اولین نشانههای اسلام در چاد: 58 درصد جمعیت مردم چاد مسلمان هستند. اولین نشانههای ظهور اسلام در چاد به ورود عقبه بن نافع از فرماندهان سپاه اعراب بازمیگردد. میگویند نوادگان او در منطقه دریاچه چاد امروزی ساکن هستند. بعدها در قرن چهاردهم، مسلمانان عرب دست به مهاجرت زده و بخش قابل توجهای از آنها از بخش شرقی این کشور وارد چاد شدند. از آنجا که پیش از این مهاجرت، مردم با دین اسلام آشنایی داشتند، آنها با مسلمانان مشکلی نداشتند و با روی باز از مهاجران استقبال کردند. دین اسلام نیز بتدریج در این کشور رواج پیدا کرد و افراد بسیاری از مردم چاد به این دین گرویدند.
باورهای مسلمانان، تلفیقی از سنتهای پیش و بعد از اسلام: مسلمانان چاد به باورها و سنتهای خود بسیار پایبند هستند و برای آنها احترام و ارزش قائلند. این سنتها، در حقیقت تلفیقی از سنن پیش از اسلام و پس از آن هستند. مردمان چاد، با حفظ رسوم قدیم سرزمین خود تحت تاثیر باورهای مسلمانان خاورمیانه، آفریقای غربی و سودان قرار گرفته و باورهای آنها را نیز به باورهای خود افزودهاند. چادیها، مردمانی بسیار آرام و مهربان هستند. ارتباط بین مرد و زن تحت تعالیم اسلامی است و آنها در بیشتر اماکن از هم جدا دیده میشوند. هنگام سلام و احوالپرسی، جنسهای موافق به یکدیگر دست میدهند. البته از نظر آنها دادن هدیه یا هر چیز دیگر با دست چپ، بیادبی است.
مردهای قدیمی و سنت چند همسری: چندهمسری بین مسلمانان و قوم تائوبو در این سرزمین رواج دارد و مردها میتوانند بیش از یک زن اختیار کنند. البته این وضعیت میان زوجهای جوان چندان دیده نمیشود، اما بیشتر مردهای قدیم چاد، چند همسری بودند و در ضمن تمام زنها و فرزندانشان در یک خانه زندگی میکردند. مردها رئیس خانواده هستند و بیشتر مسئولیتها به عهده آنهاست.
لباسهای رنگی و روسریهای پنج متری: اگرچه انواع لباسهای مدرن امروزی در این کشور وجود دارد و مردم در ادارهها و مراکز رسمی با لباسهای غربی حاضر میشوند، اما بیشتر مردم بویژه مسلمانان، لباسهای خاص سرزمین خود را به تن میکنند. مردها معمولا رداهایی بلند و رنگی از جنس پنبه و شلوارهای نخی میپوشند. سرشان را هم با پارچههای ضخیم و عمامه میپوشانند. زنان مسلمان نیز لباسهای بلند و کلفت میپوشند، به طوری که هیچ نقطه از بدنشان معلوم نباشد. البته قوانین دولتی هیچ نوع پوشش خاصی برای آنها در نظر نگرفته است، اما آنها به دلیل باورهای مذهبیشان، قوانین اسلام درخصوص پوشش را کاملا رعایت میکنند. نوعی روسری که طول آن به پنج متر میرسد نیز هنگامی که به بازار میروند یا در مراسم خاصی شرکت میکنند، به سر کرده و این روسری بلند را روی لباس و کل بدنشان به شکلهای مختلفی میبندند.
زمانی برای دید و بازدید: مسلمانان چاد مانند هر کشور دیگر به ماه رمضان و عید فطر بسیار اهمیت میدهند. معمولا پسران جوان طی مراسمی روز قبل از عید فطر و برگزاری جشن، موهای یکدیگر را کوتاه میکنند که نشان دهنده پایان ماه رمضان است. در روز عید، زنان و مردان به مساجد رفته و نماز روز عید را به جا میآورند و سپس به دید و بازدید پرداخته و به فقرا کمک میکنند.
منبع: mapsofworld.com
مترجم: نادیا زکالوند
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد