سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دار الخلافه نوبنیاد عباسیان، خیلی زود مرکز نژادها، ادیان و مذاهب گوناگون شد؛ به گونهای که تنوع مذاهب در آنجا، گاه کمتر از تنوع مردمانش نبود. در این شهر، عرب و ایرانی، ترک و کرد، شیعه و سنی، یهودی و مسیحی، زردشتی و مانوی و ... در کنار هم زندگی میکردند و ساختار اجتماعی شهر، اقشار، طبقات و گروههای مختلفی چون خلفا، امراء، علما، عیاران و عامه مردم را در بر میگرفت. در میان مذاهب اسلامی موجود، مهمترین آنها، شیعه و مذاهب اهل سنت بود که نه تنها شمار زیادی از جمعیت شهر و اکثر محلههای بغداد را به خود اختصاص داده بودند، بلکه بیشتر مراکز اقتصادی و بازارهای مهم بغداد در کرخ و رصافه را نیز در اختیار داشتند.
علاوه بر موقعیت جغرافیایی و اقتصادی، موقعیت علمی و مرکزیت سیاسی بغداد نیز این شهر را کانون توجه بسیاری از مسلمانان کرده بود.
یکی از مهمترین وقایع بغداد در عصر خلافت عباسی، منازعات مذهبی و آشوبهای شهری بود که سالیان متمادی، اوضاع این شهر را ناآرام کرده بود. در منابع به منافره و درگیری میان شیعیان و اهل سنت، ترکان و دیلمیان، اعراب و اکراد و ایرانیان اشاره شده است. مسأله مهم و قابل طرح این است که علل وقوع این منازعات در بغداد چیست؟
این کتاب با رویکردی تاریخی، به بررسی علل پیدایش و تشدید منازعات مذهبی بغداد در عصر خلافت عباسی پرداخته و به این پرسش پاسخ میدهد که شرایط سیاسی، مذهبی، اقتصادی و ساختار جمعیتی شهر بغداد، چه تأثیری بر وقوع منازعات داشت.
فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:
پیشگفتار
مقدمه
فصل اول: بغداد در فاصله سالهای 232 تا 656 ق
فصل دوم: تأثیر ساختار جمعیتی بغداد بر منازعات مذهبی
فصل سوم: تأثیر عوامل سیاسی بر منازعات مذهبی بغداد
فصل چهارم: تأثیر عوامل مذهبی بر منازعات مذهبی بغداد
فصل ششم: تأثیر عوامل اقتصادی بر منازعات مذهبی بغداد
منبع: کتابخانه تخصصی ایران و اسلام
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد