به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آیت الله آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: تظاهر به بی قیدی جرم است اما متاسفانه برخی می گویند چرا قوه قضاییه با این مسایل برخورد می کند.
وی گفت: براساس قانون هرکس تظاهر به بی قیدی کند علاوه بر کیفر جرم به حبس تا 6 ماه و تحمل 74 ضربه شلاق محکوم می شود.
آملی لاریجانی با اشاره به وضع برخی پارک ها در تهران افزود: دستگاه قضایی باید با کمک ضابطین برای اقامه شریعت عمل کند و نباید در این زمینه از هیچ چیز ترسید.
وی گفت: باید ضمن رعایت اعتدال و مراقبت امر به معروف و نهی از منکر در این زمینه اقدام کرد چراکه تظاهر به کار حرام با عفت عمومی مغایرت دارد و دستگاه های اجرایی نیز حداقل برای کارمندان خود باید جلوی ارتکاب اینگونه مسایل را بگیرند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش به مساله لغو کنسرت ها اشاره کرد و افزود: یک فرد روحانی گفته است که لغو کنسرت ها خلاف حقوق مردم است در حالیکه حقوق مردم باید برخلاف موازین نباشد.
آملی لاریجانی گفت: داستانی درباره لغو کنسرت ها به راه انداخته اند که کاری تبلیغاتی بود چرا که بر اساس گزارش شورای امنیت از میان بیش از 300 کنسرت فقط 9 کنسرت لغو شده است.
وی افزود: نکته مهم تر این است که برخی مسئولان اجرایی فکر نادرستی در ذهن دارند که اگر مجوزی صادر می شود کسی حق لغو آن را ندارد که این سخن نیز غلط است.
آملی لاریجانی گفت: مجوزهایی که دستگاه های اجرایی صادر می کنند مانع انجام وظایف دستگاه های دیگر نمی شود.
وی افزود: اگر دستگاهی مجوز صادر کند اما محل برگزاری مراسم با بمب گذاری تهدید شده باشد آیا دادستان باید وارد نشود؟
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه بحث کنسرت و موسیقی مربوط به مراجع می باشد و به آن ورود نمی کنم، گفت: آنچه که مربوط به قوه قضاییه است این است که اگر در کنسرتی زمینه رقص مشترک جوانان باشد آیا این کار حرام نیست؟
وی گفت: در برخی شهرها فضای کنسرت ها ابهام آمیز است و خطر این مساله وجود دارد که لغو می شود و برخی از جلوگیری ها به توصیه شورای تامین استان و یا مشورت با دستگاه های امنیتی انجام شده است.
آملی لاریجانی افزود: خبط و اشتباه در بیان عدم لغو مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید تکرار شود.
درتلاشیم دسترسی مردم به دستگاه قضایی را آسان کنیم
رئیس قوه قضائیه گفت: در تلاشیم تا دسترسی مردم به دستگاه قضایی را آسان کنیم و اطمینان بخشی را ارتقا دهیم.
آملی لاریجانی افزود: تلاش برای نظارت های مستقیم و استفاده از فناوری نوین پیشخوان خدمت از جمله مواردی است که بابی مستقل را می طلبد.
وی گفت: تشدید نظارت ها خواسته به حق مردم و مقام معظم رهبری است و ارتقا سلامت در دستگاه قضا را باید جدی بگیریم.
آملی لاریجانی افزود: ، دستگاه قضایی این مساله را تاکنون دنبال کرده اما مساله تشدید مساله جدیدی است و کارهای بسیار خوبی در این زمینه صورت گرفته است .
وی گفت: بدنه قوه قضائیه را کارکنان شریفی تشکیل می دهد و در دستگاه قضا این توقع نیست تخلفی صورت گیرد و از دستگاهها خواسته شده با تخلفات برخورد کنند.
نظام جمهوری اسلامی در چهارچوب ارزشهای الهی عمل میکند
رئیس قوه قضائیه گفت: نظام جمهوری اسلامی، نظام لیبرال دموکراسی نیست گرچه بر رای مردم استوار است اما مقید است در چارچوب ارزشهای الهی و معنویات عمل کند.
آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: نظام جمهوری اسلامی نظامی از سنخ مردم سالاری دینی بوده و این مسئله بسیار مهم است .
وی گفت: قوه قضائیه و سایر قوای کشور فهم اختیارات و فهم ساختارشان حتما بستگی به فهم کل نظام جمهوری اسلامی ایران دارد؛ به تعبیر دیگر اختیارات قوای سه گانه در چارچوب نظام سیاسی کشور قابل فهم است و این در همه نظامات سیاسی وجود دارد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: اوصاف و خصوصیاتی مانند حیثیات تقنینیه و تعیینیه که ماهیت جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهد در فهم قوای کشور دخیل است.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: اصل دوم قانون اساسی تصریح می کند که نظام جمهوری اسلامی بر پایه ایمان به خدا یعنی مضمون لا الله الا الله، اختصاص حاکمیت تشریع و لزوم تسلیم در برابر او وحی الهی و نقش بنیادین آن در قوانین استوار است.
آْیت الله آملی لاریجانی گفت: این جا مرز جدا سازی نظام های مردم سالاری دینی با نظام های لیبرال دموکراسی است، در آنجا گفته می شود ارزشهایی که یک نظام سیاسی را معین می کند خود مردم است و حکومت ها در مسیر زندگی انسان ها تضییقی وارد نمی کند مگر مقداری که از باب اضرار یا تعدیب حقوق دیگران باشد و ارزشها را خود جوامع تعیین می کنند.
قوه قضائیه ، قوه متانت و عدالت
رئیس قوه قضائیه گفت: دستگاه قضا قوه متانت و عدالت است.
آیت الله آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: ما باید استقلال این قوه و مسیر حرکت ، اعمال و رفتار آن را براساس چارچوب های نظام جمهوری اسلامی ایران بفهمیم و درک کنیم.
وی گفت: اینکه در برخی رسانه ها و گاهی برخی مدیران حرف هایی براساس ساختار لیبرال دموکرات می زنند خطاست و باید در چارچوب نظام اسلامی که شاخصه اصلی آن انحصار حاکمیت برای خداست این شاکله پذیرفته شده باشد .
وی به استقلال دستگاه قضایی اشاره کرد و گفت: در قانون اساسی در چند بند و ماده به این مساله تصریح شده که قوه قضائیه مستقل است و وظیفه پشتیبانی حقوقی ، فردی و اجتماعی دارد.
آملی لاریجانی گفت: حفظ استقلال قوه، لوازم و اقتضائاتی دارد که اصحاب ثروت ، مکنت و قدرت برای فشار آوردن به دستگاه قضا می خواهند آن را مخدوش کنند اما قوه قضائیه به لطف خدا تاکنون تلاش خوبی داشته است و مدیران و مسئولان آن در برابر این گونه فشارها استقامت کرده اند.
رئیس قوه قضائیه افزود: مسئولان این قوه نقش بسیار خوبی در مقابله با فشارها و دخالت های اصحاب ثروت، مکنت و قدرت داشته اند .
آملی لاریجانی گفت: توصیه ما به مسئولان این قوه این است که باید در برابر اینگونه امور پایمردی کرد و هراسی نداشت.
مجموع پرونده ها در محاکم قضایی 15 میلیون پرونده
رئیس قوه قضاییه گفت: مجموع پرونده هایی که در محاکم تشکیل شده است به اضافه پرونده هایی که در شورای حل اختلاف و در اجرای احکام ، حدود 15 میلیون پرونده است.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه سخنان خود در همایش قوه قضاییه به وسعت حجم رسیدگی به پرونده ها در مراجع قضایی اشاره کرد و افزود: این وسعت عظیم نیروی بسیاری نیاز دارد؛ ما معتقدیم این حجم رسیدگی در قوه قضاییه یک افتخاری برای دستگاه قضایی است گرچه کثرت پرونده ها ممکن است دغدغه هایی را مطرح کند که قابل توجه نیز است چون بحث پیشگیری از جرم و غیره در این بستر مطرح می شود.
وی گفت: کثرت پرونده یک علامت دیگر از جهت دیگر نیز دارد و آن اینکه مردم به قوه قضاییه اعتماد دارند که مراجعه می کنند و لذا مراجعه و تشکیل این پرونده ها حتماً به روشنی بیان می کند که مردم این اعتماد را دارند که مراجعه می کنند در غیر این صورت به قوه قضاییه مراجعه نمی کردند.
رئیس قوه قضاییه گفت: ما بر حسب معیارهایی که در دنیا مطرح است، تعداد نیروی انسانی ما کم است، بر حسب برخی از گزارش ها برخی از کشورها مانند آلمان به ازای هر 100 هزار نفر بیست و چند نفر قاضی دارند و در برخی از کشور ها 18 و برخی دیگر 14 قاضی است در کشور ما بین 8 تا 9 قاضی است .
وی افزود: البته این نکته را نیز باید اضافه کنم که تعداد قضات بر حسب کثرت جمعیت یک مسئله است و یک مولفه و پارامتر دیگر مطرح است و آن کثرت تشکیل پرونده است که در برخی کشورها میزان پرونده های تشکیل شده بسیار کمتر از کشور ما به طور متوسط است.
رئیس قوه قضاییه گفت: بنابراین حجم پرونده ها با میزان نیروی انسانی که ما فعلا داریم و با امکاناتی که در این کشور است این حجم رسیدگی افتخاری برای دستگاه قضایی است و در اینجا از همه قضات شریف تشکر می کنم.
جذب 4 هزار قاضی تا پایان برنامه پنجم
رئیس قوه قضائیه گفت: در این قوه 15 میلیون پرونده وجود دارد که 10 میلیون پرونده « نمره یکتا » دارند.
آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: 15میلیون پرونده یعنی اینکه دستگاه قضا در 15 میلیون نقطه مشغول می شودکه این خود بودجه و امکانات مادی می خواهد بنابراین از دولت و مجلس می خواهم که مساعدت های لازم را برای افزایش اعتبارات دستگاه قضا صورت دهد.
وی خاطر نشان کرد: قضات دستگاه قضا با این فشار کاری فرسوده می شوند برخی از قضات نیز بعد ازساعات اداری نیز مشغول رسیدگی به پرونده هستند که این خود سختی کار را دو چندان می کند.
رئیس قوه قضائیه گفت: میزان رسیدگی به پرونده ها در اکثر مراجع بیشتر از ورودی بوده است.
وی دسترسی آسان همگان به عدالت را یکی از اهداف قوه قضائیه دانست و گفت: کسانی که تصور می کنند مورد تعدی قرار گرفته اند و دعوی حقوقی دارند باید به آسانی رجوع کنند و توقع عدالت آنها برآورده شود که البته این کار آسانی نیست و نیازمند مولفه های متعدد است.
آیت الله آملی لاریجانی تاکید کرد: ما این مولفه ها را ارتقا دادیم که یکی از روش ها جذب نیروی جدید به دستگاه قضا بود.
وی تصریح کرد: قانون برنامه پنجم به ما مجوز 4 هزار قاضی صادر کرده است که بر این اساس تا پایان سال گذشته 2 هزار و 900 نفر جذب شد و تا آخر امسال نیز هزار و 100 قاضی وارد دستگاه قضا می شود که این مهم تحول بسیار خوبی در نوسازی نیروی انسانی است .
رئیس قوه قضاییه افزود: البته این تعداد علاوه بر نیروهایی است که با مجوز از مقام معظم رهبری درباره به کار گیری برخی از بازنشستگان برای استفاده از ظرفیت هایشان در دستگاه قضا صورت گرفته است.
هر دستگاهی برای تامین نیازهایش باید تحول ساختاری داشته باشد
رئیس قوه قضائیه گفت: اگر هر دستگاهی بخواهد نیازهای خودش را برطرف کند طبیعتاً باید تحول ساختاری داشته باشد.
آیت الله آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: در تشکیلات جدید تحولاتی از جمله معاونت راهبردی ، منابع انسانی ، فرهنگی، معاونت پیشگری از جرم، و مراکزی از جمله مرکز رسانه، مرکز آمار و فناوری اطلاعات و امور پزشکی ایجاد کردیم که هر کدام از این تشکیلات برای برطرف کردن نیازی در قوه قضائیه است .
وی گفت: گمان می کنم اگر فضا و امکانات مادی اجازه می داد تحولات در سطح قوه و در سطح کلان انجام می پذیرفت.
رئیس قوه قضائیه افزود: بحث پیشگیری از جرم بسیار اهمیت دارد بحث فرهنگی و تاثیر امور فرهنگی و اخلاقی در قوه بسیار سرنوشت ساز است ما نمی توانیم برای هر قاضی و کارمندی مامور بگماریم باید یک حاجزی و رادعی از درون وجود داشته باشد که با تذکرات و پیشرفت در امور اخلاقی میسر می شود و البته جایی می خواهد که مسئولیتش همین مسئله باشد که سطح اخلاقی و فرهنگی را ارتقا بخشد.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: در همین قانون مجازات اسلامی و در آیین دادرسی جدید که از اول تیر اجرایی شد تشکیلات قوه قضائیه تغییر داد و متحول ساخت.
وی افزود: ما از سال پیش به فکر این تحول بودیم و به همه استانها گفته شده و اقدامات خودشان را انجام داده اند و امیدواریم در مرحله اجرا مشکلی به وجود نیاید.
رئیس قوه قضاییه گفت: البته آیین دادرسی جدید نکات مهم زیادی دارد برخی باید در صحنه اول تجربه شود و پاسخ آن را بگیریم تا ببینیم پاسخ روشنی برای مشکلات دارد اما از پیش معلوم است که ابهاماتی وجود دارد و ما باید چند نکته مبهم را از آیین دادرسی بزداییم.
وی با تشکر از کمیسیون حقوقی مجلس گفت: در برطرف شدن این ابهام ها به سرعت عمل شد و شورای محترم نگهبان هم کمک کرد و پاره ای از این اصلاحات صورت گرفت.
استقبال از انتقادات سازنده
رئیس قوه قضائیه گفت: همانطور که در صدا وسیما هم گفتم از انتقادات سازنده استقبال می کنیم.
آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه با اشاره به برخی از انتقادات نسبت به این قوه افزود: عده ای با توجه به درخواست ما مبنی بر انتقاد سازنده از قوه قضائیه نسبت به قانون آئین دادرسی خصوصا ماده 48 آن انتقاداتی داشتند.
وی گفت: ماده 48 در خصوص اصلاح قانونی است که طی آن متهم می تواند بعد از گذشت یک هفته وکیل خود را احضار کند و بعد از گذشت یک هفته حضور وکیل در پرونده الزامی است.
رئیس قوه قضائیه گفت: اصلاحی که قوه قضائیه در خصوص این قانون مطرح کرده این است که در بحث های امنیتی خصوصا امنیت خارجی اگر قرار باشد هر وکیلی بر سر پرونده ها حاضر باشد چگونه می توان امنیت ملی را برای عدم نشر اطلاعات مهم حفظ کرد؟
وی ادامه داد: این تبصره ذیل ماده 48 اصلاح در خصوص این قانون است تا در جرایم امنیتی حضور وکیل منوط به اجازه رئیس قوه قضائیه باشد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: در شرایطی که این تبصره ذیل ماده 48 در مجلس شورای اسلامی تصویب و در شورای نگهبان هم تائید شده است عده ای تحت عنوان انتقاد سازنده بر آن تاخته اند.
رئیس قوه قضائیه گفت: این عده که اکثرا از وکلا هستند عنوان کرده اند که قوه قضاییه این پیشنهاد خود را پس بگیرد چرا که این قانون با حقوق متهمان تعارض دارد.
وی افزود: بنده تعجب می کنم قانونی که تصویب شده است و اصل طرح آن هم پیشنهادی از سوی کمیسیون حقوقی بوده است چگونه ممکن است پس گرفته شود؟
آملی لاریجانی گفت: عده دیگری نیز گفته اند این قانون با اصل 35 قانون اساسی مغایرت دارد .
وی تصریح کرد: اصل 35 توضیح می دهد که همه متهمان حق دارند وکیل اختیار کنند و حتی اگر توانایی نداشته باشند بر اساس قانون باید برای آنها وکیلی در نظر گرفته شود.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: سوال بنده این است که در کجای این قانون آمده است که وکیل متهم باید الزاما عضو کانون وکلا باشد.
وی افزود: این منتقدان شخصا موضوعی را به این قانون تحمیل می کنند و آن این است که امکان حضور وکیلی خارج از کانون وکلا را مغایر قانون می دانند.
وکیل باید مورد اطمینان باشد
رئیس قوه قضائیه گفت: در کجا آمده وکیل باید جزء کانون وکلا باشد، اگر بناست خلاف قانون باشد اولین خلاف همین قانونی است که تضییع شده است همین مساله به شورای نگهبان هم رفته و در آنجا هم بررسی شده است.
آیت الله آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: اولین استدلال این بود که اگر وکلا رسمی نباشند وقت دادگاهها را می گیرند و این استدلال قوی نیست.
وی گفت: اگر بنا شد اصل مصلحت باشد و براساس همین مصلحت سنجی مهمترین اسناد کشور در دست وکیل باشد باید بدانیم که وکیل باید مورد اطمینان باشد و مطمئن باشیم که مسائل را به جای دیگر نمی برد.
رئیس قوه قضائیه افزود: برخی از بزرگان گفته اند که اصل بر برائت است یعنی وکیل را بی جهت متهم نکنیم ، اما اصل در مورد اسناد نظام بسیار مهم و حساس است.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: یکی از این بزرگواران گفته است که در فقه جز به بصیرت وکیل اصل دیگری در نظر گرفته نشده است؛ در تحریرالوسیله امام(ره) کجا چنین چیزی مطرح شده است؟
وی افزود: اینجا گفته است که توکیل در خصومت و مرافعه بر مدعی و مدعی علیه جایز است و بصیرتی در آن نیاورده که در این بصیرت امضای کانون وکلا و یا مشاوران قوه قضائیه مطرح باشد.
رئیس قوه قضائیه گفت: حرف عجیبی زده اند گفته اند که ذیل ماده 48 آیین دادرسی، این ماده و تبصره ذیل آن با اطلاق و عموم همین قانون جدید و دو تبصره ذیل آن که می گوید کذا معارض است، وکیل دادگستری که باید در این امور تبحر داشته باشد آخر این چه نوع استدلالی است که مطرح میکنند .
آیت الله لاریجانی افزود: من تعجب می کنم زیرا وکلا باید در این امور تبحر داشته باشند این چه تفصیل و نظری است مگر عموم و اطلاق با هم جمع می شوند ؟ این حرف غیردقیقی است.
وی گفت: قانونگذار یک حرف عام و مطلقی را در یک ماده دارد و در ماده دیگر حرف خاصی را می زند این مشکلی ندارد گفته اند در تعارض عام و خاص معارضند ، این اصلا شیوه قانون گذاری است که ما یک قانونی را به صورت کلی به دست مخاطبین می دهیم و در طول زمان تغییراتی را اعمال می کنیم تعارض یعنی چه؟
رسانه ملی ما را در در زمینه آگاهی های قضایی یاری کند
رئیس قوه قضائیه گفت: مصالح کشور اقتضا می کند که ما اسرار امنیتی همه پرونده های مهم را نتوانیم در همه جا منتشر کنیم.
آملی لاریجانی افزود: اینکه گفته اند حالا که قانون تصویب شده و شورای نگهبان نیز پذیرفته رئیس قوه قضاییه هم اعلام کند ما تمام وکلا را قبول داریم این یک جوری قانون را بی خاصیت می کند. این هم یک حرف عجیبی است.
وی گفت: این اصلاح کاملا معقول و منطقی است و این معنایش عدم اعتماد نیست؛ بلکه بحث احتیاط است چراکه ما نمی توانیم انکار کنیم در میان وکلای ما کسانی بوده اند که برخلاف این نظام اقدام عملی کردند و در همین جریان فتنه وکلایی بودند که بر علیه نظام نوشتند و گفتند.
آملی لاریجانی افزود: یعنی چه که ما تمام اینها را مورد اعتماد بدانیم؟ بحث رسیدگی در امور مهام است.
وی با اشاره به قانون آیین دادرسی جدید گفت: از این نظر این قانون هیچ اشکالی ندارد و قوه قضاییه باید مراتبی که در قانون ذکر شده عملیاتی کند.
آیت الله آملی لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش به موضوع قوه قضاییه در رسانه ها اشاره کرد و افزود: اطلاع رسانی در قوه قضاییه با یک چالش جدی روبروست که چیز جدیدی هم نیست چراکه ما در این زمینه نقیصه هایی داریم.
وی تصریح کرد: دستگاه قضایی مطالب خود را و آنچه که لازم است برای اینکه پرونده خاصی تشکیل نشود نتوانسته به طور روشن و فراگیر در رسانه ها مطرح و یک ارتقای سطح عمومی در دانش حقوقی قضایی را فراهم کند ولی این کار صرفا دست قوه قضاییه نیست بقیه دستگاه ها هم ملزم به کمک هستند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه اطلاع رسانی از کارهای خود این قوه نیز است این موضوع را دارای کاستی هایی دانست و افزود: ما برای حل این خلاء یک مرکز رسانه ای ایجاد کردیم که هنوز یک کار خیلی ابتدایی است که تا رسیدن به مرحله رفع کامل نقیصه فاصله زیادی دارد.
آملی لاریجانی گفت: ما توقعمان از رسانه ملی این است که در زمینه آگاهی های حقوقی و قضایی ما را یاری کند چراکه این موضوع مساله مهمی برای مردم و ماست.
وی افزود: بسیاری از مشکلات خانواده ها ناشی از ناآگاهی از قانون و حقوق خودشان است که ما برای ارتقای این مهم به رسانه ها نیاز داریم.
آیت الله آملی لاریجانی ضمن تشکر از ریاست صدا و سیما و مدیران آن گفت: رسانه ملی در سالهای اخیر برنامه های خوب قضایی داشته مثل همین ارایه برنامه های هفته قوه قضاییه و برنامه های دیگر که جای تشکر دارد.
وی با اشاره به گلایه مسئولان عالی قضایی افزود: گاهی در نحوه انعکاس اخبار دستگاه قضایی و مخصوصا جلسات مسئولان عالی و یا اخبار رئیس قوه قضاییه برخورد مناسبی دیده نمی شود که در برخی مواقع هم تا حدودی هتک آمیز است.
رئیس قوه قضاییه گفت: من از مسئولان صدا و سیما می خواهم که این مساله را چاره کنند.
لاریجانی افزود: یک برنامه خوب قرآنی را معاونت فرهنگی قوه قضاییه تدارک دیده بود که از آقای قرائتی هم خواستیم که یک روز تمام وقت گذاشت.
وی گفت: در جلسه مسئولان عالی قضایی هم چندبار مطرح شد و بنا بر این بود که دستگاه قضایی بسیج شده و روحانیون دستگاه های قضایی برای بحث های قرآنی که بسیار مهم بوده و توجه همه دستگاه ها را می طلبد برنامه ای برگزار کنند.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه این نوع برنامه ها آثار مهم اخلاقی و فرهنگی دارند و برای ارتقای سلامت دستگاه قضا ارزشمند هستند، گفت: این یک برنامه ای بود برای راه اندازی یک جریانی در دستگاه قضایی، که خود بنده هم فرصت گذاشتم ولی انعکاس خوبی پیدا نکرد.
آملی لاریجانی افزود: دوستان گفتند در یکی از شبکه های صدا و سیما بعد از اخبار تکدی گری در تهران، خبر قرآنی رئیس قوه قضاییه و دستگاه قضایی مطرح شد.
لاریجانی با انتقاد از این رویه گفت: شایسته و مقبول نیست که اخبار مسئولان عالی قضایی خبر بیست و چندم یکی از شبکه های صدا و سیما باشد.
قوای سه گانه پیش از وقوع جرم عمل کنند
رئیس قوه قضائیه با اشاره به مساله محیط زیست، زمین خواری و تغییر کاربری زمین های کشاورزی، گفت: در اصل 50 قانون اساسی بحث محیط زیست مطرح شده است.
آملی لاریجانی افزود: در جمهوری اسلامی نسل امروز و آینده باید حیات داشته باشد و توجه به این مساله وظیفه عمومی است .
وی گفت: مساله محیط زیست و آلودگی هوا را باید جدی بگیریم هرچند که آلودگی هوا مربوط به قوه قضائیه نمیشود.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه در اراضی شمال که تبدیل به ساختمان شده بسیاری از اوقات از همان محل مجوز به دست می آورند، افزود: باید با کمک همه دستگاه های مقننه و مجریه با متخلف برخورد شود.
رئیس دستگاه قضا افزود: اراضی آنجا را شاید با 500 سال نشود درست کرد این اراضی درحال کاربری یا تبدیل شدن به ساختمان است که این کار بسیار اشتباهی است.
وی گفت:چرا اجازه بدهیم دهیار اجازه ساخت و ساز در حریم ده را بدهد؟
آیت الله آملی لاریجانی گفت: قوای سه گانه باید دست به دست هم دهند و قبل از وقوع جرم عمل کنند.
وی با انتقاد از اینکه در صدا و سیما در مواردی اخبار دستگاه قضایی بعد از اخبار تکدی گری پخش شده است، گفت: در عین حال از صدا و سیما تقدیر می کنیم و باید به صدا و سیما کمک کنیم تا به دانشگاه تبدیل شود البته در کنار اهتمام به این سریال ها که معلوم نیست چقدر اثر دارد یک مقدار باید به جهات دیگر توجه شود.
دستگاه قضا با ترویج کنندگان فتنه برخورد میکند
رئیس قوه قضائیه با اشاره به فتنه 88 گفت: گاهی برخی انتقادهایی که به قوه قضائیه درباره برخورد با فتنه وارد می شود وارد نیست.
آملی لاریجانی افزود: البته ما نیز معتقدیم که باید با متانت و عدالت رفتار کنیم و چپ و راست و خط و خطوط سیاسی هیچ تاثیری در رسیدگی ها نداشته باشد اما جریان فتنه جرائمی توامان بود که ما نمی توانیم نسبت به آن بی طرف باشیم.
وی گفت: در آن زمان برخی به نتایج انتخابات اعتراضاتی داشته اند اما نمی توان فتنه ای را که خود شبه کودتا بود منکر شد.
وی یادآور شد: کسانی نسبت به انتخابات معترض بودند اما در عین حال بستری برای کسانی فراهم کردند که علیه ولایت فقیه و نظام شعار می دادند و روسای کشورهای غربی نیز احساس خوشحالی می کردند.
رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: اعتراض ها طبیعی بود و ادعای تقلب نیز حق افراد بود اما رسیدگی به آن اعتراض و ادعا باید در چارچوب نهادی باشد که بر آن مشخص شده است اما اینکه با زور بگوئیم که حق با ماست و حرفمان را به کرسی بنشانیم کودتاست .
وی افزود: آن اعتراضات بستری فراهم کرد که جریان فاسد کشور روی آن سوار شد و این بستر فتنه انگیزی بود و پرسش این است چرا برخی به این موضوع مهم توجه نمی کنند که عده ای در داخل و خارج براساس انقلاب های مخملی دنبال بر اندازی بودند هرچند اشتباه کردند، چرا که متوجه نبودندکه بین مردم و مردم پیوند معنوی و بین مردم و رهبری پیوند عمیق برقرار است و اجازه انقلاب مخملی نمی دهند.
رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: مسئولان باید تحلیل روشنی درباره فتنه داشته باشند ممکن است کسی بگوید آن اعتراضات حق مردم بود اما اینکه بستری برای ضد انقلاب فراهم شد و از دور روسای غربی خوشحالی کردند و دنبال فرو ریزی نظام بودند سندش مشخص و جرمش آشکار است و برخورد ما نیز از این منظر بوده است و دستگاه قضا با ترویج کنندگان فتنه نیز برخورد می کند.
رئیس قوه قضائیه همچنین بر حمایت این قوه از سرمایه گذاری ساده در کشور تاکید کرد و گفت: دستگاه قضا از کسانی که در کشور سرمایه گذاری و به مردم در این مسیر خدمت می کنند حمایت می کند و در عین حال جلوی برخی تعدی ها را نیز خواهد گرفت.
وی افزود: در چند سال اخیر دستگاه قضا موکد از سرمایه گذاری ها حمایت کرده و در ادارات کل استانها نیز واحدی برای این منظور فعال است.
رئیس دستگاه قضا درباره نگاه دستگاه قضا به امنیت مردم نیز گفت: خوشبختانه برخوردها با جرائم مرتبط با امنیت مردم از جمله سرقت مسلحانه، قاچاق مواد مخدر و همچین تعدی به حدود و نوامیس مردم قاطع و بازدارنده بوده است به گونه ای که نیروی انتظامی اعلام کرده برخی از ا ین جرایم 50 درصد پس از برخورد کاهش یافته است .
آیت الله آملی لاریجانی خاطرنشان کرد: برخی می گویند برخورد ما با این جرایم تند و خشن بوده است اما این گونه نیست و اعدامها نیز براساس موازین و حسابی بوده و دلبخواهی نبوده است.
حفاظت از کیان جمهوری اسلامی ، وظیفه قوای سه گانه
رئیس قوه قضائیه گفت: قوای سه گانه موظف به حفاظت از کیان جمهوری اسلامی هستند.
آملی لاریجانی افزود: نسبت به کسانی که دنبال براندازی بودند ، نمی گویم چه کسی اما مشاهده شده که بوده اند نباید جهت گیری خاصی داشته باشیم.
وی گفت: قوه قضائیه نباید اجازه دهد که در کشور ترویج فتنه کنند و حتما اینچنین نخواهد شد .
لاریجانی افزود: قوه قضائیه مسیر و تحلیلش درست بود و در ادامه نیز اینچنین خواهد بود.
وی گفت: برخی معتقدند قضیه فتنه تاریخی بود و تمام شد اما این تحلیل را قبول نداریم و هر چند فتنه یک جنبه تاریخی داشت و تمام شد امایک جنبه سیاسی و مهم دارد.
لاریجانی درباره جنبه سیاسی فتنه افزود: ما با کسانی که این جریان را راه انداختند و ادامه دادند چه جهت گیری داشته باشیم کسانی که بر سر موضع باقی ماندند .
وی با اشاره به اینکه عده ای با توصیه رهبری کنار رفنتد، افزود: آنان افراد متدینی بودند و وقتی فرمایش ایشان را شنیدند فهمیدند این اشتباه است و کنار رفتند اما عده ای بر موضع شان باقی ماندند.
لاریجانی اضافه کرد: جای تعارف با کسی وجود ندارد ، اینجا بحث کیان جمهوری اسلامی است.
وی افزود: نباید اجاره داد این مسائل در کشور تکرار شود و بعد هم با این افراد خوش و بش کنیم.
لاریجانی اضافه کرد: کسانی مردم را به ریختن در خیابانها تحریک کنند و عده ای ضد انقلاب سوار بر جریان شوند و کشور را به آشوب بکشند و غربیها سوار مسئله شوند و بعد ما از کنارش عبور کنیم و بگوییم جریانی بود و تمام شد ، نه اینگونه نیست.
رئیس قوه قضائیه گفت: به نظر من خیلی روشن است اگر ما تحلیلی حقیقی داشته باشیم آن جریانی که به این کار اقدام کرد هنوز هم هست .
وی افزود : باید با این جریان به ویژه در بحث انتخابات جهتگیری روشنی داشت.
لاریجانی اضافه کرد: دستگاه های نظارتی باید حواسشان جمع باشد و اینجا جای تعارف با کسی نیست.
وی افزود: هیچ نظامی اجازه نمی دهد کسی که برای براندازیش اقدام کرده یا بسترش را فراهم کرده باشد با اغماض از کنارش بگذرند ،جمهوری اسلامی نیز حتما اجازه نخواهد داد.
لاریجانی گفت: قوه قضائیه به سهم خود حتما در این مسئله ورود پیدا خواهد کرد و وظیفه خود را انجام خواهد داد.
وی افزود: مسائل امنیتی کلان و مسائل ارزشی در کشور وظیفه عمومی برای همه دستگاه هاست که موظفند و قوه قضائیه در کانون این وظایف قرار دارد.
قوه قضائیه نیازمند اهتمام به مسائل فرهنگی است
رئیس قوه قضائیه گفت: این قوه برای ارتقا سلامت خود نیازمند اهتمام به مسائل فرهنگی، قرآنی و اخلاقی است.
آملی لاریجانی در مراسم بزرگداشت هفته قوه قضائیه افزود: همه ما به لحاظ فردی و شخصی به امور اخلاقی و تذکرات اخلاقی نیازمند هستیم و از جمله اینها انس با قران است.
وی گفت: انس با قرآن وسیله ای بسیار مهم برای ترقی است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: بر اساس سخن بزرگان، قرآن و همچنین توسل به ائمه اطهار از وسایل ترقی سالک است.
وی گفت: قرآن عروه الوثقی و ریسمان اتصال انسان به حق تعالی است .
آیت الله آملی لاریجانی افزود: اگر ما به بزرگی سخن و کسی که این کلام از او صادر شده است نگاه کنیم،آنوقت میبینیم که این کلام چقدر ارزش دارد و می تواند انسان را ترقی دهد.
وی گفت:معاونت فرهنگی قوه قضائیه برای تمرکز بر مسائل فرهنگی و قرآنی در این قوه است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: از همه مسئولان قوه قضائیه تقاضا دارم بحث قرآن و اخلاق را در حیطه فردی و شخصی و همچنین در بعد کاری جدی بگیرید چرا که برای تضمین سلامت قوه قضاییه لازم است.
2 هزار مورد تخریب ، رفع تجاوز و رفع تصرف
رئیس قوه قضائیه گفت: گاهی وقت ها دستگاههای اجرایی مجوز می دهند و یک ساختمان 15 طبقه ساخته می شود و قوه قضاییه می بیند خلاف است و می گوید تخریبش کنید.
آملی لاریجانی افزود: نمی شود این کارها را انجام داد ، این کار بازتاب اجتماعی بدی دارد ، البته ما تخریب را انجام می دهیم و موظف به قلع و قمع هستیم اما اینکه مجوز از دستگاههای دیگر صادر شود و یا بی اجازه با آسودگی خاطر بسازند بعد قوه قضائیه مسئول شود آن را تخریب کند، درست نیست .
وی ادامه داد : من نمی خواهم بار را از روی دوش قوه قضاییه بردارم بلکه می گویم حتی اگر دستگاه های اجرایی نیز درست عمل نکردند دادستان ها به عنوان مدعی العموم موظف هستند که ورود کنند اما محدودیت امکانات قوه قضاییه را نیز باید مد نظر داشت و به محدودیت نیروی انسانی قوه قضاییه توجه کرد.
آملی لاریجانی با بیان اینکه بحث محیط زیست بحث مهمی است و قوه قضاییه در این خصوص تلاش می کند گفت : من گزارشی داشتم که در همین استان تهران در چند ماه اخیر بیش از 2 هزار مورد تخریب ، رفع تجاوز و رفع تصرف صورت گرفته که رقم قابل توجهی است .
وی افزود : باید بدانید که مسئله تخریب منابع طبیعی و محیط زیست بسیار فراتر از این ارقامی است که ما گمان می کنیم بنابراین همه باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم به صورت ریشه ای با این مسئله برخورد کنیم .
رئیس قوه قضاییه در ادامه به بحث مفاسد اقتصادی اشاره کرد و گفت: آنچه می خواهم تذکر بدهم همان چیزی است که هم رئیس جمهور و هم رئیس مجلس شورای اسلامی مطرح کردند .
وی با بیان اینکه در بحث معوقات بانکی معتقدیم که باید به نظام بانکی برای استیفای معوقات کمک کنیم افزود : بنابراین نخستین مطلبی که از ابتدای این جریان مد نظر قوه قضاییه بود ، تفکیک معوقات بانکی بود و این نکته ای که در کلام رئیس مجلس بود ما آن را انجام دادیم .
وی ادامه داد : اتفاقا عدم تسریع در استیفای معوقات نیز همین بود که ما از دستگاههای اجرایی خواستیم کمک کنند و آنها به ما بگویند که کدام یک از آنها معوقاتشان ، معوقات طبیعی ، بر اساس وضع کشور ، در اثر عدم استحصال سرمایه اولیه و یا مشکلاتی از این دسته است.
آیت الله املی لاریجانی گفت : ما از آنها خواستیم که کمک کنید و به خود بانکها گفتیم که برای تشخیص این مطلب کمک کنند .
وی با بیان اینکه متاسفانه نظارتهای بانکها کافی نیست، افزود : ما دنبال آنجاهایی هستیم که سرمنشاء مفاسد است و معوقاتی که ناشی از روش های نادرست بوده و وامی را گرفته و تسهیلاتی را اخذ کرده و وثایق کافی نگذاشته و بعد این را برده در ساخت و ساز استفاده کرده در حالیکه باید کارخانه ای وارد می کرده است .
آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد : اینها مسائلی است که هم در نظارت ها باید گزارش شود و هم ما بتوانیم با قدرت برخورد کنیم .
رئیس قوه قضاییه گفت: گاهی یک جا را به ما اعلام می کنند و ما جلو می رویم و بعد همان جا را می گویند که شما تولید را می خوابانید.
وی افزود: دستگاههای نظارتی به ما می گویند که آقایی 6 هزار و 500 میلیارد تومان معوقه دارد البته من نگفتم این اختلاس است که برخی به نقل از من نقل کردند ؛ من گفته ام معوقه دارد و حتی نمی گویم فساد بانکی بلکه معوقه است اما معوقه ای که بدون نظارت کافی صورت پذیرفته است .
وی ادامه داد : چرا به چنین کسی پشت سر هم تسهیلات داده اید و تسهیلات هنوز استیفا نشده تسهیلات دیگری بدون وثایق کافی دادید .
آملی لاریجانی گفت : بعدا به ما گفتند که این شخص بازدداشت شده و راهی برای استیفای این معوقات نیز پدید آمده است و همکاری هم می کند بعد به ما گفتند او را بازداشت کردید کارخانه های او می خوابد و چندین هزار کارگر دارد و حرف حقی هم است .
وی افزود : دغدغه خود ما این است برخوردهای دستگاههای قضایی موجب نشود که تولید بخوابد ما قدمی بر نداریم و بحث تولید تا این حد با چالش مواجه شود و این از مشکلات بود.
رییس قوه قضاییه گفت : از یک طرف با تبلیغات وسیع که قوه قضاییه ورود پیدا نمی کند و از یک طرف فشار بر اینکه برخوردهای شما موجب کاهش تولید می شود.
وی افزود : واقعیت این است که مسئله ظریفی است و در تشخیص کسانیکه معوقاتشان به صورت ناسالم بوده باید دستگاههای نظارتی اجرایی کمک کنند.
توصیه های اخلاقی در خصوص توجه به قرآن و مرگ
رئیس قوه قضائیه گفت: همه قضات و خودم را به عمل به دستورات قرآن و توجه به مرگ و عالم دیگر توجه میدهم چراکه همه قرآن اخطار و بیدار باش است.
آملی لاریجانی با اشاره به آیاتی از قرآن مجید در خصوص سکره موت افزود: باید قلبمان زندگی فراتر از این دنیا را باور کند و باید بدانیم که در نشئات دیگر باید عوالمی را طی کنیم و در آنجا گرفتاری های ما زیاد است .
وی گفت: سکره موت اولین بیدار باش است و انسان هر چه تحصیل کند همان را باخود می برد و ما باید ببینیم چه کرده ایم و اگر شب و روزمان را به این بدن بپردازیم باید بدانیم که همه چیز را خواهیم گذاشت و می رویم.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه انسان بعد از مرگ، هیچ نمی شود و باقی است افزود: معرفت نفسی که غایت اهل معنا و بزرگان است باید در همه ایجاد شود و ما باید در دنیا به آن توجه کنیم و در این صورت راهگشا خواهد بود .
آیت الله آملی لاریجانی گفت: موت این توجه را به اضطرار ایجاد می کند اما اهل معنا به اختیار این مراحل را طی میکنند.
وی افزود: موت همه ما را احاطه کرده است و ما بی خبر و بی خیالیم و خود را برای صدها سال زندگی در این دنیا آماده می کنیم و از مرگی که در یک قدمی ماست غافلیم.
رئیس قوه قضائیه در پایان سخنانش از صدا و سیما و دیگر رسانه هایی که در هفته قوه قضائیه پیام ها ی این قوه را اطلاع رسانی کردند قدردانی کرد.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد