در واقع پوست سریعتر از دیگر اندامها رشد کرده و بافتی پوششی روی سطح بدن ایجاد میکند و به همین دلیل، نخستین عضوی است که مشکلات ایجاد شده در بدن را نشان میدهد.
پزشکان قادرند با معایناتی که روی ظاهر پوست بدن انجام میدهند، برخی بیماریها و مشکلات درونی را تشخیص دهند.
خالهای پوستی ازجمله شایعترین علامتهایی است که مورد توجه متخصصان پوست قرار میگیرد، ولی تنها خالهای پوستی نیستند که میتوانند نشانه مشکلات پوستی باشند.
علائم دیگری نیز وجود دارد که با تظاهرات پوستی خود را نشان میدهد و با هوشیاری و آگاهی نسبت به آنها و مراجعه زودهنگام به پزشکان معالج میتوان برخی بیماریها را در مراحل اولیه شناسایی و درمان کرد.
ناراحتیهای جدی مانند دیابت، آسم و استرس ازجمله بیماریها و مشکلاتی است که از طریق اپیدرم یا همان لایه خارجی پوست قابل شناساییاند.
کراتوز پیلاریس یا همان پوست مرغی نوعی بیماری پوستی است و نشانهای برای حساسیت یا آسم نیز به شمار میرود که با برآمدگیهای کوچک روی پوست، ظاهری قرمز، خشک و خشن مشخص میشود و گاه با خارش نیز همراه است.
در واقع، برآمدگیها و برجستگیهای ایجاد شده سابقه حساسیت یا آسم را در شما نشان میدهد. این برآمدگیهای کوچک همانند آکنههای قرمز یا سفید هستند و معمولا مشکل خاصی ایجاد نکرده و به درمان نیاز ندارند، ولی خلاص شدن از شر آنها دشوار است.
آکانتوزیس نیگریکانس نوع دیگری از اختلالات پوستی است که گاه در مناطقی از پوست بویژه زیر بغل و چین پشت گردن لکههای تیره و مخملیمانند شکل میگیرد.
به گفته محققان، بروز این علامت نشاندهنده این است که شما تا حد زیادی در معرض ابتلا به دیابت هستید یا این که از این بیماری رنج میبرید.
این اختلال پوستی گاه خوشخیم بوده، ولی در اغلب موارد علامت بروز دیابت و چاقی است. در موارد نادر، این لکههای تیره و مخملی علامت بروز سرطان معده، کبد و دیگر اندامهای داخلی تلقی میشود. بنابراین بهتر است با مشاهده چنین تظاهرات پوستی حتما با پزشک مشورت کنید.
لکه و جوش خشک روی پوست میتواند نشانه کمردرد باشد. خارش و خشکی این لکهها و جوشهای گرد پوستی مهمترین علامت برای متخصصان پوست است که از این طریق کمردرد ناشی از آسیب، فشار یا بد نشستن و بد ایستادن را تشخیص میدهند.
آکنههای ناشی از تغییرات هورمونی از دیگر مشکلات پوستی است که در افراد بالغ شیوع بیشتری دارد.
در بیشتر افراد طی دوران نوجوانی و اوایل جوانی جوشهایی روی صورت و بدن ایجاد میشود، ولی بروز چنین جوشهایی در افراد بالغ و بزرگسال نشانه تغییرات و به هم خوردن تعادل هورمونهاست.
یکی از مشکلات زمینهای ایجاد چنین تظاهرات پوستی، اختلال در غدد درونریز بدن مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک یا اختلالات زودگذر هورمونی است.
خالهای برجسته به رنگ متمایل به زرد روی صورت و بدن یکی از علائم شایع بیماریهای کبدی ازجمله یرقان به شمار میرود.
یرقان یا همان زردی زمانی رخ میدهد که عملکرد طبیعی کبد متوقف میشود و سلولهای قرمز خونی از بین میرود. در این حالت همچنین سفیدی چشمها اغلب به زردی متمایل میشود.
یرقان یا زردی بیشتر در نوزادان مشاهده میشود، ولی بروز آن در بزرگسالان نشاندهنده ابتلا به بیماریهایی چون هپاتیت، سیروز کبدی یا سرطان کبد است.
لکها و پلاکهای زرد رنگ روی پوست و اطراف چشم، علامتی بر بالا بودن کلسترول خون و نیز شاخص مهمی برای وجود مشکلات قلبی در افراد است.
در واقع، این لکههای زرد رنگ پوستی حاصل رسوبات کلسترول در پوست است و متخصصان میتوانند از روی این نشانه، بیماریها و حملات قلبی را شناسایی کنند.
جوشهای پوستی یکی از شایعترین اختلالاتی است که به دنبال استرس و مشکلات روحی و روانی در فرد ایجاد میشود.
کهیر، جوشی است که با استرس تشدید میشود و معمولا با رفع مشکلات روحی روانی و فردی بیماران از بین میرود.
پوستهای ضخیم و مومی شکل روی پاها، معمولا در بیماران مبتلا به بیماری گریوز ایجاد میشود. این عارضه، نوعی اختلال خودایمنی به شمار میرود که باعث بروز پرکاری تیروئید شده و مشکلات چشمی، بالا رفتن ضربان قلب، تعریق بیش از حد، اضطراب و زخمهای پوستی را به دنبال دارد.
محققان معتقدند اختلالات خودایمنی مشکلات پوستی متعددی ایجاد میکند. در بیماریهای خودایمنی، سیستم ایمنی خود فرد، بدن را عاملی بیگانه تلقی کرده و به بدن حمله میکند.
این بیماریها در زنان و برخی نژادهای خاص بیشتر دیده شده و عامل اصلی مرگ و میر و بروز ناتوانی در این افراد محسوب میشود.
بیماری لوپوس ازجمله بیماریهای خودایمنی است که باعث شکلگیری جوشها و لکهای پروانهای شکل روی صورت میشود.
پسوریازیس نیز نمونه دیگری از این بیماریهاست که باعث تشکیل زخمهای خارشدار و لکهای قرمز میشود و پوست بدن حالت پوسته پوسته به خود میگیرد.
بیماری لایم نوعی مشکل پوستی ناشی از عفونت استرپتوکوکی است که معمولترین علامت آن بروز جوشهایی شبیه چشم روی پوست است.
این عفونتها بر اثر نیش نوعی کنه ایجاد میشود. این بیماری در صورتی که بموقع درمان نشود، مشکلات جدی برای مبتلایان ایجاد میکند که از آن جمله میتوان به نقص در کنترل ماهیچههای صورت، سردردهای شدید، درد مفاصل و تغییر و نوسان در ضربان قلب اشاره کرد.
افرادی که از روشهای برنزه کردن پوست زیاد استفاده میکنند، از مشکلات زمینهای بهداشت روانی رنج میبرند.
جوانانی که اختلالات روانی مانند افسردگی دارند، معمولا چند بار در طول سال پوست بدن خود را برنزه میکنند و همین مساله، پوست را در معرض اشعه فرابنفش آفتاب قرار داده و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
تورم ایجاد شده زیر چشمها که اغلب با تیرگی خاصی همراه میشود، اغلب بیانگر حساسیت در بدن افراد است؛ البته تیرگی دور چشم در بیشتر موارد به طور ژنتیکی زیر چشمها بروز میکند، ولی گاه آنها را همراه با تورم زیر چشم نیز میتوان مشاهده کرد.
تیرگی و به اصطلاح پف زیر چشم بیشتر در افرادی که دچار کمآبی بدن هستند، خواب کافی ندارند یا از حساسیت رنج میبرند، دیده میشود.
متخصصان معتقدند به دلیل پیچیده بودن مساله تشخیص بیماریها و نیز مشترک بودن بسیاری از علائم انواع بیماریها با یکدیگر، بهترین کار ممکن این است که افراد با مشاهده چنین علائمی در پوست صورت یا بدن خود با مراجعه به پزشک و انجام معاینات لازم، از سلامت خود اطمینان حاصل کنند.
علاوه بر این، در صورت وجود مشکلی خاص، با تشخیص زودهنگام بیماری پزشکان راحتتر و سریعتر میتوانند نسبت به درمان بیماری اقدام کنند.(ضمیمه سیب)
ندا اظهری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر