آفت سفیدک بخش عمده‌ای از تاکستان‌های قطب تولید انگور کشور را خشکانیده است

تاکستان‌های بدرانلو؛ سفیدپوشان سیاه‌بخت

دیگر زمانی به برگزاری جشنواره ملی انگور در بدرانلو ـ یکی از قطب‌های تولید انگور کشور در خراسان‌شمالی ـ باقی نمانده؛ جشنی برای پاسداشت زحمت و تلاش یک‌ساله کشاورزان در فصل برداشت انگور؛ کشاورزان اما نه خوشحال هستند و نه آماده برای برگزاری جشن و شادی؛ چراکه تاکستان‌هایشان زرد و بیمار و خزان‌زده است و تا چشم کار می‌کند سایه تباهی دیو آفت بر تن خسته تاکستان‌ها چنبره انداخته است.
کد خبر: ۹۴۱۰۸۰
تاکستان‌های بدرانلو؛ سفیدپوشان سیاه‌بخت

به گزارش جام‌جم، آفت «سفیدک کرکی» از ماه‌ها پیش به جان تاکستان‌های دهستان بدرانلو افتاده و سرسبزی این تاکستان‌ها را ربوده و رویشان را سفید کرده است؛ سفیدی که نشان از سیاه‌بختی دارد. حالا دیگر از تاکستان‌هایی که حدود 150 هزار تن از 180 هزار تن انگور تولید خراسان شمالی را روانه بازار می‌کرد، چیزی جز درخت‌های تکیده و خوشه‌های خالی از انگور و نمایی شلخته و آفتاب سوخته باقی نمانده است.

امسال اکثر باغداران بدرانلویی همه پس‌اندازشان را برای سمپاشی و مقابله با آفات و سایر هزینه‌های تولید پیش پیش صرف کردند به امید روزی که تاکستان‌ها برکت و روزی را به جیب‌ها و سفره‌های خالی آنان برگردانند، دریغ که جیب تاکداران مانند خوشه‌های انگور، امسال تهی‌تر از هر سال است و خوشه‌ها خجل از روی تاکدار و تاکدار خجل از روی خانواده و طلبکاران خود.

روزگار سیاه تاکستان‌های بدرانلو

حسینی، تاکداری 60ساله است که از 10سالگی عمرش را در باغ‌های انگور گذرانده، اما تا به امروز چنین روزگار سیاهی را برای تاکستان‌های بدرانلو ندیده است.

وی درخصوص شرایط ناگوار تاکستان‌های بدرانلو به جام‌جم می‌گوید: اردیبهشت ماه آفت سفیدک به جان باغ‌های انگورمان افتاد و چون تاکنون با چنین پدیده‌ای مواجه نشده بودیم و آفت را نمی‌شناختیم، زمانی متوجه شدیم که خوشه‌های انگور خشک شده و کار از کار گذشته بود.

حسینی با اشاره به این‌که سال گذشته 80تن انگور باغم را سرما زد و امسال نیز 150تن به یغمای سفیدک رفت، می‌افزاید: کسی پاسخگوی خسارت وارد شده به ما نیست و مسئولان جهادکشاورزی می‌گویند کم‌کاری از خود کشاورزان بوده، این درحالی است که کارشناسان این اداره برخلاف سال‌های قبل امسال هیچ گونه اطلاع‌رسانی درخصوص این آفت به باغداران ارائه نکردند.

این کشاورز بدرانلویی به تفاوت قیمت انگور در تاکستان تا بازار نیز اشاره و تصریح می‌کند: قیمت انگور درحالی در بازار به کیلویی چند هزار تومان می‌رسد، که ما سال گذشته آن را کیلویی 800 تا 1200 تومان فروختیم، قیمتی که با توجه به هزینه بالای خرید سم، کارگر و... چندان به صرفه و اقتصادی نیست. گرچه امسال همین قیمت حداقلی فروش محصول را هم نداریم، زیرا انگوری برای فروش باقی نمانده است.

باغ او و سایر تاکداران بدرانلویی برخلاف سال‌های پیش که چون آیینه تمیز و شفاف بود، امسال خشک است و ظاهری به هم ریخته و شلخته دارد، زیرا به گفته وی وقتی محصولی برای فروش نباشد، توانی هم برای پرداخت هزینه به کارگر برای تمیز کردن باغ وجود ندارد، زیرا هر کارگر برای درو 50 هزارتومان دستمزد می‌گیرد و باغ وی به 20کارگر نیاز دارد.

خسارت 80 میلیارد تومانی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این باره به جام‌جم می‌گوید: شرایط اقلیمی همچون افزایش بارندگی و افزایش دما و رطوبت در سه ماهه اول سال، شرایط را برای گسترش آفت سفیدک فراهم کرد تا خسارت زیادی به تاکستان‌های بدرانلو وارد شود، به طوری که طبق برآوردها این آفت در سطح 14هزار و 400هکتار از تاکستان‌ها مشاهده و به خسارت 82 میلیارد تومانی منجر شد.

محمدجواد تشکری با بیان این‌که مکانیسم مبارزه با این بیماری هرس به موقع، بهداشت کف باغ و معدوم کردن اضافات است که نیاز به بسیج عمومی دارد، می‌افزاید: مقابله با این بیماری همچنین نیازمند سمپاشی مکرر است که در صورت رد شدن زمان مبارزه باید از سموم با قیمت بالاتر استفاده شود که بسته به نوع سم متفاوت بوده و هربار حدود 150هزار تومان هزینه دارد، از همین رو از طریق مدیریت بحران استان در حال پیگیری بحث اعتبار هستیم تا تسهیلاتی برای مقابله با آفت به کشاورزان پرداخت شود.

مبارزه با آفت به عهده بهره‌بردار؟

محمدعلی شریکیان، مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی با اشاره به این‌که آفت سفیدک کرکی در دسته‌بندی متولی و پرداخت‌کننده خسارات، جزو آفت‌های خصوصی قرار می‌گیرد به جام‌جم می‌گوید: بخاطر این دسته‌بندی، خود بهره‌بردار باید با آن مبارزه و تقبل خسارت کند. البته مسئولان جهاد کشاورزی در حالی شرایط آب و هوایی و بارندگی زیاد را دلیل شیوع آفت سفیدک عنوان می‌کنند که تاکداران معتقدند این دلیل بهانه‌ای بیش نیست تا کم‌کاری کارشناسان جهاد کشاورزی را بپوشاند، زیرا کشور فرانسه با حداقل 600 میلی‌متر بارندگی (نزدیک به دوبرابر سال‌های خوب بجنورد و آب و هوای مشابه با بجنورد) بزرگ‌ترین تولیدکننده انگور دنیا محسوب می‌شود، بدون آن‌که دچار آفت‌زدگی شود.

مهسا طهماسبی

جام‌جم خراسان‌شمالی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها