات را نامطلوب ارزیابی میکنند؛ به گونه ای که شبکه های مجازی شبیه به آوردگاهی برای موافقان و مخالفان نتایج مذاکرات شده و هر یک اب استدلال هایی نتایج مذاکرات را ضعیف یا قوی ارزیابی می کنند.
دولت روحانی فردا به صدمین روز فعالیت خود می رسد؛ 100 روزی که به گفته روحانی پربار بوده است؛ 100 روزی که برخی از طرفداران رقبای روحانی در انتخابات آن را چندان هم مفید و پربار ارزیابی نمی کنند.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد