۱- ادب
میتوان گفت ژاپنیها مودبترین ملت دنیا هستند. چیزی که باید به آن دقت کنیم این است که مفهوم «ادب» در کشورهای مختلف متفاوت است. منظور از «ادب» در اینجا به فلسفه آسیای شرقی از کنفوسیوس، هارمونی اجتماعی، برمیگردد. کنفوسیوس میگوید: «دولت وجود دارد، وقتی که شاهزاده، شاهزاده است، وزیر وزیر است، وقتی پدر پدر است و وقتی پسر پسر است.»
به عبارت دیگر، هر فرد باتوجه به کسی که با او در ارتباط است، موقعیت اجتماعی متفاوتی دارد: بعنوان بچه در ارتباط با والدین و بزرگتران. بعنوان بزرگتر در ارتباط با خواهر و برادرها، دانشآموزان و دیگران.
آموزش هارمونی اجتماعی بخوبی در جامعه ژاپنی بهتر از هر کشور آسیای شرقی دیگر، حفظ شده است (کره نیز هارمونی اجتماعی بسیار قوی دارد اما کمی با ژاپن متفاوت است).
۲- وقتشناسی
ژاپنیها وقتشناسترین ملت دنیا هستند (البته ممکن است بعضی از آنها این طور نباشند، اما وقتشناس بودن یکی از هنجارهای بسیار قوی اجتماعی در ژاپن است). به قطارهای ژاپن نگاه کنید. ۵ دقیقه دیر رسیدن در ژاپن برای خیلی از ژاپنیها مثل حکم اعدام برای آنهاست. اما مثلا در مالزی حتی اگر قطاری یک ساعت دیر برسد مسئله حادی نخواهد بود!
۳- مهربانی
خیلیها ژاپنیها را به خاطر رفتار دوستانه، ملاحظهکار بودن و مهربان بودنشان تحسین میکنند. ژاپنیها همیشه حواسشان قبل از خودشان به دیگران است و از همه مراقبت میکنند. حتی در دنیای آکادمیک فلسفه، طرز تفکر ژاپنی (جمعگرایی) درمقابل طرز فکر امریکایی (فردگرایی) قرار میگیرد.
۴- سختکوشی
ژاپن ازلحاظ طولانی بودن ساعات کاری در رده دوازدهم جهان قرار دارد. درواقع، اضافهکاریهایی هم در بین ژاپنیها وجود دارد که در اسناد رسمی قید نمیشود. ژاپنیها همیشه نماد سختکوشی بودهاند.
۵- احترام
ژاپنیها یک هنجار اجتماعی “内と外” (روابط داخلی و بیرونی) دارند. آنها سعی میکنند در برخورد با روابط بیرونی خود (غریبهها) همیشه با احترام و ادب رفتار کنند. حتی در روابط داخلی (خواهر و برادرها و دوستان) باز با احترام رفتار میکنند.
یکی از دلایل باهوش خوانده شدن ژاپنیها مهارت شنیداری آنهاست. ژاپنیها قبل از اینکه حرف خودشان را بزنند، بسیار با دقت به حرفهای دیگران گوش میدهند. فرایند گوش دادن باعث میشود حرف خودشان بسیار جامعتر و کاملتر باشد |
۶- خجالت
ژاپنیها گاهی اوقات افرادی خجالتی خوانده میشوند. این میتواند بخاطر فرهنگ «هارمونی اجتماعی» آنها باشد. البته ژاپنیهای زیادی هم هستند که با غریبهها خجالتی نیستند اما اکثریت آنها این طورند.
۷- هوش
از دیدگاه غربیها، آسیاییها باهوش خوانده میشوند. بعنوان مثال، آنها در ریاضیات، زبان، بیزنس و امثال آن بسیار خوب هستند. یکی از دلایل باهوش خوانده شدن ژاپنیها مهارت شنیداری آنهاست. ژاپنیها قبل از اینکه حرف خودشان را بزنند، بسیار با دقت به حرفهای دیگران گوش میدهند. فرایند گوش دادن باعث میشود حرف خودشان بسیار جامعتر و کاملتر باشد.
۸- کار گروهی
اولویت ژاپنیها گروه است نه فرد. به عبارت دیگر، ژاپن نماد بسیار خوبی از جمعگرایی است که از جنبههای بسیاری با کشورهای فردگرا متفاوت است.
۹- رسمی بودن
ژاپنیها بخاطر هنجار هارمونی اجتماعی در روابط اجتماعی خود بسیار رسمی برخورد میکنند. فقط در روابط داخلی خود است که میتوانند کمی غیررسمی باشند (اما در عینحال رفتاری توام با احترام دارند).
۱۰- پاکیزگی
دستشوییهای ژاپن از هر کجای دیگر در دنیا تمیزتر است. بسختی میتوانید تکه آشغالی کنار خیابان ببینید زیرا هیچ کس در ژاپن زبالههای خود را در خیابان نمیاندازد.
۱۱- بی علاقگی به قدرت و تمایل زیاد به خدمت
ژاپنی ها دغدغه رسیدن به قدرت ندارند و هیچ گاه از قدرت برای رسیدن به منافع شخصی و کسب ثروت سوء استفاده نمی کنند و اگر احساس کنند پست و مقامی که به آنها داده شده است از عهده و توانایشان خارج است بسرعت استعفا داده و بخاطر قصور و اشتباهاتشان در کمال خضوع و خشوع عذر خواهی می کنند و هرگز تقصر را به گردن دیگران نمی اندازند و در جهت جبران اشتباهات خود تلاش می کنند و مسئولیت آن خطاها را بطور کامل میپذیرند. ژاپنیها تمای سعی خود را میکنند تا کشورشان پیشرفته تر و توسعه یافته تر شود.
تحقیقات این مقاله نشان میدهد که مردم دنیا تصویر بسیار خوبی از ژاپنیها دارند. در کنار صفاتی که در بالا عنوان شد، میتوانیم به صفات «صادق» و «جدی» بودن نیز از خصوصیات ژاپنیها اشاره کنیم.
شما ژاپنیها را با چه خصوصیات دیگری میشناسید؟
>> سلامت نیوز
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
زمین تا آسمان تفاوت...؟؟؟!!!