توصیه‌هایی برای استفاده بهینه از شبکه‌های اجتماعی

اعضای جدید خانواده: وایبر و واتس‌اپ و تانگو!

فناوری‌های​جدید، نهاد خانواده را نشانه​گرفته‌اند (8)

وقتی ادب در وایبر ​گم می‌شود

هم‌نسلان من، یعنی دهه شصتی‌های معروف، خوب به خاطر دارند که در روزهای نوجوانی ما هر چند وقت یکبار برنامه طنز ساخته می‌شد که ما را می‌برد به ناکجاآباد. ساعت خوش را بیشتر از بقیه به خاطر دارم اما هر چه فکر می‌کنم چه تکه کلام‌هایی در آن بود که برای ما غیرمجاز اعلام شده بود، دیگر از این فاصله زمانی چیزی به‌خاطر نمی‌آورم.
کد خبر: ۷۲۵۱۲۵
وقتی ادب در وایبر ​گم می‌شود
اما چهره ناظم مدرسه خانم مرادی را خوب یادم هست که در مراسم صبحگاه با عصبانیت اعلام کردند اگر چنین حرف‌هایی را در مدرسه بگوییم، نمره انضباط‌مان کم خواهد شد. ما هم آن‌روزها باور می‌کردیم دیوارهای مدرسه‌مان هم شنود دارند. یادم نمی‌آید که تکیه کلام‌های باب شده پایش به خانه‌مان هم باز می‌شد یا نه اما هر چه بود حرف‌های خیلی تند و تیز و غیرقابل بیانی نبود،‌ لااقل پیش حرف‌هایی که این روزها باب و آزادانه بیان می‌‌شود، اصلا حرف بدی به حساب نمی‌آمد.

جالب است که همان دختران ماخوذ به حیای دیروز، امروز در یک گروه وایبری دور هم جمع شده‌ایم و گاهی حرف‌هایی در این گروه زده و جوک‌هایی رد و بدل می‌شود و بقیه با شکلک‌های خنده و تائید با آن همراهی می‌کنند که اگر خانم مرادی ناظم مهربان آن روزها در خواب هم می‌دید در آینده ما چه حرف‌هایی با هم خواهیم زد، نمره انضباط همه‌مان را صفر می‌داد.

البته برای این تغییر در ادبیات و نوع گفتار نمی‌توان تنها وایبر را مقصر دانست اما ارتباطات مجازی به‌طور کلی بر تغییر سبک گفتار ما موثر است. انگار افراد به‌دلیل این‌که یکدیگر را نمی‌بینند، همه رفتارهایشان کمی‌ متفاوت می‌شود. این تغییر تا جایی است که در مطلبی جداگانه بیان کردیم خدا در دنیای مجازی هم وجود دارد. در حرف‌ها و چت کردن‌ها همه چیز مجاز نیست. زیاد شدن ارتباطات مجازی به نوع جدیدی از خیانت منجر شده به نام خیانت‌های کلیکی. نکته تلخ قضیه اینجاست که این نوع خیانت‌ها بسیار آهسته اتفاق می‌افتد و فرد گمان می‌کند که تنها چند کلمه تایپ کرده، در صورتی که او علاقه‌مند شده، رابطه احساسی داشته و حتی رابطه جنسی برقرار کرده، اما همه این اتفاقات در دنیای مجازی افتاده!

نوع دیگری از شکستن خط قرمز‌ها این است که افراد حدود ادب را در گفتارتایپ شده رعایت نمی‌کنند. درست مانند همان خیانت‌های کلیکی اینجا هم موضوع بی‌ادبی‌های کلیکی در میان است.

روزهای اول چنین نیست.همه جملات زیبا می‌فرستند و طنز‌های خوب، اما کم کم سر و کله طنز‌هایی که ممکن است توهین به مقدسات بعضی از اعضای گروه در آن باشد هم پیدا می‌شود و البته طنزهایی که ممکن است هیچ‌گاه افراد رو در روی هم نگویند.

همین چند روز قبل یکی از دوستانم تلفن همراهش را به من داد و گفت: این جوک‌ها را بخوان! گفتم: خوب چرا خودت برایم نمی‌خوانی؟ گفت: خیلی زشته! من اهل این حرف‌ها نیستم!

برایم عجیب بود وقتی که خیلی جدی می‌گفت اهل گفتن جوک‌های نامناسب نیست، اما در گروهی که عضو بود بسیاری از این حرف‌ها رد و بدل می‌شد و او هم زیر برخی از آنها شکلک خنده گذاشته بود!

خوب مگر نه این‌که شخصیت همه ما در دیدار حضوری، مکالمه تلفنی و این روزها هم نوشتن‌های وایبری، باید بیانگر یک چیز باشد؟ اما انگار همه ما فکر کرده‌ایم اینجا دنیای دیگری است باقوانین دیگر.

حتی عکس‌های کنار وایبر هم برای خودشان حکایتی دارند. مثلا دوست بزرگوار دیگری دارم که محجبه بوده و روی حجاب حساسیت زیادی دارد اما در عکس کنار وایبرش این حساسیت کمرنگ‌تر شده است. در این مورد هم روزهای اول چنین نبود اما کم کم عکس‌ها تغییر کرد. فکر می‌کنم اولین عکسی که یک فرد متفاوت از اعتقاداتش می‌گذارد کمی ‌برایش سخت باشد اما وقتی می‌گذارد و می‌بیند اتفاق خاصی نیفتاد، ادامه می‌دهد. زیرا ما متوجه نمی‌شویم این عکس را هر کس که شماره تلفن ما را دارد، به شرطی که شماره را ذخیره کرده باشد، می‌تواند ببیند. ممکن است چون ارتباط مربوط به چند سال قبل است، ما شماره او را نداشته باشیم و در فهرست وایبرمان او را نبینیم اما او ما را می‌بیند و خیلی راحت می‌تواند عکسی که به اشتراک می‌گذاریم را ذخیره کرده و نگه دارد.

به نظر می‌رسد در دنیای مجازی مثل شبکه‌های اجتماعی و امکانات ارتباطی مثل وایبر و لاین و... بیشتر باید حواس افرادی که مشتری پر و پا قرصش هستند، به نوع گفت‌وگو ورعایت موازین اخلاقی و ادب باشد، زیرا وقتی حرفی نوشته و ارسال شد، دیگر نمی‌توان آن را از بین برد.یک سند قطعی و عینی است از شخصیت فرد.

در بسیاری از مواقع همین بی‌تامل حرف زدن‌ها باعث دلخوری و از بین رفتن‌ دوستی‌های قدیمی ‌شده است. همین گروه وایبری که برخی دوستی‌ها را بعد از چندین سال در یک جا جمع کرده است، وقتی اعضا حواس‌شان به مهارت گفت‌وگو در یک جمع مثلا سی‌تایی نباشد، می‌تواند به مرور زمان باعث دلخوری شود. در گروه دوستان دوره راهنمایی من، به دلیل فرستاده شدن جوک‌هایی که به مقدسات جامعه توهین شده بود، دو دستگی و دلخوری ایجاد شد تا جایی که یک گروه موازی آن تشکیل شد و برخی از اعضا در آن حضور دارند و حرف‌های بقیه اعضا در گروه اصلی را نقد می‌کنند. به نوعی غیبت وایبری هم سر و کله‌اش پیدا شده.

باید بدانیم وقتی حرفی را در وایبر می‌فرستیم مانند وقتی که صحبت می‌کنیم، تیری است که پرتاب می‌کنیم و دیگر بر روی آن اختیاری نداریم. خیلی راحت می‌توانیم شخصیت چندین و چند ساله مان را خراب کرده و باعث شویم حرمت‌مان خدشه‌دار شود. من این چند روز شاهد این بودم که یکی از قدیمی‌ترین ارتباطات دوستی‌ام به خاطر یک سوءتفاهم کوچک دچار خدشه شد. فردی طنزی را فرستاده بود و دیگری بخاطر حرفی که چند روز قبل در دیدار حضوری به من گفته بودند، آن را به خود گرفته و خود را از گروه پاک کرده و دلخور شده بود.

رعایت ادب و نکات اخلاقی همه جا ضروری است اما انگار در وایبر بیشتر باید حواسمان جمع باشد. نباید گرفتار موجی شویم که ایجاد می‌شود. هر چه می‌خواهیم به اشتراک بگذاریم و یا تائید کنیم را نشانه شخصیت خود بدانیم. بزرگ‌تر و کوچک‌تر بودن در این ارتباطات هم وجود دارد. در فرهنگ ما بسیاری از حرف‌ها مقابل بزرگ‌تر‌ها زده نمی‌شود، اما در این گروه‌ها چنین حفظ حرمتی باب نیست. مراقب باشیم که تمام تغییرات نامناسب اخلاقی قدم قدم پیش می‌آید به‌گونه‌ای که به آن عادت می‌کنیم و اصلا متوجه نمی‌شویم، کی و کجا ما تبدیل به یک انسان دیگر شده‌ایم. (ضمیمه چاردیواری)

ندا داوودی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۹
منا
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
من دهه پنجاهی هستم نمی دونم چی بگم ؟
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
مردان و زنان متاهلی را می شناسم از اقوام كه در وایبر با هم حرف های ركیك جنسی می زنند كه هرگز رودرو با كسی اینچنین سخن نمی گویند. همیشه هم همینطوره.... فضای نوشتن راحت تر از گفتن است و متاسفانه وایبر و ....این فضا را بیشتر فراهم كرده است
لبا
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
هیچ ارتباطی به وایبر نداره
بیف
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
اگه همه چیزارو بخاین به وایبر نسبت بدین،بس كامپیوتر و اینترنت بی ادب ترین هستن
ایمان
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
اصلا مقاله در مورد وایبر نوشتن و این مسایل رو مطرح كردن جز به خاطر جلب نظر مردم یا معروفیت كسب كردن چیزی نبود ... این كه جك یا مطالب نا مناسب در وایبر تنها رد و بدل میشه ؟؟ در محاوره مردم نبوده كه الان در این نرم افزار استفاده میشه؟
در سریال های جدید بعضی چیزها رو علنا یا كنایه ای نمیگن؟
چه ربطی به وایبر داره ؟ در پیامك هم جك زشت نوشته شده چرا اون رو نمیگی ؟ نكنه چون هزینه پیامك به جیب اپراتور ها میره ترس دارین بگین ؟
محمد رضا / دهه شصتی
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
مشكل ما ایرانی ها اینه كه نمی خوایم قبول كنیم فرهنگ استفاده از تكنولوژی رو نداریم . دقت كنید : خانواده ها الان همه از اینكه بچه هاشون مرتب سرشون تو اینترنته شاكی هستن . خانم ها از اینكه شوهرشون وقتی از سر كار هم می یان تا دم دمای صبح سرشون تو كامپیوتره شاكی اند. آقایان از اینكه زنشون مرتب تو وایبر دنبال خاله زنك بازیه گله مندند. پدر بزرگا و مادر بزرگامون از اینكه وقتی كنارشون هستیم كاری به كاریشون نداریم و كله مون رو انداختیم تو گوشی هامون دلگیرند. اینها مشكل ماست نه ابزارهایی مثل وایبر كه فرهنگ نداریم . البته قبول دارم شرم و حیا در این نرم افزارها كنار می ره و آدم ها راحت تر هر چی بخوان می نویسند. اونم از بی فرهنگی ماست .
رسول
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
آقا جان چرا طفره می رین . من خودم خیلی از چیزهایی كه تو وایبر می نویسم رو حضوری محاله به زبون بیارم . واقعیت رو باید پذیرفت . تلاش می كنم خودم رو اصلاح كنم
یعقوب ( اسلامشهر )
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
این مسئولین چرا كاری نمی كنن پس ؟ وایبر رو فیلتر كنین ملت با ادب شن !!
صات
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
ادم باید جنبه داشته باشه
بی ربط
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
به اصل آدما بر می گرده ...
شهروز
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
هیچ اجباری تو استفاده از وایبر نیست...هر كسی ناراحته استفاده نكنه
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
از مسئولین می خواهیم هر چه سریعتر وایبر فیلتر كنند تا بنیان خانوادهها مستحكمتر بمونه
فرناز
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
بی اخلاقی و بی تعهدی به خانواده با وایبر زیاد شده .... این واقعیت تلخ این روزهای ماست
كاربر
United States
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
یادمه وقتی خواستن وی چت رو هم فیلتر كنن سایت های خبری هر روز از این مطلب ها منتشر می كردند!
این مشكلات هیچ ربطی به وایبر نداره چون نرم افزارهای زیادی هست كه كار وایبر را انجام می دهد، حتی با پیام كوتاه هم می شود ارتباط برقرار كرد یا جك و .... ارسال كرد. بهتر نیست به جای این مطالب برای فرهنگسازی تلاش كنید؟؟
نیكو
United States
۲۰:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
ای بابا این وایبرم فیلتر میكنن دیگه جوكهای بد هم از بین میرن ملت هم همه باادب میشن همه مشكلات هم حل میشه تنها مشكل جامعه ما این وایبر ه پدر سوختس فسادم از بین میره چون قبل از وایبر فسادی وجود نداشت....بس كنین این حرفارو فرهنگشو نداریم بی جنبه ایم وسلام
فرزانه
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
به نظر من باید بررسی كرد چرا زن و شوهر ها و كلا آدم ها اینقدر اخلاق رو زیر پا گذاشتن و در فضای مجازی پرده دری می كنند. همكاری دارم با 54 سال سن و متاهل یك سره تو وایبر داره با خانم ها حرف می زنه و عكس می گیره و عكس می فرسته.... مقصر اینها وایبر نیست ....لطفا ریشه یابی كنید و در جهت فرهنگ سازی برای استفاده از فناوری های نو به مردم اطلاعات بدید. ممنون
آرتین
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
اونجا یه محیط خصوصی تلقی میشه و هر كسی با دوستاش مختاره كه هرچی دوس داره صحبت كنه!! تو روابط و حریم های افراد به بهانه ادب و اخلاق تجاوز نكنید لطقا
بی بی
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
اصل اینه كه موبایل كه در دسترسه نباید به این امكانات مجهز باشه . چون عامل وسوسه انگیز تودستمون . هیچ كنترلی رومون نیست . مخفیانه و هركجا ارتباط برقرار می كنیم .
babak
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۵
۰
۰
به نظر من باید ارسال عكس و فیلم در وایبر فیلتر شود .

نیازمندی ها