بسیاری از افراد بر این باورند، چون پایه لواشک از میوه است میتواند جایگزین میوه شود. اما باید بدانید لواشک و فرآوردههای خمیری شکل آن به هیچ عنوان خواص تغذیهای یک میوه تازه را نداشته و نباید بر این باور بود که این محصول را از میوههای درجه یک و مرغوب، بدون هیچ نوع مواد افزودنی تهیه میکنند.
ردپای میوه پا درختی در ترکیبات لواشک؟!
معمولا لواشک از تغلیظ و خشک کردن یک، دو یا چند نوع میوه که از گروه میوههای درجه 2 یا میوههایی که بازارپسندی مناسبی ندارد، تهیه میشود.
البته بد نیست بدانید برخی تولیدکنندگان غیرمتعهد این نوع محصولات را از میوههای پادرختی تهیه میکنند.
میوههای پادرختی به میوههای ریز، سفت، لکدار، آفت زده، کپک زده یا کالی گفته میشود که معمولا زود هنگام از درخت جدا و به پای درخت میافتد و تا زمانی که کشاورز آن را جمعآوری نکرده محل خواب، خوراک و البته سرویس بهداشتی حشرات و جانوران موذی است.
این میوهها اغلب بیارزش بوده و مرغوب نیست و میتواند بار میکروبی بالایی داشته باشد. البته چون طی فرآوری، میوه پخته میشود، تا حدود زیادی میکروبهای مضر آن منهدم و مسمومیتزایی چندانی ندارد.
در مورد لواشک و آلوچههای فرآوری شده بینام و نشان هم باید بگوییم که پایه اغلب این محصولات میوه نیست و از ترکیب مواد پرکنندهای چون آرد، نشاسته، اسید، اسانس و مواد رنگی غیرمجاز تهیه میشود که مصرف آن فوقالعاده برای کودکان حساسیتزا و مسمومکننده است.
لواشک بهتر است یا آلوچه فرآوری شده؟
لازم است بدانید در انواع لواشکها علاوه بر میوه از ژلاتین گیاهی، اسید سیتریک، نمک، شکر یا خمیر خرما استفاده میشود.
ترکیبات و فرآیند تولید آلوچههای فرآوری شده بویژه انواع بدون هسته آن مشابه لواشک است با این تفاوت که در انواعی از آلوچهها، ردپایی از میوههای خشک یا تازه هستهدار وجود دارد.
این محصولات تا حدودی فیبر و ریزمغذیها را دارا بوده و خاصیت ملینی و مسهل دارد. اما هر چه مدت زمان فرآوری و حرارت اعمال شده به محصول برای تغلیظ و خشکشدن بیشتر باشد به مقدار بیشتری از خواص محصول بخصوص ویتامین C آن کاسته میشود. اما در میان این نوع محصولات انواعی وجود دارد که فقط حاوی میوههای نیمهخشک یا مرطوب همچون انواع برگهها، آلوچه و آلو جنگلی است که عملیات فرآوری روی آن انجام نشده، یعنی بافت میوه شکل طبیعی خود را حفظ کرده و خمیری شکل نشده است.
این محصولات در مقایسه با لواشک و آلوچههای فرآوری شده مزایای تغذیهای بیشتر و ارزشی نزدیک به میوه تازه را دارد.
فاخره بهبهانی - جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد