
به گزارش جام جم آنلاین از خودرونویس ، اگرچه بسیاری از زیرگروههای فولکسواگن، در اصالت و فرهنگ خود آلمانی هستند، اما شرکتهای زیرشاخه بسیاری هم وجود دارند که معمولا ربطی به زبان و فرهنگ این کشور ندارند. بنتلی (انگلستان)، لامبورگینی (ایتالیا)، اشکودا (چک)، اسکانیا (سوئد) و سئات (اسپانیا) تنها نمونههایی از تنوع و گستردگی ملیتهای این شرکتها است.
هدف اصلی فولکسواگن از این تغییر، جذب مدیرهای کارآمدتر و قویتر است. پیش از این، فولکسواگن فقط افرادی را برای مقامهای مدیریتی ارشد خود انتخاب میکرد که میتوانستند آلمانی صحبت کنند که البته این تصمیم در ردههای کلان اقتصادی، کاملا هم درست بود.
اما با وجود گسترده شدن گروه فولکسواگن (و مخصوصا افزایش فعالیت در ایالات متحده)، آنها به دنبال گسترش دادن تصمیمات مدیریتی خود نیز هستند. اولین قدم برای چنین کاری هم استخدام مدیرانی از فرهنگهای دیگر است.
متخصصینی در صنعت خودروسازی آلمان با این تصمیم مخالفت کردهاند و آن را برای اقتصاد این کشور، مضر دانستهاند. اما فولکسواگن در نهایت به فکر افزایش رضایت مشتریان خود است و استخدام مدیران و یا مهندسان آمریکایی و انگلیسیزبان، میتواند به فهم بیشتر آنها از بازارهای بینالمللی کمک کند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: