او در این گفتوگو با تاکید بر این که سازمان تحت مدیریتش یکی از تخصصی و علمیترین سازمانها در زمینه مداخله در آسیبهای اجتماعی و جسمی است از عملکرد سازمانش دفاع کرد، برخی کم و کاستیهای بهزیستی را پذیرفت و از پیشبینیاش نیز در خصوص آینده روند آسیبهای اجتماعی در کشور گفت.
سازمان شما خدمات متنوعی به گروههای آسیبدیده جامعه ارائه میکند. به نظرتان چرا این همه مسئولیت به بهزیستی سپرده شده است ؟
سازمان بهزیستی به شکل قانونی متعهد شده به دو گروه عمده جامعه، یعنی افرادی که دچار آسیبهای اجتماعی شدهاند و گروهی که دچار آسیبهای جسمی شدهاند خدمات بدهد. برای این دو گروه فقط خدمات حمایتی مد نظر نیست، زیرا آنها به خدمات تخصصی و کارشناسی هم نیاز دارند، به همین سبب رسیدگی به این افراد به بهزیستی محول شده است.
پس چرا حمایتهای دولت از بهزیستی با وظایف زیادی که این سازمان به عهده دارد تناسب ندارد؟
آسیبهای اجتماعی و جسمی ماهیت پیچیدهای دارد و تقریبا رسیدگی به آن کار یک دستگاه یا سازمان خاص نیست. بنابراین لازم است بسیاری از دستگاهها و نهادهای دیگر در این زمینه مشارکت کنند؛ برای نمونه شهرداری یک نهاد اجتماعی است در قانون تشکیل شهرداریها نیز یکی از وظایفی که به آنها محول شده رسیدگی و ساماندهی مسائل سلامت اجتماعی شهروندان است.
شما از بودجهای که به سازمان اختصاص مییابد راضی هستید؟
غیر از مستمری مددجویان، بقیه اقلام بودجهای به فراخور منابع مالی دولت مناسب است.
امسال بودجه شما چقدر رشد داشت؟
11 درصد رشد داشت و بین دستگاههای مختلف، بودجه بهزیستی رشد بدی نداشت.
این رشد چقدر با شرایط مطلوب شما فاصله دارد؟
برای پرداختن به مسائل مستمری بگیران در بودجه 94 کمیته امداد حضرت امام(ره) 2000میلیارد تومان و سازمان بهزیستی هزار میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده است. چانچه این منابع در اختیار قرار بگیرد و برای توانمند شدن و اشتغال مستمری بگیران هزینه شود، اقدام اثر بخشی صورت خواهد گرفت.
به نقش شهرداریها در مسائل اجتماعی اشاره کردید، اما شهرداری ادعا میکند وظیفه سازمان بهزیستی را درخصوص جمعآوری کارتنخوابها انجام میدهد. این ادعا درست است؟
جمعآوری کارتنخوابها وظیفه بهزیستی و شهرداری نیست، اما در تفکیک وظایف که عزیزان شهرداری از آن مطلع هستند، تامین مکان، محل و فضای فیزیکی بهعهده شهرداریهاست و ارائه خدمات تخصصی، حمایتی، حرفه آموزی و اجتماعپذیری این افراد به عهده بهزیستی گذاشته شده و اکنون این کار با محوریت استاندار تهران انجام میشود. در خصوص معتادان، کودکان کار و کودکان خیابان نیز این تعامل دنبال میشود.
همکاری شما با ستاد مبارزه با مواد مخدر چگونه پیش میرود؟
با ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز هماهنگ هستیم. برای نمونه ما به کمپهای نگهداری افرادی که دچار معضل اعتیاد هستند و خودشان داوطلبانه متقاضی ترک اعتیاد شدهاند نظارت میکنیم. اما مراکز نگهداری افراد معتادی که داوطلب درمان نیستند و ممکن است علاوه بر اعتیاد به بیماریهایی نظیر ایدز نیز مبتلا باشند، براساس قانون به عهده وزارت بهداشت است.
به نظر میرسد مشکلی که در این مورد وجود دارد نحوه ارائه مجوز به کمپهای ترک اعتیاد است، چون حوادث نگرانکننده زیادی در این خصوص اتفاق افتاده است.
براساس بررسیهای ما نیز مشخص شده مراکز ترک اعتیادی که از سازمان بهزیستی مجوز میگرفتند با استانداردهای روز دنیا اختلاف اساسی دارند به همین سبب با کمک مدیران مراکز، کارشناسان علم مبارزه با اعتیاد و کارشناسان بهزیستی ضوابط مناسبی برای راهاندازی کمپ در نظر گرفته شده است.
این ضوابط چه زمانی اعمال میشود؟
دستورالعمل آن آماده و جزئیات کادر درمان و فضای مناسب کمپها نیز تهیه شده است. این ضوابط قبل از آغاز سال جدید اعلام خواهد شد تا کمپهای ترک اعتیاد حداقلها را از لحاظ نیروی انسانی، فضای فیزیکی یا پروتکلهای درمانی داشته باشند.
برای نظارت بر این مراکز چه برنامهای دارید؟
مهمترین نکته بخش نظارت است، زیرا نباید این مراکز را به حال خود رها کرد. ارزیابیها انجام شده و مراکزی سال آینده میتوانند به کار ادامه دهند که ترخیصهای موفقی داشته باشند.
چرا توسعه مراکزی مانند صدای مشاور و اورژانس اجتماعی بهزیستی به کندی پیش میرود؟ برخی کارشناسان میگویند در تهران برای سامانه 123 تبلیغ نمیشود، چون ترس از این وجود دارد که نتوانند پاسخگوی نیاز تمام متقاضیان باشند.
زمینه توسعه این مراکز در تمام نقاط کشور فراهم نشده است. در 180 شهرستان اورژانسهای اجتماعی شکل گرفته، ولی در 80 شهر دیگر نتوانستهایم چنین مراکزی تاسیس کنیم. سال آینده در نظر داریم برای تامین خودروها بهویژه در اورژانس اجتماعی اعتبار در نظر بگیریم؛ علاوه بر این تلاش میشود در تمام شهرهای کشور چنین مراکزی ایجاد شود.
انتقاد دیگری که بر بهزیستی وارد است این است که شما آمار دقیقی از جامعه تحت پوشش خود ندارید. برای نمونه بر اساس آخرین سرشماری حدود یک میلیون و 200 هزار معلول تحت پوشش شماست، اما براساس آمارهای جهانی این آمار باید چند برابر باشد.
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی بین 10 تا 12 درصد افراد جامعه دچار معلولیت هستند، اما تعریف آنها از معلولیت متفاوت است. برای نمونه شاید شخصی که شش دندان نداشته باشد یا نمره عینکش بالای شش باشد معلول خوانده شود، اما براساس تعریف ما شخصی معلول است که نتواند خدمات تخصصی و توانبخشی را به شکل خصوصی دریافت کند.
بنابراین به نظر شما معلول فقط چنین شخصی است؟
نه، تعریف معلول با تعریف سازمان بهداشت جهانی درست است، اما خیلیها خودشان توانایی گرفتن خدمات را دارند و در سامانه ما ثبت نام نمیکنند، گرچه میدانند دچار معلولیت هستند. بنابراین همیشه در هر جامعهای 2 تا 3 درصد افراد جامعه هستند که نیازمند دریافت خدمات تخصصی و حرفهای هستند. باید به این افراد پرداخت. افزون بر این در سامانه سازمان بهزیستی استان به استان تعداد افراد معلول و پشت نوبتی ثبت شده است.
اما ایراد دیگری که میتوان از شما گرفت این است که برآورد شما از تعداد معلولان براساس سرشماری سال 90 است و توسط افرادی به دست آمده که هیچ تخصصی دراین زمینه ندارند.
اینطور نیست، چون بهزیستی نیز آمار رجوع معلولان به مراکز خود را دارد؛ درواقع ما با آماری که براساس سرشماری تهیه شده کاری نداریم، چون بهزیستی افراد معلول را به کادر پزشکی معرفی میکند و به این شکل شدت و نوع معلولیت آنها مشخص میشود.
براساس این اطلاعات شما به چند معلول خدمات ارائه میدهید؟
حدود یک میلیون و 200 هزار نفر.
براساس بررسیها تعداد معلولانی که در انتظار دریافت خدمات از سوی شما هستند چند نفر است؟
250 هزار نفر دیگر پشت نوبت هستند.
این آمار تمام خانوادهها و معلولان را شامل میشود؟
علاوه بر این 250 هزار نفر معلول حدود 60 هزار نفر نیز پشت نوبت دریافت مستمری هستند.
برنامه شما برای این 310 هزار نفر چیست،فکر میکنید این افراد چه زمانی میتوانند از خدمات شما استفاده کنند؟
واقعا نمیدانم، پیشنهاد ما این بود که در طول برنامه ششم هر سال 50 هزار نفر به ظرفیت ما اضافه شود،چون60 هزار نفر مستمری بگیر را میتوانیم با توانمند کردن اشخاص جایگزین کنیم، اما افراد معلول را نمیتوانیم.
هر سال چند درصد از خانوادههای تحت پوشش بهزیستی توانمند شده و از زیر چتر حمایت این سازمان خارج میشوند؟
براساس قانون باید سالی 10درصد توانمند شده و از زیر چتر حمایت بهزیستی خارج شوند.
این قانون اجرا میشود؟
ما 180 هزار خانواده تحت حمایت داریم و براساس قانون هر سال 10 درصد از آنها از حمایت ما خارج میشوند و سالی حدود 18 هزار نفر نیز جایگزین میشوند اما معلولان یعنی افراد نابینا یا بیماران روانی مزمن را نمیتوان جایگزین کرد.
سازمان بهزیستی با دیگر دستگاهها مانند کمیته امداد موازی کاری دارد؟
کار سازمان ما تخصصی است و وظیفه مشاوره و مددکاری را بر عهده دارد که بر کارهای دیگرش مانند فعالیتهای حمایتی میچربد. به همین دلیل تداخل وظیفهای با سازمانهای دیگر نداریم و ادعا میکنیم تخصصیترین، عملیترین و کارشناسیترین سازمانی که در بحث آسیبهای اجتماعی و جسمی مداخله میکند، سازمان بهزیستی است.
با توجه به این که هدایت چنین سازمانی در اختیار شماست، روند آسیبهای اجتماعی را در آینده چگونه ارزیابی میکنید؟
آسیبهای اجتماعی پدیدهای جهانی است، ولی معتقدم چون در کشورمان از آموزههای الهی، دینی و معنوی برخورداریم باید نسبت به آسیبهای اجتماعی حساسیت ویژهای داشته باشیم و بتوانیم برنامهریزی لازم را برای تحکیم خانواده فراهم کنیم. برای این کار نیز پیشگیری اولویت ماست.
به نظر شما خطری که در آینده جامعه ما را تهدید خواهد کرد چیست؟
خطر وجود دارد، باید نگرانی داشته باشیم.
نسبت به چه باید نگران باشیم؟
پایین آمدن سن اعتیاد، تغییر نوع مواد مخدر مصرفی از سنتی به صنعتی و زنانه شدن آسیبهای اجتماعی، چون در شش سال گذشته اعتیاد زنان از 4درصد به 10درصد رسید. اگر نتوانیم این روند رو به رشد را متوقف کنیم، با آسیبهای بیشتری روبهرو می شویم.
مواردی که به آنها اشاره کردید اکنون در جامعه قابل مشاهده است. پیش بینی شما از آینده آسیبهای اجتماعی چیست؟
پیشبینی من این است که با تاکید مقام معظم رهبری و توصیه ایشان به سران سه قوه و اهتمامی که رئیسجمهور نسبت به مسائل اجتماعی دارند بتوانیم روند رو به رشد آسیبها را متوقف کنیم.
مستمری مددجویان بهزیستی نیز واقعا کم است،آیا برای افزایش آن برنامهای دارید؟
براساس قانون برنامه پنجم میزان مستمریها باید 40درصد حقوق مشخص شده باشد، اما اکنون با آن فاصله زیادی داریم بنابراین باید تلاش کرد قانون اجرا شود.
حمایت بیشتر از ترخیصیهای بهزیستی
اغلب مددجوهایی که از سازمان بهزیستی ترخیص میشوند از این گله دارند که این سازمان پول کمی برای مستقل شدن به آنها پرداخت میکند. این مسالهای جدی است که رئیس سازمان بهزیستی نیز آن را میپذیرد و تاکید میکند قرار است در این حوزه یک تجدید نظر جدی صورت بگیرد تا به این شکل ترخیصهای بهزیستی موفقتر شود. زیرا آنها باید به شکلی عمل کنند که مددجوها بدون حمایتهای مالی و معنوی به یکباره در جامعه رها نشوند.
مهدی آیینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد