چندی پیش روزنامه جامجم گزارشی با عنوان معادله سدسازی و بحران کمآبی منتشر کرد که وزیر نیرو پنجشنبه گذشته در مراسم ویژه برنامه هفته صرفهجویی در مصرف آب و رونمایی از المان شهری آب این موضوع را پذیرفت و اعلام کرد دیگر سدسازی جدیدی صورت نخواهد گرفت.
دولت یازدهم زمانی که روی کار آمد از روند سدسازیها در کشور انتقادهای شدیدی کرد و پیدرپی اعلام میکرد که این سدسازیها غیرکارشناسی است اما با این وجود خود راه دولتهای پیشین را رفت. آخرین نمونه از ساخت سدهای غیر کارشناسی سدگتوند اولیا است که به دلیل حل شدن گنبد نمکی در آب این سد باعث شده تا حیات زمینهای کشاورزی آن محدوده به خطر بیفتد و برخی کارشناسان خبراز شکستن این سد میدهند.
حال پس از مدتها ضد و نقیضگویی وزیر نیرو تصریح دارد: دیگر امکان سدسازی در کشور وجود ندارد و در روند ساخت سدها مسائل مرتبط با مباحث فنی، اقتصادی و زیستمحیطی به خوبی رعایت خواهد شد.
به گزارش خبرنگار جامجم، حمید چیتچیان افزود: در حال حاضر بیش از 600 سد در کل کشور وجود دارد و تعداد سدهای بزرگ نیز به 140 رسیده است و در حال حاضر برنامه احداث 118 سد بزرگ را در سراسر کشور داریم. زمانی که این تعداد سد ساخته شود دیگر امکان سدسازی در کشور وجود ندارد لذا باید راهکارهای درست مصرف کردن را مورد توجه قرار داد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان بهرهوری آب در بخش کشاورزی کشور 40 درصد است، افزود: با تلاش و سرمایهگذاری بیشتر میتوانیم این میزان را حداقل به 50 درصد افزایش دهیم. چیتچیان مصرف معقول آب در مصارف شهری و خانگی را 125 تا 130 لیتر اعلام کرد و گفت: در حال حاضر بین 200 تا 250 لیتر به ازای هر نفر آب تولید و توزیع میشود که حجم بالایی است در حالی که مصرف آب در کشور آلمان برای هر فرد 159 لیتر است.
وزیر نیرو اظهار کرد: یکی از برنامههای جدی وزارت نیرو برای جلوگیری از هدر رفت منابع آبی، هوشمندسازی شبکه توزیع و مصرف آب در کشور است.
وی با بیان اینکه مردم باید نسبت به واقعیت منابع آبی و روشهای درست مصرف کردن آن آگاه باشند، گفت: بر این اساس باید قوانین و مقرراتی برای تشویق و جریمه افراد پرمصرف و کممصرف وجود داشته باشد.
وزیر نیرو با اشاره به خدمات دستاندرکاران حوزه آب به مردم، گفت: در برخی از شهرها آب از طریق خط لوله تا 300 کیلومتر نیز منتقل میشود و فرآیندهای گوناگونی از جمله تصفیه و ... در این محصول باارزش صورت میگیرد لذا انتظار میرود مردم در مقابل این تلاشها همکاری و مساعدت داشته باشند.
وزیر نیرو ادامه داد: در حال حاضر شبکه تولید برق کشور با ظرفیت کامل مشغول فعالیت و تولید انرژی است و تمام نیروگاهها با 100 درصد ظرفیت و توان خود کار میکنند. در این رابطه تمام نیروگاههای تولید برق کشور بازسازی و بهسازی شدهاند.
جیرهبندی آب در برنامه ما نیست
در همین حال محمد پرورش، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در جمع خبرنگاران گفت: در حال حاضر احتمال جیرهبندی آب در شهر تهران وجود ندارد، اما این مساله نیازمند کمک و حمایت مردم است چرا که با توجه به شرایط بارندگی و قرار گرفتن در فصل تابستان، مدیریت وضعیت آبی بدون حمایت مردم و سایر دستگاههای دولتی میسر نیست.وی با اشاره به اقتصاد آب، گفت: در این زمینه باید قیمت آب را منطقی کرد و با ایجاد قانونهایی در صرفهجویی مصرف آب موفق شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه چهار میلیون و 200 هزار متر مکعب در استان تهران آب مصرف میشود، گفت: برنامهریزی در زمینه واقعی کردن قیمت آب تنها در اختیار یک سازمان نیست و تمام بخشهای مدیریتی باید در این حوزه نقش داشته باشند.
پرورش با اشاره به منابع آب تجدیدپذیر، گفت: در تمام دنیا تنها 20 درصد از آب تجدیدپذیر استفاده و بقیه مورد مصرف طبیعت قرار میگیرد و این در حالی است که در ایران 85 درصد از این آب مصرف میشود که باید به این مساله به عنوان یک بحران جدی دیده شود.
وی درخصوص کیفیت آب گفت: آب یک محصول آشکار است و تنها کسی که میتواند در خصوص کیفیت آب اظهارنظر کند وزارت بهداشت است.
وی ادامه داد: از نظر شرکت آب و فاضلاب استان تهران، کیفیت آب تهران هیچ مشکلی ندارد. به گفته وی، منابع آبی تهران و وضعیت سدها کاملا موازی یکدیگر حرکت میکنند. به طور کلی به صورت میانگین ذخایر سدها در مقایسه بلندمدت نزدیک به 40 درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه در حال حاضر 80 درصد از همشهریان در محدوده مناسب الگوی مصرف یعنی 20 متر مکعب و کمتر مصرف میکنند، گفت: مابقی که تعداد 500 هزار مشترک را شامل میشوند بالای 20 متر مکعب آب مصرف میکنند.
پرورش ادامه داد: امیدواریم با کاهش مصرف آب از سوی مشترکان و صرفهجویی 10 درصدی مشترکانی که زیر 20 متر مکعب مصرف میکنند و کاهش مصرف 25 درصدی مشترکان بالای 20 متر مکعب و اماکن تجاری و اداری بیش از 150 میلیون متر مکعب آب صرفهجویی کرده که این میزان در گذر از تنش احتمالی کمک چشمگیری میکند.
وی با اشاره به آخرین وضعیت آبرسانی استان تهران، گفت: در حال حاضر حوزه آب نیاز به کمک و مراقبت ویژهای دارد اما این مساله کار یک حوزه و یک سازمان نیست و باید در قالب یک کار حاکمیتی به آن توجه شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه خروج از بحران آبی نیازمند مشارکت همگانی در حوزه عرضه و تقاضاست، گفت: در این دو حوزه نسبت درستی نداریم چرا که در حال حاضر تمام ظرفیتها در حوزه عرضه تکمیل شده است اما در حوزه تقاضا قابلیتهای زیادی در جهت صرفهجویی مصرف آب وجود دارد.
وی درباره کیفیت آب تهران گفت: محصول ما در دسترس همه است و هر کسی میتواند یک لیوان آب را به آزمایشگاه تحویل دهد و نتیجه آن را جویا شود. تاکنون گزارشی درباره بیکیفیت بودن آب به ما گزارش نشده و از نظر آبفا و کارشناسان ما آب هیچگونه مشکلی ندارد.
در حاشیه این نشست خبری پرورش در گفتوگو با خبرنگار جام جم در خصوص اینکه شهر تهران روبهگسترش است و چه تدابیری برای آبرسانی به مناطق احداث شده و در حال احداث و همچنین خانههایی که به آپارتمان تبدیل میشوند اندیشیدهاند، گفت: تهران دیگر توان ساخت را ندارد و برای این موضوع درصدد هستیم با شهرداریها و همچنین وزارت راه وشهرسازی تعاملی را انجام دهیم تا به یک نظر جامع در این خصوص برسیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب