این روزنامه آمریکایی با اشاره به سفر 'زیگمار گابریل' قائم مقام صدر اعظم آلمان و هیات تجاری همراه وی، 'لوران فابیوس' وزیر امور خارجه فرانسه به ایران طی هفته های گذشته، همچنین هیاتی از ایتالیا که قرار است سه شنبه وارد ایران شود، افزود: هیات های تجاری اروپایی دیگری نیز برای سفر به ایران آماده شده اند.
در این میان آمریکا به عنوان یک بازیگر اقتصادی بازنده می شود. اروپا موانع کمتری پیش رو دارد و همین امر این احتمال را افزایش می دهد که آمریکا و متحدانش به سرعت سطوح متفاوتی از سرمایه گذاری را در ایران انجام دهند. در این صورت اروپایی ها تمایلی به بازگشت تحریم ها در هر صورتی نخواهند داشت.
نیویورک تایمز نوشت: مصاحبه با بیش از 20 مقام دولتی، مدیران تجاری و تحلیلگران در اروپا، آمریکا و ایران نشان می دهد فرصت های تجاری در ایران جذاب است و شاید به همین دلیل آمریکا تصمیم گرفت بسیاری از تحریم ها را لغو نکند.
به گزارش ایرنا این روزنامه آمریکایی تاکید کرد: اروپایی ها بیش از همه از مکانیزم ماشه نگرانند که به موجب آن در صورت نقض توافق توسط ایران، تحریم ها علیه این کشور مجددا اعمال می شود. در حالیکه یک بند از توافق تاکید دارد سرمایه گذاری های پیش از گزارش موارد نقض توافق، شامل تحریم ها نمی شود، هنوز معلوم نیست این بند چطور اجرا خواهد شد.
نیویورک تایمز افزود: حتی با در نظرگرفتن مخاطرات پیش روی دادوستدها، اروپایی ها به این نتیجه رسیده اند که مزایا از مضرات بیشتر است و به سرعت زمینه سازی را برای تجارت فراهم کرده اند. آنها از آمریکا بسیار جلوتر هستند، زیرا دولت های اروپایی روابط دیپلماتیک خود را با ایران بعد از انقلاب اسلامی حفظ کرده اند.
این روزنامه آمریکایی افزود: بر اساس آمار دبیرخانه دادوستد اتحادیه اروپا، کشورهای عضو این اتحادیه در سال 2011 نزدیک به 17 میلیارد یورو از ایران کالا وارد و 10 میلیارد و 500 میلیون یورو کالا به این کشور صادر کردند.'
'الی گرانمایه' از شورای روابط خارجی اروپایی گفت: 'از نظر سیاسی بین کشورهای اروپایی و ایران رابطه برقرار است. اروپایی ها دست کم برای 35 سال پایگاه ارتباط را حفظ کرده اند و اکنون نباید همه چیز را از نو بسازند'.
به نوشته نیویورک تایمز، بعضی از تحریم های آمریکایی، تحریم های ثانویه نامیده می شوند که به معنای اعمال تحریم علیه شرکت های غیرآمریکایی در حال دادوستد با ایران بود که این تحریم ها لغو می شود.
' شرکت های آمریکایی برای همکاری با ایران می توانند هواپیماهای غیرنظامی به ایران بفروشند که برای شرکت هایی مانند 'بوئینگ' واقعا سودآور است. در ضمن شرکت های زیرمجموعه شرکت های آمریکایی نیز می توانند با درخواست مجوز در زمینه تجارت با ایران اقدام کنند.'
'به گفته وکلا و کارشناسان حقوقی، حتی با این استثناها تنها گروه کوچکی از شرکت ها سود می برند و تجار آمریکایی احتمالا برای کاستن از تحریم ها به دولت آمریکا فشار می آورند.'
به گزارش نیویورک تایمز، یک استاد اقتصاد و حقوق در دانشگاه 'دکارت' پاریس می گوید اولویت ایران مدرن سازی بخش اکتشاف و بهره برداری است.
برخی کارشناسان می گویند دیگر حوزه ها شامل گردشگری و پتروشیمی است. ایران در حال مذاکره با شرکت 'اکور' هتل های زنجیره ای فرانسوی و دیگر شرکت ها برای ساخت هتل و توسعه گردشگری است.
پژو نیز از مذاکره با ایران خودرو خبر داد، ضمن اینکه 'فردریک ورواردی' از مدیران اجرایی شرکت ساخت وسایل خانگی 'اس بی اف' فرانسه نیز گفته است مذاکرات از سال گذشته آغاز شده و منتظر اجرایی شدن قرارداد هستیم.
این شرکت که از دهه 1950 در ایران فعال بوده است، پیش از تحریم ها سالانه 50 میلیون یورو از بازار ایران سود می برد.
ورورده گفت: اندازه بازار ایران به اندازه ترکیه یا اسپانیا است، با طبقه متوسط فراوانی که زنان آن بیشتر تحصیلکرده اند و کالاهای کیفیت بالای اروپایی را می خواهند.
شرکت 'زیمنس'، شرکت پتروشیمی 'ب آ اس اف/BASF' و همچنین شرکت ساخت ماشین آلات فولادی 'تسن کراپ' آلمان نیز در حال تلاش برای بازگشت به ایران هستند.
شرکت نفتی توتال فرانسه، شرکت انگلیسی - هلندی رویال داچ شل و شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم (بی پی)نیز می خواهند به بازار ایران برگردند، اما در حال بررسی سود احتمالی با بی ثباتی های آینده هستند.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد