در واقع بهدلیل این که به قول معروف فرهنگ فرزندخواندگی در کشورمان بخوبی جا نیفتاده است، بسیاری از افراد از این که دیگران متوجه شوند آنها کودکی را به فرزندخواندگی گرفته اند واهمه دارند یا هستند افرادی که سعی دارند ناتوانی خود را در فرزندآوری زیر چتر فرزندخواندگی پنهان کنند؛ درحالی که باید به این افراد یادآور شد دیر یا زود راز مگوی آنها فاش خواهد شد و در این میان بیشترین آسیب به کودک و سرپرستان او خواهد رسید.
امین موقت باشید
افزون بر این، چنین مسائلی سبب شده افراد متقاضی فرزندخوانده داشتن خیلی دیر به خواسته خود برسند. معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در این باره عنوان میکند: حل این مشکل به راهکار فرهنگی نیاز دارد. علاوهبر این ما باید افراد را تشویق کنیم که آنها سرپرستی کودکان را به شکل امین موقت قبول کنند؛ چون به این شکل کودکان بیشتری صاحب خانواده خواهند شد. در واقع هرچه کودکان بهزیستی زمان کمتری را در مراکز شبهخانواده سپری کنند، آسیب کمتری میبینند، زیرا هرچه شرایط در مراکز نگهداری کودکان مناسب باشد بخوبی مهر و محبت والدین نیست.
برای نمونه کودکی را در نظر بگیرید که مادرش فوت کرده و پدرش برای ده سال باید در زندان باشد. به همین دلیل این کودک شرایط فرزندخواندگی دائم را ندارد؛ در حالی که اگر این کودک برای مدتی کوتاهی نیز در محیط خانواده باشد آسیب کمتری خواهد دید، بنابراین افراد نیکوکار میتوانند سرپرستی این کودک را برای مدتیکه پدر او در زندان است، قبول کنند.
حبیب الله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی بهزیستی دراین باره یادآور میشود: جالب اینجاست که بتازگی مورد قابل توجهی نیز رخ داد، چون پدر یکی از کودکان بدسرپرست از زندان آزاد شد، اما وقتی دریافت فرزندش شرایط مناسبی در خانه سرپرستهایش دارد از حق پدری خود گذشت و راضی شد کودکش برای همیشه نزد سرپرستانش باقی بماند.
نیکوکاران به روز شوند
نیکوکاران در مراکز شبهخانواده کمک حال واقعی بهزیستی هستند،زیرا از حدود 600 مرکز شبه خانوادهای که در تمام کشور وجود دارد بیش از 530 مرکز غیردولتی است و مراکز باقیمانده نیز بیشتر شیرخوارگاه هستند و تعداد مراکز شبهخانواده دولتی که برای کودکان بالای شش سال در نظر گرفته شده خیلی کم است.
در این میان برخی نیکوکاران سالانه برای نگهداری از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در مراکز شبهخانواده حدود یک میلیون یا 500 هزار تومان هزینه میکنند، درحالی که اگر نیکوکاران به این باور برسند که کودکان بهزیستی میتوانند با کمک آنها صاحب خانواده بشوند مشکل کودکان بدسرپرست و بیسرپرست زیادی حل میشود.
برای نمونه مادربزرگی را در نظر بگیرید که دوست دارد از نوهاش نگهداری کند، اما توانایی مالی آن را ندارد. نیکوکاران میتوانند با کمک به این مادربزرگ شرایطی را به وجود بیاورند که کودک در کنار مادربزرگ خود زندگی کند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد