شکست، احساساتی همچون ناامیدی، خشم، افسردگی، اندوه، ندامت و گیجی در فرد به وجود میآورد و افرادی که از شکست میترسند، معمولا علایم زیر را از خود بروز میدهند:
ـ نسبت به افکار دیگران در مورد خودشان بشدت نگران میشوند.
ـ نسبت به تواناییهایشان و این که آیا میتوانند به خواستههایشان برسند، دچار شک و تردید میشوند.
ـ فکر میکنند شکست باعث میشود که اطرافیانشان دیگر به آنها اهمیت ندهند.
ـ نسبت به هوش خود دچار تردید میشوند.
ـ میترسند اطرافیانشان را ـ که به آنها اعتماد داشتهاند ـ ناامید کنند.
اما باید بدانید شکست شما را عقب نگه نمیدارد، بلکه این احساس ترس از شکست است که در مسیر راهتان قرار میگیرد. ما از شکست میترسیم، گویی نبود شکست، ضامن موفقیت ماست. حقیقت این است که شکست نداشتن برابر با خطر نکردن است و گاهی خطر کردن موفقیتهای باارزشی را موجب میشود. در این بخش روشهایی آورده شده است که میتوانید با کمک آنها تردید و ترس از شکست را از خود دور کنید.
1 ـ خطاهایتان را بپذیرید
روانشناسان طرز تلقی افرادی را که خطاهایشان را با روی باز میپذیرند، بررسی کرده و متوجه شدهاند که واکنش همه آنها نسبت به خطاها و شکستهایشان رشد شخصی و توجه و بینش است. آنها حتی شکست را برای یادگیری و موفقیت ضروری میدانند.
اگر شما بعد از هر خطایی خودتان را بشدت سرزنش کنید، به احتمال زیاد گرفتار افکار ثابت و بستهای خواهید شد. برای اینکه ذهن و احساستان را نسبت به شکست تغییر دهید باید نگرش خود را نسبت به آن تغییر داده و دست از سرزنش خود بردارید. افراد موفق شکست را فاجعه نمیپندارند و آن را نوعی آگاهی و راهنما برای یافتن مسیر صحیح در تلاشهای بعدیشان میبینند.
برای رهایی از شر خودسرزنشی و طعنه به خودتان، خطاهایتان را پذیرفته و از آنها درس بگیرید. حتی در این راه ممکن است به راهحلهای خلاقانه دست پیدا کنید و به موفقیت برسید.
2 ـ از پیچیدگیها بپرهیزید
گاهی برخی افراد برای انجام دادن کارهایشان روشهای بسیار پیچیدهای به کار میبرند و به جای اینکه در مسیر پیشرفت قرار بگیرند، خود را خسته کرده و در معرض شکست و ترسهای ناشی از آن قرار میدهند. به جای تحلیل بیش از حد، سادگی را در پیش بگیرید و چهبسا روشهای موثرتری برای رسیدن به خواستههایتان بیابید.
3- کمک بخواهید
ما همیشه تصور میکنیم اگر در موردی از کسی کمک بخواهیم، بیلیاقت به نظر میرسیم و این مساله با شکست هیچ فرقی ندارد. این تفکر به این دلیل است که فکر میکنیم باید در مورد همه چیز اطلاع و آگاهی داشته باشیم. به جای ترسیدن از شکست احتمالی بهتر است از دیگران در مواقع ضروری کمک بخواهید و با این کار قویتر از همیشه شوید. مانند این حکایت که میگوید:
روزی مردی بشدت سعی میکرد تخته سنگی را جابهجا کند. دوستش به او نزدیک شد و گفت: آیا برای جابهجایی این تختهسنگ تمام قوای خود را به کار گرفتهای؟
مرد پاسخ داد: بله.
دوستش دوباره پرسید: مطمئنی؟
مرد با بیحوصلگی پاسخ داد: البته که تمام نیرویم را به کار گرفتهام!
و دوستش گفت: نه، تو این کار را نکردهای. من کنارت ایستادهام و تو از من نخواستهای که کمکت کنم.
4 ـ روی جنبههای کار مورد نظرتان متمرکز شوید
جنبههای کاری را که میخواهید انجام دهید یا آماده شوید، درنظر بگیرید و روی آنها متمرکز شوید. قبل از شروع کار مورد نظرتان، تمام مسائل مربوط به آن را بررسی کنید تا اگر با شکستی مواجه شدید بدانید علت آن چه میتوانسته باشد. مثلا اگر برای پیدا کردن کار موفق نبودهاید، ممکن است به این دلیل باشد که فرد مناسب را پیدا نکردهاید. بنابراین بیدلیل ترس به دلتان راه ندهید و حساب شده عمل کنید.
5ـ با ترسهایتان مقابله کنید
برخی افراد از ترس شکست خوردن هرگز خود را در معرض فرصتهای جدید قرار نمیدهند. مثلا با اینکه از حرفه یا محل کارشان بیزار هستند، از ترس به دست نیاوردن کاری بهتر هرگز شرایط خود را عوض نمیکنند و از زندگی لذت نمیبرند.
زمانی که میدانید باید برای تغییر وضعیتی دست به کار شوید، اما نگران هستید، باوجود ترسهایتان، به آن کار بپردازید و فرصتهای تازهای برای خود به وجود آورید. مطمئن باشید حتی با وجود احتمال شکست، سرانجام به نتایج دلخواه دست پیدا میکنید.
6 ـ مغزتان را دوباره به کار بیندازید و موضوعات تازه و جدیدی را امتحان کنید
با شرکت کردن در کارهایی که قبلا انجام نداده بودید و حتی با یاد گرفتن کارهای جدید مثل نقاشی، موسیقی، یوگا و هر چیز دیگری که شما را با فرصتهای بیشتری از زندگی آشنا میکند، منطقه آرامشتان را بیش از پیش افزایش دهید. هر کار جدیدی را که شروع کنید، مسلما ابتدا با مشکلاتی روبهرو خواهید شد و شکستهایی را تجربه خواهید کرد، اما با مقابله با آن مشکلات میتوانید ترس از شکست را برای همیشه از خود برانید.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: