جام جم سرا:
طی فرآیند معمولی هضم، غذا از مری به سمت معده میرود، در این بین غذا از بخش ماهیچهای در انتهای مری به نام اسفنکتر نیز میگذرد و سپس وارد معده میشود.در واقع اسفنکتر دریچهی ورود غذا به معده است. هنگام غذا خوردن این دریچه باز میشود و غذا میتواند وارد معده شود، پس از آن، اسفنکتر بسته میشود تا اسید معده به سمت مری برگشت نکند. وقتی به سوزش سرمعده یا «ریفلاکس معده» مبتلا میشوید،در واقع اسفنکتر کاملاً بسته نمیشود ومقداری اسید به سمت مری برمیگردد.برگشت اسید ممکن است سبب درد و سوزش در ناحیه قفسه سینه شود.
در دوران باردای،هورمونهایی در بدن ترشح میشوند که ممکن است سبب شل شدن ماهیچهی اسفنکتر شوند.در نتیجه مقداری اسید به مری بازمیگردد،به ویژه وقتی غذا زیاد میخورید یا در حالت خوابیده قرارمیگیرید.علاوه بر این،با بزرگ شدن جنین در ماههای هفتم به بعد،رحم فشار بیشتری به معده وارد میکند.همین فشار نیز ممکن است سبب برگشت اسید معده به مری شود.
آیا ریفلاکس معده در زنان نشانهی بارداری است؟
البته ممکن است،اما لزوماً چنین نیست.در هر حال اگر دچار سوزش سرمعده شدهاید و نشانههای دیگر بارداری مانند قطع پریود ماهانه و تهوع نیز دارید میتوانید آزمایش بارداری انجام دهید.
آیا بارداری سبب سوزش سردل میشود؟
بارداری احتمال ایجاد سوزش سرمعده یا ریفلاکس را افزایش میدهد.در طی سه ماههی اول بارداری، ماهیچههای مری،کندتراز همیشه غذا را به سوی معده میفرستند و معده هم زمان بیشتری لازم دارد تا خالی شود و غذا را بیرون بفرستد،این کار سبب میشود که میزان جذب مواد غذایی در معده افزایش یابد اما به هر حال مضرات نظیر سوزش سرمعده نیز ممکن است همراه داشته باشد.
در طی سه ماههی سوم بارداری،رشد جنین ممکن است معده را از حالت عادیاش خارج کند و سبب سوزش سرمعده شود.البته هر زنی شرایط متفاوتی را در حین بارداری تجربه میکند و این علائم لزوما برای همه یکسان نیست و به عواملی بسیاری نظیر حالت روحی،رژیم غذایی،و عادات روزانه بستگی دارد.
چگونه سوزش سرمعده را در دوران باردای متوقف کنیم؟
خلاصی از سوزش سرمعده در دوران بارداری همراه با آزمون و خطاست.تغییر عادات روزمره برای کاهش سوزش سرمعده یکی از سالمترین روشها برای مادر و نوزاد است. برای مثال:
• وعدههایی غذایی کوچکتری بخورید و با غذا، مایعات نخورید. در عوض بین وعدههای غذایی، آب بنوشید.
• آهسته غذا بخورید و هر لقمه را کاملاً بجوید.
• از غذا خوردن، درست پیش از خوابیدن، پرهیز کنید.
• از خوردن غذاهای محرکِ معده مانند شکلات، خوراکیهای چرب و پرادویه، و غذاهای ترش و نوشیدنیهای کافئینی پرهیز کنید.
• تا یک ساعت بعد از صرف غذا، در حالت خوابیده قرارنگیرید. در عوض به آهستگی قدم بزنید تا به هضم غذا کمک کنید.
• لباسهای راحت بپوشید.
• وزن خود را در حد سلامتی حفظ کنید.
• هنگام خوابیدن بخش بالایی بدنتان را به کمک بالش بالاتر نگه دارید.
• به سمت چپ بخوابید – اگر به سمت راست بخوابید معده بالاتر از دریچهی اسفنکتر قرارمیگیرد و ممکن است سبب برگشت اسید معده به مری شود.
• پس از غذا آدامس بدون شکر بجوید. افزایش بزاق دهان میتواند اسید برگشتی به اسفنکتر و مری را خنثی کند.
• هنگام احساس سوزش سرمعده، کمی ماست بخورید یا شیر بنوشید تا حالت سوزش از بین برود.
• کمی عسل به چای بابونه یا آب گرم بیافزایید و بنوشید.
درمانهای دیگری نظیر طب سوزنی و مدتیشین نیز وجود دارند که قبل از استفاده از آنها باید با پزشکتان مشورت کنید.
آیا استفاده از داروهای سوزش سرمعده در دوران بارداری بیخطر هستند؟
بیشتر پزشکان استفاده از داروهای آنتی اسید را که حاوی مقدار زیادی سدیم هستند توصیه نمیکنند،زیرا سبب جمع شدن مایعات در بافتهای بدن میشوند.همچنین داروهای آنتی اسید حاوی آلومینیم(آلومینیم هیدروکساید یا آلومینیم کربنات)نیز توصیه نمیشود.اما داروهایی که حاوی کربنات کلسیم یا منیزیوم هستند بهترین انتخاب هستند.اما بهتر است در سه ماههی آخر بارداری از این نوع داروها نیز استفاده نشود.(سالم باش)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد