احتمالا این روزها بسیاری از افراد به تنها چیزی که فکر نمیکنند برنامهریزی برای سال آینده باشد(!)، اما ضرری ندارد اگر حداقل میزان امیدواری خود را به آینده بسنجید چراکه امید یکی از اصلیترین ﻧﯿﺮوهای محرکه برای پیشرفت در زﻧﺪﮔﯽ اﺳﺖ.
داﺷﺘﻦ اﻣﯿﺪ ﺑﻪ آﯾﻨﺪه ﯾﮑﯽ از ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت اﺳﺎﺳﯽ در زﻧﺪﮔﯽ اﻓﺮاد ﺑﻪ ﺣﺴﺎب ﻣﯽ آﯾﺪ و رواﻧﺸﻨﺎﺳﺎن ﺑﺴﯿﺎری ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ، اﻣﯿﺪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ از اﻓﺮاد در ﺑﺮاﺑﺮ روﯾﺪادﻫﺎی اﺳﺘﺮس زای زﻧﺪﮔﯽ ﺣﻤﺎﯾﺖ ﮐﻨﺪ و ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﯽ ﻧﯿﺰ در اﻓﺰاﯾﺶ ﺷﺎدی، رﺿﺎﯾﺖ از زﻧﺪﮔﯽ، ﻋﻮاﻃﻒ ﻣﺜﺒﺖ، ﻣﻬﺎرت ﻫﺎی ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﺷﮑﺴﺖ و ﮐﺎﻫﺶ اﻓﺴﺮدﮔﯽ دارد.
با توجه به این نکات، ﭘﺮﺳﺶﻧﺎﻣﻪ اﻣﯿﺪ به آینده را در ادامه پیش رویتان گذاشتهایم که توسط دکتر اﺳﻨﺎﯾﺪر طراحی شده است و ﺑﻪ ﺷﻤﺎ ﮐﻤﮏ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ در ﮐﻮﺗﺎهﺗﺮﯾﻦ زﻣﺎن ﻣﻤﮑﻦ، ﻣﯿﺰان اﻣﯿﺪواری ﺧﻮد به آینده را ﺑﺴﻨﺠﯿﺪ. ﺑﺮای ﭘﺎﺳﺦ دادن ﺑﻪ سوالات این پرسشنامه ﻻزم اﺳﺖ ﻫﺮ ﻋﺒﺎرت را ﺑدﻗﺖ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﮐﻨﯿﺪ و ﺑﺮ ﺣﺴﺐ اﯾﻦ ﮐﻪ ﻋﺒﺎرت مورد ﻧﻈﺮ ﺗﺎ ﭼﻪ ﺣﺪ درباره ﺷﻤﺎ ﺻﺪق ﻣﯽ ﮐﻨﺪ، ﻧﻈﺮ ﺧﻮد را از «ﮐﺎﻣﻼ مخالف» ﺗﺎ «ﮐﺎﻣﻼ موافق» در ﻣﻘﺎﺑﻞ آن اﻋﻼم ﮐﻨﯿﺪ.
با «کاملا مخالفم»، «مخالفم»، «نظری ندارم»، «موافقم» و «کاملا موافقم» پاسخ دهید:
۱ به نظر من راههای زیادی برای رهایی از فشارهای زندگی وجود دارد.
۲ من انرژی زیادی برای رسیدن به هدفهایم در خودم احساس میکنم.
۳ من بیشتر اوقات احساس خستگی و بیحوصلگی میکنم.
۴ شک ندارم که راههای زیادی درباره حل مشکلات وجود دارد.
۵ من با یک استدلال از طرف دیگران درباره موضوعات مختلف به آسانی کوتاه میآیم.
۶ به نظر من راههای زیادی برای رسیدن به چیزهایی که در زندگیام مهم است، وجود دارد.
۷ من در مورد سلامتیام ناراحت و نگرانم.
۸ باور دارم که توان پیدا کردن راه حل برای حل هر مشکلی را دارم.
۹ تجربههای گذشته من برای رسیدن به موفقیت در آینده مناسب است.
۱۰ من در زندگیام تاکنون موفقیتهای زیاد و قابل قبولی به دست آوردهام.
۱۱ من معمولا در خودم نگرانیهایی در باره بعضی چیزها احساس میکنم که کلافه کننده است.
۱۲ من برای ادامه زندگیام، اهداف کوتاه و بلندمدت دارم.
نحوه محاسبه نمره آزمون
پس از آنکه در مقابل همه عبارات نظر صادقانه خود را علامت زدید، نوبت محاسبه نمره آزمون است. برای محاسبه امتیاز خود باید ترتیب زیر را در نظر بگیرید:
اگر به سوالهای ۱، ۲، ۴، ۵، ۶، ۸، ۹، ۱۰ و ۱۲ پاسخ «کاملا موافقم» دادهاید ۵ امتیاز، «تا حدودی موافقم» ۴ امتیاز، «نظری ندارم» ۳ امتیاز، «تا حدودی مخالفم» ۲ امتیاز و «کاملا مخالفم» یک امتیاز برای خودتان در نظر بگیرید.
امتیاز دهی در بقیه سوالات یعنی سوالهای ۳، ۷ و ۱۱ برعکس است؛ یعنی در این سه سوال، گزینه «کاملا مخالفم» ۵ امتیاز، «تا حدودی مخالفم» ۴ امتیاز، «نظری ندارم» ۳امتیاز، «تا حدودی موافقم» ۲ امتیاز و «کاملا موافقم» یک امتیاز دارد.
امتیاز نهایی شما از مجموع امتیاز همه این سوالها به دست میآید.
تحلیل آزمون
اگر نمره آزمون شما بین ۱۲ تا ۲۷ باشد:
شما از آینده ناامیدید و هیچ شانسی برای موفقیت خودتان در آینده قائل نیستید. توصیه میشود با مطالعه نکاتی که در ادامه مطلب مطرح میشود نگرش مثبت به زندگی و شانس موفقیت خودتان را بیشتر کنید.
اگر نمره آزمون شما بین ۲۸ تا ۵۱ باشد:
میزان امیدواری شما به آینده در حد متوسط است. با این حال شما هم میتوانید با توصیههایی که در ادامه مطرح میشود نگرش مثبتتان را تقویت کنید.
اگر نمره آزمون شما بین ۵۲ تا ۶۰ باشد:
میزان نگرش مثبت شما به زندگی بالاست. شما با این اعتماد به نفس بالا به کمک یک برنامه ریزی مناسب، میتوانید موفقیت خودتان را تضمین کنید.
نگرش مثبت به زندگی یک مهارت است
امیدواری و داشتن نگرش مثبت به زندگی از مهارتهای مهمی است که میتواند ما را به کامیابی و شادکامی در زندگی برساند. نگرش مثبت در زندگی هنگامی که با خوش بینی و امیدواری در زندگی همراه باشد، میتواند با حذف اندیشههای منفی، شادابی و چالاکی را جایگزین خمودگی و افسردگی کند و راه را برای زندگی سالم و سازنده هموار میسازد. یکی از موثرترین راههای بهبود زندگی، آن است که باورها و اندیشههای مثبت و سازنده خودمان را بشناسیم و تقویت کنیم تا در راه رسیدن به رویاهامان گام برداریم.
خصوصیات آدمهای منفی و مثبت
ویژگی آدمهای منفی که نگرش مثبتی به زندگی ندارند:
۱- همیشه روی مشکلات تمرکز میکنند و در برابر راه حل مقاومت میورزند
۲- اجازه میدهند که ترس و نگرانی آنها را اداره کند
۳- به هیچ وجه به دیگران اعتماد نمیکنند.
ویژگی آدمهای مثبتاندیش نیز چنین است:
۱- همیشه روی پیدا کردن راه حل تمرکز میکنند
۲- موانع را به فرصت و سختیها را به درسهایی سازنده بدل میکنند
۳- به تواناییهای خود در بهبود اوضاع و شرایط اعتماد دارند
۴- خوشبین هستند و باور دارند که اوضاع را همیشه میتوان بهتر کرد
۵- به واسطه آگاهی و بینش در شخصیت خود تغییراتی مثبت به وجود میآورند.
فهرستی از خوبیهای زندگیتان تهیه کنید
در قدم اول برای مثبت اندیشی به آینده باید برای همه چیزهایی که دارید مانند خانواده، کار، همسایهها، وسیله حمل و نقل، تحصیلات، نور خورشید، غذا و سلامتیتان خدا را شکر کنید. حتی اگر فقط بعضی از اینها یا مقدار کمی از آنها را داشته باشید، برای همان مقدار هم باید قدردان باشید تا بتوانید نگرش مثبتتان برای تلاش بیشتر در زندگی را حفظ کنید. درکنار قدردانی کلی، نعمتها و فواید شخصی زندگیتان را ببینید.
اینها میتواند چیزهایی مثل داشتن ذهنی باز، روابط اجتماعی مناسب با دیگران، داشتن وقتهایی برای استراحت، خانواده و دوستان قابل اعتماد، سرگرمیهای مختلف و چیزهای زیاد دیگری باشد که فقط زمانی که از شما گرفته شود، متوجه آنها خواهید شد. حتی میتوانید فهرستی از آنها تهیه کنید و هر زمان که چیز دیگری به ذهنتان رسید به آن فهرست اضافه کنید. بعد زمانی که احساس ناراحتی داشتید، فهرستتان را مرور کنید و همه چیزهای خوب زندگی را به خودتان یادآور شوید.
به طبیعت بروید
یک صندلی راحت در یکی از مناظر طبیعی پیدا کنید و لحظاتی همان جا بنشینید. این منظره میتواند یک پارک شهری کوچک کنار محل کارتان، انبوه درختان در محله یا جادهای زیبا در تعطیلات آخر هفته باشد. مناظر طبیعی استرس و فشار فکری شما را میگیرند و به آرامش بیشتر شما کمک میکنند.
لبخند بزنید
هر زمان احساس کردید ناراحتید، جلوی آینه بروید و لبخند بزنید. لبخند زدن قدرتی فوق العاده دارد. وقتی به اطرافیانتان لبخند میزنید، احتمال اینکه آنها هم در جواب به شما لبخند بزنند بسیار زیاد است و همین مسئله روحیه هر دو شما را بهتر و دوستی بینتان را نیز قویتر میکند. حتی وقتی مریض، عصبانی یا ناراحت هستید، سعی کنید وقتی دیگران به شما نگاه میکنند باز لبخند بزنید.
مثبت اندیشی کلید طول عمر است
متخصصان سلامت میگویند که نگرش مثبت به زندگی، میتواند به تقویت سیستم ایمنی و افزایش طول عمر کمک کند. به گزارش ایسنا، متخصصان دانشگاه کوئینزلند استرلیا معتقدند افراد مسنی که روی خاطرات و موضوعات مثبت تمرکز دارند نسبت به دیگر همسالان خود از سیستم ایمنی قویتری برخوردار هستند.
دکتر «الیس کالوکرینوس» یکی از متخصصان این مطالعات میگوید: بررسیها حاکی از آن است که تمرکز روی مسائل مثبت، ممکن است به افراد مسن کمک کند از روند تحلیل رفتن سلامت خود جلوگیری کنند.
در این بررسی، مجموعهای از تصاویر مثبت و منفی به افراد شرکت کننده در این مطالعه نشان داده شد. سپس از آنان درخواست شده، تا اطلاعات موجود در این تصاویر را بازگو کنند. متخصصان دریافتند افرادی که بیشتر تصاویر مثبت را به یاد میآورند، نسبت به افرادی که بیشتر تصاویر منفی را به یاد داشتند از سیستم ایمنی قوی تری برخوردار بودند.
همچنین به گفته این متخصصان، افرادی که روی نکات مثبت زندگی تمرکز دارند راحتتر میتوانند با موقعیتهای استرس زا مقابله و خود را در برابر بیماریهای قلبی و سرطان مصون کنند.
مثبت اندیشیدن آدمی را در رسیدن به اهداف زندگی یاری میکند و سبب افزایش شور، نشاط و کارآمدی و سازندگی میشود.برای رشد و گسترش نگرش مثبت به آینده در خود میتوانید این کارها را انجام دهید:
۱-جایگاههای سودمند و خوشایند را در ذهن خود مجسم کنید.
۲-هنگام سخن گفتن از واژگان مثبت بهره ببرید.
۳-همواره کوشش کنید اندیشههای منفی و خطا را از ذهن خود دور کنید.
۴-به جنبههای مثبت و سازنده زندگیتان نگاه کنید.
۵-با دارندگان اندیشههای مثبت، رفت و آمد کنید.
۶-از فیلمها و داستانهای الهام بخش سود جویید.
۷-آن چیزی را در ذهن خود ببینید که دوست دارید رخ دهد.
۸-بیاموزید که بر اندیشههای خودتان چیره باشید.
۹-کارهایی را در ذهن خود تکرار کنید که در شما انگیزه میآفریند.
۱۰-تمرکز و مراقبه را بیاموزید و تمرین کنید.
۱۱-مهارت شاد بودن و شاد زیستن را بیاموزید.
۱۲-توجه داشته باشید که حتی برداشتن یک گام به سوی مثبت اندیشی، سبب رفتارهای نو و شادی آفرین در زندگیتان میشود.
۱۳-ورزش را فراموش نکنید.
۱۴-به خنده و خوشی اهمیت بدهید.
۱۵-به جای ناتواناییهایتان، توانمندیهایتان را ببینید.
۱۶-در برابر ناداشتههایتان، داشتههایتان را ببینید.
۱۷-در کنار نگاه واقع بینانه به زندگی، منفی بافی را از خودتان دور کنید.
۱۸-باور به «نمیتوانم» را فراموش کنید. (خراسان)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد