سردمزاجی یکی از دلایل مهم‌ جدایی همسران است

بی‌میلی جنسی؛ دلایل و راهکارها

بی‌میلی جنسی در روابط زناشویی همواره از موضوعاتی بوده است که در بسیاری مواقع باعث فروپاشی یک خانواده و جدایی حتی‌گاه در آغاز زندگی مشترک شده است. برای مخاطبانی که در پرسش‌های خود از بخش مشاوره نیز سوالاتی در این زمینه دارند، گفت‌و‌گویی را با یک روان‌پزشک و عضو گروه پژوهشی خانواده و سلامت جنسی، درباره دلایل و درمان‌های کاهش میل جنسی در ادامه منتشر کرده‌ایم.
کد خبر: ۷۳۹۶۹۹
بی‌میلی جنسی؛ دلایل و راهکارها

جام جم سرا به نقل از سلامت: به این نمونه توجه کنید:

«تقریبا 3 سال و نیم است که ازدواج‌ کرده‌ام. از نگاه دیگران زوج خوشبختی به نظر می‌رسیم، اما واقعیت این است که با همه عشق و علاقه‌ای که بین من و همسرم وجود دارد، روابطمان فقط محدود به گفتن، خندیدن، و بیرون رفتن است. روابط جنسی جایی در زندگی ما ندارد... همسرم در این‌ مورد اصلا حرف نمی‌زند و زمانی هم که راجع به این مساله با او صحبت می‌کنم درنهایت می‌گوید زندگی که فقط به این مساله خلاصه نمی‌شود».

این هم نمونه‌ای دیگر: «مدت یکسال است ازدواج کرده ام ولی هیچ علاقهای برای نزدیکی با همسرم ندارم. هرچه سعی می کنم، نمیتوانم از آن لذت ببرم، این مشکل را چطور باید حل کنم؟ چون زندگی ام دارد از هم می پاشد .»

دکتر غلامحسین قائدی، روان‌پزشک و عضو گروه پژوهشی خانواده و سلامت جنسی، درباره دلایل و درمان‌های کاهش میل جنسی مردان به پرسش های موجود در این حوزه پاسخ داده است.

چرا بعضی مردان تمایلی به برقراری رابطه زناشویی با همسرشان ندارند؟

اصولا داشتن فعالیت جنسی چه در زنان و چه در مردان امری چندبعدی است و عوامل مختلفی مانند همسر، شرایطی که رابطه در آن اتفاق می‌افتد و عوامل فردی در شکل‌گیری آن بستگی دارد، بنابراین این مساله باید از جنبه‌های مختلف که در ارتباط با آن است مانند میل جنسی، برانگیختگی، ارگاسم و... و از دیدگاه عوامل فردی، بین‌فردی، روان‌شناختی، پزشکی، محیطی و... بررسی شود. اینکه برخی مردان تمایلی به داشتن روابط زناشویی با همسرشان ندارند، امری است که ممکن است عوامل متعددی در آن نقش داشته باشند. مهم‌ترین نکته در تبیین چگونگی این مساله، دانستن این موضوع است که این اتفاق در چه شرایطی رخ داده است؟ آیا از همان سال‌های اولیه زندگی مشترک بی‌میلی وجود داشته است یا تحت شرایط زمانی و مکانی خاصی این مساله شکل می‌گیرد؟ آیا ممکن است بی‌میلی تحت‌تاثیر مسایل دیگر (مشاجره با همسر، استرس، مشکلات اقتصادی و...) باشد؟ و سوال‌های متعدد دیگری که لازم است پاسخ آنها به دقت بررسی شود.

یک فرد معمولی از کجا می‌تواند متوجه شود که احتمالا با کاهش میل جنسی مواجه شده است؟

اغلب افراد میل جنسی را شهوت و هوای نفسانی می دانند، اگرچه این اصطلاحات می‌تواند تاحدی احساسات مربوط به میل جنسی را توصیف کند، اما اصطلاح میل جنسی پیچیده‌تر از این مسایل است. میل جنسی، یک مرحله روان‌شناختی است که طی آن فرد تمایل به خیال‌پردازی و داشتن فعالیت جنسی دارد. مشکلات مرتبط با میل جنسی، زمانی مطرح می‌شود که افراد نداشتن میل‌جنسی یا میل‌جنسی پایین را تجربه کنند، درحالی که سایر افراد میل جنسی بالا یا دائمی دارند. میل جنسی بسیار بالا یا بسیار پایین می‌تواند برای افرادی که این مشکلات را تجربه می‌کنند، ناراحت‌کننده و آزاردهنده باشد و طبیعی است که طرف مقابل را هم ناراحت کند. میل جنسی پایین یک اختلال (بدکارکردی) محسوب می‌شود، درحالی که میل جنسی بسیار بالا، اغلب به عنوان اعتیاد جنسی تلقی می‌شود.

مشکلات مرتبط با میل جنسی چه در مردان و چه در زنان، با توجه به مسایلی مانند نبود رغبت، اشتیاق و میل (در ارتباط با شرایطی از قبیل خیال‌پردازی‌های جنسی، خودارضایی یا داشتن رابطه جنسی) تعریف می‌شود. بی‌میلی جنسی به 2 نوع بی‌میلی جنسی موقعیتی و بی‌میلی جنسی فراگیر تقسیم می‌شود. زمانی که فرد نسبت به همسرش در شرایط خاصی مثلا در محیط خانه بی‌میل است، ولی در مسافرت و خارج از خانه به برقراری رابطه زناشویی تمایل دارد میل جنسی از نوع موقعیتی است اما زمانی که در هر شرایط میلی به برقراری رابطه وجود نداشته باشد، از نوع فراگیر است.

چرا بعضی مردان میل جنسی خود را از دست می‌دهند؟ چه عواملی باعث می‌شود میل جنسی کاهش پیدا کند؟

بسیاری از زوج‌ها در شرایط نامناسب با هم رابطه برقرار می‌کنند؛ آنها اغلب به دلیل مشغله‌های کاری، خستگی جسمانی و روانی، نگرانی‌های خانوادگی و... آمادگی لازم را ندارند و بنابراین طبیعی است که چنین شرایطی عموما باعث کاهش میل جنسی در هر دو جنس شود

وجود مشکلات روان‌شناختی مانند اضطراب، بویژه افسردگی هم به دلیل بروز این اختلال و هم مصرف داروهای ضدافسردگی (به‌خصوص فلوکستین)، باعث کاهش میل جنسی شود. به‌علاوه طرز تفکر و نگرش‌های فرد تاثیر بسزایی در عدم تمایل به داشتن رابطه زناشویی دارد.

بسیاری از زنان و مردان رابطه را صرفا وسیله‌ای برای تداوم نسل می‌دانند و معتقدند داشتن رابطه رناشویی با هدفی غیر از این، گناه محسوب می‌شود، بنابراین طبیعی است که برای ایجاد رابطه در زمان‌های دیگر اقدام نکنند . ازطرفی نوع نگرش فرد نسبت به عملکردش نیز باعث کاهش میل جنسی او می‌شود ،مثلا مردانی که تصور می‌کنند در هرشرایطی باید آمادگی لازم برای برقراری رابطه زناشویی داشته باشند، وقتی در عمل با شکست مواجه می‌شوند ممکن است نسبت به توانمندی خود شک کنند و عزت‌نفس جنسی‌شان کاهش یابدو دیگر میلی به داشتن رابطه نداشته باشند. البته وجود مشکلات جنسی دیگر مانند اختلال در نعوظ، انزال زودرس در مردان و نگرش‌های منفی‌ای که فرد به عملکرد جنسی خود پیدا می‌کند و حتی مشکلات جنسی زن مانند خشکی واژن، درد و...، ترس از تکرار شکست و عدم موفقیت رابطه جنسی یا ارضانکردن همسر و آزار و اذیتاو حین برقراری رابطه زناشویی (به دلیل درد ناشی از مقاربت) همگی باعث می‌شود میل به رابطه زناشویی کاهش پیدا کند. علاوه بر مشکلات روان‌شناختی و جنسی، وجود مشکلات جسمانی مانند سرطان نیز باعث کاهش میل‌جنسی می‌شود و بیماری‌های قلبی‌-‌عروقی، فشارخون بالا، کلسترول بالا و دیابت هم با کاهش جریان خون به ناحیه تناسلی میل جنسی را کاهش می‌دهند.

داروها هم می‌توانند باعث کاهش میل جنسی مردان شود؟

بله، مصرف برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی (به‌خصوص فلوکستین) و ضدفشارخون یا ضدریزش مو باعث کاهش میل جنسی می‌شود.

آیا مشکلات هورمونی هم میل جنسی مردان را کاهش می‌دهد؟

اختلال‌های تیروییدی و تومورهای غده هیپوفیز، ممکن است باعث کاهش میل جنسی شود. افرادی که سطح تستوسترونشان پایین‌تر از سطح طبیعی است، کاهش میل جنسی را تجربه می‌کنند. چند دلیل احتمالی برای کاهش سطح تستوسترون وجود دارد که با آزمایش‌های پزشکی و تست‌های آزمایشگاهی مشخص می‌شود. هرچند هنوز تاثیر پایین‌بودن سطح هورمون بر کاهش میل جنسی چندان روشن نیست اما در مردان پایین بودن سطح هورمون تستوسترون همیشه با کاهش میل جنسی همراه است. افزایش پرولاکتین و مشکل‌های تیروییدی به‌خصوص کم‌کاری آن نیز در کاهش میل‌‌جنسی موثر است.

عده‌ای معتقدند گذراندن تمام زمانشان با همسر، میل جنسیشان را نسبت به او کم می‌کند. آیا علم این ادعا را می‌پذیرد یا تنها جنبه توجیهی دارد؟

کاهش میل جنسی به‌طور ناگهانی به‌وجود نمی‌آید و روندی تدریجی دارد؛ اگر فردی طی سال به مدت چند ماه، تمایلی به رابطه زناشویی نداشته دچار کاهش میل شده است. البته طبیعی است که به‌مرور حرارت رابطه همسران کاهش می‌یابد و برای جذاب ماندن در نظر یکدیگر باید تلاش بیشتری کنند. برای یافتن علایم هشداردهنده پاسخ به پرسش‌های زیر می‌تواند کمک‌کننده باشد؛

اگر کاهش میل‌جنسی به دلیل پایین بودن سطح تستوسترون است، باید در درمان به سن و وضعیت سلامت فرد توجه خاصی شود مثلا در مردان مبتلا به سرطان پروستات، مصرف تستوسترون باعث پیشرفت سرطان می‌شود

در خانه فقط هنگام خواب به فکر رابطه زناشویی می‌افتید؟ این رابطه، احساس ارتباط و اشتراک به شما نمی‌دهد؟ یکی از شما همیشه آغازگر و همیشه تحت فشار است؟ رابطه زناشویی یک فعالیت معمولی و مکانیکی شده است؟ هرگز در مورد همسرتان تفکرهای جنسی ندارید و نهایتا یکی، دو بار در ماه رابطه زناشویی دارید؟ اگر پاسخ به بیشتر این عبارت‌ها در مورد فرد مثبت باشد، احتمال دارد تا مدتی نه‌چندان دور دچار کاهش میل جنسی شود.

کیفیت رابطه یک مرد با همسرش می‌تواند بر میل جنسی او به همسرش موثر باشد؟

بسیاری از زوج‌ها در شرایط نامناسب با هم رابطه برقرار می‌کنند؛ آنها اغلب به دلیل مشغله‌های کاری، خستگی جسمانی و روانی، نگرانی‌های شغلی و خانوادگی آمادگی لازم برای داشتن رابطه ندارند ولی با توجه به دلایلی مانند فشار همسر و علاقه و احترام به او با این تصور که انجام وظیفه می‌کنند، این کار را انجام می‌دهند بنابراین طبیعی است رابطه موفقیت‌آمیزی نداشته باشند. چنین شرایطی عموما باعث کاهش میل جنسی در هر دو جنس می‌شود. این مساله زمانی حاد می‌شود که مدت زمان بیشتری از ازدواج گذشته باشد و مسایلی مانند نگهداری از فرزندان، عادی‌شدن روابط و الگوهای جنسی روزمره و تکراری نیز به آن اضافه شده باشد. حتی در مواردی مرد نسبت به همسرش احساس خاصی دارد، چون او را به یاد فرد مهمی در زندگی‌اش مانند مادر و... می‌اندازد. در این حالت میل جنسی‌اش را به همسرش از دست می‌دهد. در کنار عوامل روان‌شناختی، پزشکی و عوامل فردی، عوامل بین‌فردی و روابط عاطفی زوج نیز در این امر نقش بسیار مهمی دارد. نوع روابط حاکم در تعیین این مساله که زن و مرد چگونه با مشکلات مختلف خود کنار می‌آیند، تعیین‌کننده است. عشق و علاقه به یکدیگر، درک متقابل نیازها و خواسته‌های هم و درک شرایط خاص زمانی و مکانی که زوج در آن به سر می‌برد، عوامل موثری هستند که میل جنسی را تحت تاثیر قرار می‌دهند. البته صرفا عشق و علاقه برای داشتن میل جنسی کافی نیست و زن و مرد باید نسبت‌به یکدیگر جذابیت جنسی نیز داشته باشند، شرایط یکدیگر را درک کنند و مدام برای ایجاد رابطه زناشویی همدیگر را تحت‌فشار قرارندهند. هدف از داشتن رابطه زناشویی کسب لذت است.

بنابراین باید در این ارتباط با یکدیگر به توافق برسند. ممکن است با وجود علاقه بین زوج‌، یکی از آنها برای دیگری جذابیت جنسی نداشته باشد و همسرش نتواند با او ارتباط برقرار کند یا زوجی به دلیل فقدان مهارت‌های عاطفی و جنسی نتوانند به شکل مناسب نیازها و خواسته‌های یکدیگر را درک و ارضا کنند. تعارض‌های زناشویی، نداشتن توافق، ناسازگاری، عدم اعتماد و احترام، احساس خشم و نفرت، توجه‌نداشتن به نیازهای هم، نبود عشق و علاقه، روابط بین‌فردی آسیب‌دیده و... باعث کاهش میل و رضایتمندی جنسی می‌شود.

مهم‌ترین نکته‌ای که در درمان مشکلات جنسی باید در نظر داشت، چیست؟

مهم‌ترین نکته،‌ شناخت دقیق عوامل ایجادکننده مشکل و جوانب مختلف آن است تا بتوان برنامه‌ریزی درمانی و آموزشی لازم را ارائه داد. به همین دلیل توصیه می‌شود فرد برای ارزیابی‌ دقیق و درمان موثر به پزشک متخصص مراجعه کند. با توجه به نوع مشکلات ایجادکننده، درمان‌ها متفاوت است. درمان بی‌میلی جنسی یا هر نوع مشکل جنسی دیگر، تا زمانی که مشکلاتی مانند تعارض‌های زناشویی، مشکلات روان‌شناختی، ارتباطی، پزشکی و... حل نشده‌اند، کاری بی‌فایده است بنابراین باید ابتدا عوامل ایجادکننده جانبی درمان شوند و بعد به حل موثر مشکل‌های جنسی فرد پرداخت. زن و شوهری که مشکل جنسی‌شان به دلیل تعارض‌های زناشویی یا نبود عشق دوطرفه است، ممکن است بتوانند از زوج‌درمانی برای رفع مشکلشان بهره ببرند. معمولا زوج‌درمانی برای زوجی که حدودا ? سال از زمان شروع مشکلاتشان می‌گذرد، مفید است.

به‌طور کلی برای مواجهه با کاهش میل‌جنسی مردان چه توصیه‌هایی دارید؟

اگر بی‌میلی ناشی از فقدان جذابیت جنسی همسر است، باید رویکرد‌های مبتنی بر تغییرات امکان‌پذیر ظاهری همسر اتخاذ شود، در این‌مورد لازم است زن و شوهر با یکدیگر بر سر تغییرات ظاهری امکان‌پذیر که جذابیت جنسی ایجاد می‌کند، به توافق برسند. برای پیشگیری از هر نوع رنجش، این کار باید با دقت و نظارت متخصص انجام شود اما اگر مشکل روابط زناشویی زوجی برپایه الگوهای تکراری و بدون تغییر است، باید تغییری در الگوهای رفتار جنسی داده شود. البته این تغییرها، زمانی امکان‌پذیر هستند که زن و مرد میل بالایی به ایجاد بهبود روابط بین‌فردی خود داشته باشند. اگر کاهش میل‌جنسی به دلیل پایین بودن سطح تستوسترون است، باید در درمان به سن و وضعیت سلامت فرد توجه خاصی شود مثلا در مردان مبتلا به سرطان پروستات، مصرف تستوسترون باعث پیشرفت سرطان می‌شود اما در بیشتر مردان این روش، بی‌خطر است و معمولا افزایش میل‌جنسی را به دنبال دارد. با مشخص شدن علت می‌توان برنامه‌های درمانی را اجرا کرد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۳
فرشته
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
۰
۰
واقعا باید چه كار كرد ببرای حل این مشكل . من و همسرم 6 ساله ازدواج كردیم ولی الان هیچ میلی نداریم
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
۰
۰
چرا هیچ چی سر جای خودش نیس همه چیز بی احساس شده ما به كجا داریم میریم. 27ساله مجرد
پسر اهورایی
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
۰
۰
من اولش ملاك اندام مناسب رو به خاطر شرایط خانوادگی خوب و صداقت كوتاه اومدم اما الان چون همسرم خیلی لاغره و هر كار میكنه چاق نمیشه ، بهش حسی ندارم. چون لاغره. اما اون برعكس من میل بالایی داره ولی من مدام نقش بازی میكنم. اون هم احساس میكنه این مساله رو و براش سخته و من با عوض كردن بحث از این قضیه در میرم. الان حسرت میخورم كه كاش از این ملاك اندام مناسب كوتاه نمی اومدم.
بانو
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
۰
۰
متاسفانه اكثر زن و شوهران در این مورد باهم صحبت نمیكنند!!!من فكر میكنم زوجهای زیادی از روابطشان گله دارند و نمیدونن كه اگر روابط جنسی پویا و جذاب باشه بسیاری از مشكلات دیگه هم قابل تحمل تر میشه مخصوصا خانم ها بعد از داشتن یه رابطه ی مطلوب چند روز به اون اتفاق فكر میكنند.
افشین
United States
۲۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
۰
۰
هیچ گونه اطلاعات به درد بخوری ارایه نداد و نه راهكاری......
فرخنده
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
۰
۰
من دلیل این رفتار رو خیانت زوج ها به یكدیگر می دونم. الان بیشتر زنان و مرداندر شبكه هایرارتباطی با رابطه با جنس مخالف خودشون رو راضی می كنند و نیازی به همسر و رابطه زناشویی نمی بینند
مرضیه
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
۰
۰
من 30 سال است كه ازدواح نموده ام و همسرم كماكان تمایل به روابط برای هفته ای 2 بار دارد ، آیا این مقدار در سن 50 سالگی برای شوهرم ضرر ندارد ؟؟ حتی در بعضی مواقع به 3 بار هم می رسد .
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
۰
۰
چندین بار نظرم را فته ام ولی متأسفانه حتی یك بار هم آن را درج ننموده اید ؟؟؟ كتأسفام برای شما - منبعد نه تنها خودم بلكه تامی كسای را كه می ناسم نسبت به خبرگزاری شما مطلع می نمایم . اناءالله كه خدا شما را هدایت كند .
س ا م ازكرمان
Iran, Islamic Republic of
۰۲:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
۰
۰
باسلام مطالب سودمند و مفیدی به رشته تحریر درآمده بود نكات ظریف بسیاری در این مطالب گنجانده شده هرچند جامع وكامل نبود ولیكن راهنمای بسیار سودمندی بود اما مشكلات فرهنگی وزیست محیطی وتربیتی و دینی ومسائل اجتماعی و خیلی مسائل دیگر در پدید آمدن این مشكلات دخالت دارند مانند مشكلات تغذیه ای و مشكلات اقتصادی یازیاده خواهی زوجین ازیكدیگریامشكلات عصبی ناشی اززندگی ماشینی و موجهای مخرب صوتی و مغناطیسی و غیره حتی مسئله غلط شرم وحیا آمورش مسائل جنسی وایجاد ترس از نردیكی بعلت نگرانی از گناه تآثیر بسزائی در بوجود آمدن این عوارض دارد كه با راهنمائی و ارشاد دانشمندان این مبحث میتوان تا حد زیادی به درمان این ناراحتی پرداخت لازم به ذكر است كه دارو درمانی و كلینیكی و بیمارستانی نیزنیاز كمتری نسبت به روان درمانی احساس میشود. باتشكر از زحمات بزرگواران عرصه علم
یه ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
۰
۰
خانوم فرشته به نظرمن این موضوع رو جدی بگیر چون این به راحتی میتونه بنیاد خانواده رو ازهم بپاشه و خداییی ناكرده شما و همسرتون به راحتی یه وقت به خودتون میاد كه می بینید كه هر كدوم برای خودتون میل به یه غریبه پییدا كردید و فقط دارید با هم زندگی میكنید
محمد
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
۰
۰
ماشالله به تو بانوی پاك دامن
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
۰
۰
اول باید مشكل ازدواج جوونا حل بشه ، بیچاره ها ازدواج كنن حسرت به دل نمونن بعد راه حل بدید واسه رفع كاهش میل جنسی.....
طاهر
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
من یك عادت فطری دارم انچه كه متعلق بمن است انرا صمیمانه ارج مینهم وسعی میكنم انرا دوست داشته باشم ودرمورد همسرم نیز چنین بود شور جوانی وتوجه ودوست داشتن بیش از حد من اجازه نمیداد كه سردی اورا نسبت بخودم احساس نمایم بعدگذشت مدت زمان طولانی كم كم متوجه شدم كه او نسبت بمن تقریبا كم توجه است واز روی غرور واعتقاد بر اینكه اگر كسی من را دوست ندارد من نیز اورا دوست نخواهم داشت ولو اینكه طرف حوری باشد روی این اصل من بطور كلی او را رها ساختم وسعی نمودم قطعا بااو رابطه عشقی وجنسی نداشته باشم قهر هم نكردم مثل دونفر انسان هم منزل باهم بطور مسالمت امیز زندگی میكردیم یعنی طلاق عاطفی میان ما بوجود امد او اوایل خیلی بیتفاوت ادامه داد درنهایت حدود بعداز یكسال احساس نمودم كه میخواهد جبران مافات نماید ولی صد افسوس كه دیگر من عشق اورا درخودم كشته ام اكنون او برایم حكم هم منزل مرد دیگر را دارد هیچگونه احساسی نسبت به او ندارم فقط جهت انجام تكلیف شرعی حدود40 چهل روز یك بار بدون هیچ لذتی سعی میكنم انجام وظیفه كنم والسلام ولی او بدون اینكه بزبان بیاورد بدست پایم میپیچد ولی درون قلب من نیرویی او را پس میزند من خودم میدانم بیش از اندازه مغرورم من بخودم نیز ظلم میكنم چون اهل معاشرت خلاف شرع نیستم غریزه طبعیی خودم راسركوب میكنم

نیازمندی ها