شیوههای بسیاری برای حمایت از مردم کم درآمد در کشورهای مختلف جهان وجود دارد؛ از اختصاص یارانه به نیازهای ضروری مردم تا اعطای مستقیم برخی کالاها به آنان، در برخی کشورها هم ماهانه مبلغی به افراد نیازمند اعطا میشود تا بتوانند نیازهای اولیه خود را برآورده کنند.
هزینه کردن درآمدهای ملی در این بخش به معنای کاهش توان اقتصادی کشور و در نهایت فشار بیشتر به همان مردمی است که دولت قصد حمایت از آنها را دارد. |
یارانه و یا همان مفهوم آشنایی که ما آن را به نام کوپن میشناسیم، یادگاری از اقتصاد سوسیالیستی است که در آن بر لزوم بازتوزیع درآمد در جامعه تأکید میشود؛ اقتصاددانانی که به این مکتب باور داشتند، معتقد بودند که نظام اقتصادی هر جامعهای نیازمند بازتوزیع ثروت در میان اقشار ضعیف جامعه است، این دانشمندان بر این باور بودند که برقراری عدالت در جامعه مستلزم حمایت از مردم کمدرآمد است؛ مردمی که هر چند چرخهای اقتصاد و صنعت کشور را میچرخانند ولی بهره چندانی از آن ندارند.
اعطای یارانه و حمایت از اقشار کم درآمد، به ذات خود اقدام پسندیده و نیکویی است، اما قبل از اعطای هرگونه یارانهای باید شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور را مد نظر قرار داد؛ امروز بخش عظیمی از درآمدهای کشور ما صرف اعطای یارانه نقدی به مردم و همچنین پرداخت یارانه به بخش انرژی، حمل و نقل، آموزش و ... میشود؛ این هزینهها که عموما به خاطر سیستم معیوب تحویل یارانه به اشخاص نیازمند و همچنین روحیه اسراف و تبذیر در میان مردم ما، به بدترین نحو ممکن خرج میشوند؛ متاسفانه منجر به بازتوزیع ثروت در کشور و همچنین پیشبرد عدالت نمیشوند.
اعطای سبد کالایی به منزله افزودن باری بر دوش هزینههای مربوط به توزیع یارانه در کشور و در نهایت به معنای این است که دولت باید بخشی از درآمدهای خود را صرف تامین و توزیع کالا بین بخشی از مردم کند؛ هزینه کردن درآمدهای ملی در این بخش به معنای کاهش توان اقتصادی کشور و در نهایت فشار بیشتر به همان مردمی است که دولت قصد حمایت از آنها را دارد.
اعطای سبد کالایی در ماههای آغازین کار دولت یازدهم، آن هم در شرایطی که به اذعان خود دولتمردان کشور در شرایط اقتصادی مطلوبی به سر نمیبرد، به نظر بیشتر از اینکه اقدامی سنجیده و کارشناسی برای کمک به اقشار ضعیف جامعه باشد، اقدامی تبلیغاتی است که نه تنها باعث کمک به مردم نمی شود، بلکه بواسطه اثرات بلند مدت آن و فشاری که به توان اقتصادی کشور وارد میکند؛ موجب ضعیفتر شدن اقشار کم درآمد نیز خواهد شد.
حقیقت این است که اعطای سبد کالایی هر قدر هم اقدام خوب و قابل تقدیری باشد؛ در شرایط فعلی کشور جای سوال دارد و مسئولان دولت دیر یا زود باید درباره آن پاسخگو باشند.
باید توجه داشت اعطای سبد کالایی علاوه بر مشکلاتی که برای بنیهی اقتصادی کشور ایجاد میکند؛ بار دیگر این سوال را ایجاد می کند که ایا چنین شیوهای برای اعطای یارانه به مردم، با کرامت آنان همخوانی دارد و آیا تنها راه ممکن برای کمک به مردم کشاندن آنها به صفوف درهم و شلوغ است.
مهدی جلیلی – جامجم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
(یك دانشجوی اقتصاد)