به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، افراد چاق حتی زمانی که به شایستگی قادر به انجام کارهای خود باشند، عمدتاً در محل کار خود با تبعیض روبرو هستند. این در حالی است که تبعیض علیه کارکنان به دلیل جنس، سن، نژاد، قومیت، گرایش جنسی، دین و معلولیت در تعداد زیادی از کشورها و از جمله انگلیس غیر قانونی است.
بسیاری از کارفرمایان هنگام استخدام افراد این موارد را مد نظر قرار میدهند یا اقدام به اخراج آنها میکنند.
"انریکا راگز" استادیار روانشناسی در دانشگاه کارولینای شمالی در شارلوت در این خصوص میگوید: «چاقی یکی از مقوله هایی است که ما هنوز هم فکر می کنیم تبعیض در آن جایز است».
این جمله زمانی جالبتر میشود که میبینیم بسیاری از مردم در ایالات متحده از مشکل اضافه وزن رنج میبرند.
خط کشی افراد بر اساس وزن
چاقی به طور کلی به عنوان یک شاخص توده بدن (BMI) بیش از 30 تعریف شده است؛ در حالی که چاقی ناسالم بیش از 40 است. (می توان با تقسیم وزن خود به کیلوگرم بر مجذور قد خود در متر محاسبه این توده را محاسبه کرد. گفتنی است؛ برای وزن طبیعی بی ام آیِ بین 18.5 و 24.9 در نظر گرفته می شود).
کارفرمایان اغلب به صورت نادرستی در مورد توانایی های افراد چاق قضاوت میکنند و تصور آنها بر این است که افراد چاق کارهای سخت را تحمل نمیکنند و یا کارطولانی مدت آنها را خسته میکند.در صورتی که برخی از افراد مبتلا به اضافه وزن ممکن است بسیار قوی و دارای تحمل بیشتری باشند.
برخی از افراد درشت جثه، برایکاری خاص بسیار مناسب هستند. جالب است بدانید تعدادی افراد چاق در مسابقات دو ماراتن شرکت کردند و عملکرد مطلوبی از خود نشان دادند.
دکتر "راگز" با انجام مطالعه ای برای تعیین اینکه آیا مردان دارای اضافه وزن در هنگام استخدام به عنوان متقاضیان کار در فروشگاه های خرده فروشی یا مواجهه با مشتریان مورد تبعیض قرار میگیرند، تحقیقی را به انجام رساند.
در این آزمایش مردان با ظاهری چاق پشت صندوق فروشگاه قرار گرفتند و عکسالعمل مشتریان پس از دیدن آنان مورد تحلیل قرار گرفت. مشتریان به این افراد چاق کمتر روی خوش نشان داده یا لبخند میزدند و برای خروج از محل بیشتر عجله داشتند.
نتایج تحقیقات دیگر نشان میدهد اوضاع برای زنان چاق هنوز بدتر است. نتایج تحقیقات بین زنان 40 تا 70 ساله دارای اضافه وزن نشان داد که آنان از فرصت ها و درآمدهای کمتری در زندگی برخوردار بوده و حتی با وجود شایستگی از شانس کمتری برای استخدام بهره میبرند.
تنوع ژنیتکی در زنان چاق باعث شده آنان نسبت به همسانان خود فقیرتر شوند. تحقیق نشان داد زنان چاق به ازای تقریبا شش کیلوگرم اضافه وزن نسبت به زنان همسان خود، سالی تقریبا هزار و 800 دلار کمتر درآمد دارند.
زنان چاق نیز به احتمال زیاد بیش از زنان با وزن طبیعی به کار در مشاغل بدنی، مانند مراقبت در منزل، آماده سازی مواد غذایی و مراقبت از کودکان به کار گرفته میشوند واحتمال اینکه مشاغلی با تعامل عمومی برایشان پیدا شود، خیلی کم است.
با توجه به مطالعه انجام شده از سوی "جنیفر بنت شینال" دستیار استاد حقوق در دانشگاه "وندربیلت" در نشویل، ایالت تنسی زنان چهارشانه در مقایسه با زنانی با وزن طبیعی که حتی شغلشان نیاز به کار فیزیکی دارد، حقوق کمتری دریافت میکنند.
از این گذشته، نشان داده شد حتی زمانی که زنان دارای اضافه وزن شغلی شامل ارتباط با مشتری نیز بدست میآورند، در مقایسه با زنان دیگر حقوق کمتری عایدشان میشود.
بسیاری از کارفرمایان برای رونق کسب و کار و جذب مشتری از استخدام زنان چاق خودداری میکنند.
شکل گیری جنبشهای مردمنهاد
ائتلافِ "اقدام علیه چاقی" مستقر در تمپای فلوریدا یک دستورالعمل برای کارفرمایان در سراسر جهان در مورد تعصب وزن در محل کار و راه هایی برای کاهش آن منتشر کرده است؛ برای مثال میتوان به شرکت در برنامه هایی شامل جلوگیری از تعصب وزن به عنوان بخشی از برنامه های متنوع، تبعیض علیه اضافه وزن جهت اتخاذ سیاست های ضد قلدری در شرکتها و انجام آموزش مقابله با حساسیت مدیران در برابر استخدام افراد چاق اشاره کرد.
در بسیاری از شرکتهای آمریکایی تمسخر افراد چاق چه کارکنان یا مدیران و چه مشتریان، عملی مشابه آزار نژادی محسوب میشود.
چکش قانون و رویههای قضایی وارد عمل میشود
کارمندان به طور کلی حمایت کمی از نظر قانونی در مورد اضافه وزن داشته اند؛ به طوری که در آمریکا تنها ایالت میشیگان و برخی از شهرستانها قوانین تحریم اعمال تبعیض بر اساس وزن بدن را اجرا میکنند.
کمیسیون "فرصت اشتغال مساوی ایالات متحده" با استفاده از قانون ممنوعیت تبعیض علیه افراد معلول چند لایحه در برابر کارفرمایان به تصویب رسانده است. با این حال موفقیت کمی در برخورد تبعیض آمیز علیه افراد چاق حاصل شده است.
دادگاه عدالت اروپا نیز مقرر کرده است که کارمندان چاق تنها در صورتی مشمول محافظت از قانون میشوند که وزنشان باعث ناتوانی در کارشان شود.
بعضی مواقع تمسخر هرچند کوچک ما به افراد چاق باعث سرخوردگی و عدم اعتماد به نفس آنان در آینده میشود. بهتراست به جای قضاوت در مورد ظاهر اشخاص از توانایی های خوبشان برای یاری رساندن و کمک کردن در کارها استفاده کنیم.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد