مخلوطهای مختلفی که از فرآوردههای گوشتی، سبزیجات یا سیبزمینی در برشهای نان لواش پیچیده و سرخ میشود، سمبوسه و در صورتی که این ترکیبات درون خمیر نان قرار گیرد به آن پیراشکی گویند.
ترکیبات نامرغوب در لقمههای هوسی
بسیاری از خانوادهها سمبوسه و پیراشکی مرغ و گوشت را سالمترین و مقویترین نوع این لقمهها میدانند و اغلب این نوع پیراشکی را برای کودکان میخرند، غافل از اینکه اغلب لقمههایی که ترکیبات گوشتی آن درون نان یا خمیر ضخیم قرار میگیرد به دلیل آنکه در مدت زمانی کوتاه سرخ میشود به طور کامل مغز پخت نشده و احتمال بیماریزایی و مسمومیتزایی بالایی بخصوص در کودکان دارد .
از سوی دیگر به دلیل آنکه اغلب این محصولات به دلیل افزودنیها و سبزیجات معطر و برشته شدن در روغن ترد و لذیذ میشوند، برخی تهیهکنندگان غیرمتعهد از این موضوع سوءاستفاده کرده و محتویات این محصولات را با نامرغوبترین فرآوردههای گوشتی که گاهی تاریخ مصرف گذشته دارد در روغنهای گریس شده ناسالم سرخ میکنند و از همه بدتر پشت ویترینهای شیشهای در مجاورت لامپهای پرحرارت یا نور خورشید قرار میدهند.
لقمههایی که به دلیل دارا بودن فرآوردههای گوشتی فساد پذیربوده و باید پس از تولید بلافاصله در یخچال نگهداری شود!
این را هم بدانید روغن جذب شده در نان و خمیر انواع سمبوسه و پیراشکیهای گوشتی، کرمدار و شکری در مجاورت با نور، حرارت و هوا سریع تجزیه و تبدیل به ترکیبات سرطانزا میشود.
تغییر رنگ طلایی خمیر پیراشکی یا نان سمبوسه به رنگ قهوهای تیره نشاندهنده ایجاد ترکیب سرطانزای آکریلامید است که مهمترین عارضه آن صدمه به کبد و ناباروری است.
پیراشکی تنوری بهتر است
از آنجا که خمیر پیراشکی از آرد تهیه میشود و اغلب با جوششیرین یا مواد بهبوددهنده پفکی و اسفنجی میشود و بر میزان خلل و فرج آن افزوده میشود، در حین سرخشدن، روغن زیادی را به خود جذب کرده و پس از برشتهشدن به هیچ روشی نمیتوان روغن مازاد آن را خارج کرد.
از سوی دیگر اگر این لقمهها حاوی سبزیجاتی چون کدو، بادمجان، سیبزمینی و قارچ باشد در مقایسه با دیگر پیراشکیها روغن بیشتری جذب کرده و پرکالریتر میشود.
حال اگر سمبوسه یا انواع پیراشکی به صورت خانگی و از مواد اولیه سالم تهیه و به وسیله فر یا به صورت تنوری پخته شود گزینه مناسبتری است.
اما همیشه به یاد داشته باشید تعادل در مصرف خوراکیهای هوسی یک نکته کمک کننده برای داشتن یک برنامه غذایی سالم است.
موضوعات پیشنهادی را که دوست دارید درباره آن در این ستون بیشتر بدانید به شماره 300011215 پیامککنید.
فاخره بهبهانی - جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد