دکتر حسین فودازی متخصص کلینیکال آنکولوژی در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد : آلودگی هوا که اخیرا بسیار با آن مواجه هستیم جز مشکلات و معضلات نه تنها مردم ایران بلکه تمام مردم دنیا شده است .در دهه 50 و 60 میلادی لندن آلوده ترین شهر اروپا به شمار آمده بوده و در آن سال ها حدود 12هزار نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست دادند . مردم ایران در سال های اخیر بسیار با پدیده آلودگی هوا درگیر هستند و به دلیل مشکلات اقلیمی ،استفاده روز افزون از خودروهای شخصی ، استفاده از سوخت های فسیلی،وجود صنایع دود زا و آلوده کننده در اطراف شهر ها و کلان شهرها این مشکل را روز به روز برای مردم جامعه حاد تر می کنند .
وی در ادامه افزود : همان طور که می دانیم عمده ترین مشکلی که آلودگی هوا به مردم وارد می کند مشکلات تنفسی ، قلبی و عروقی است و علاوه بر آن طی تحقیقات صورت گرفته می توان بیان کرد آلودگی هوا ارتباط مستقیمی با ایجاد انواع سرطان و افزایش آمار آن دارد .همچنین وزارت بهداشت جهانی اعلام کرده است تا سال 2025 آلودگی هوا تبدیل به مهم ترین عامل کشنده بشر میشود و به عبارتی آلودگی هوا اصلی ترین عامل ایجاد انواع بیماری های کشنده محسوب به شمار می رود.
فودازی متذکر شد : آلودگی هوا می تواند افراد جامعه را درگیر بیماری های جدی و خطرناکی از جمله بیماری های قلبی و عروقی ، سکته های مغزی ، بیماری های تنفسی و بیماری های پوستی کند و در نهایت به عنوان یک عامل اصلی ایجاد کننده سرطان شناخته می شود .شایع ترین سرطانی که در رابطه با آلودگی هوا بسیار شاهد آن هستیم سرطان ریه است ، آلودگی هوا علاوه بر سرطان ریه باعث تغییر تدریجی ساختار ژنتیکی مولکول ها و سلول های بدن می شود .در واقع ترکیبات آلوده کننده هوا که ذرات ریز معلق در سایز کمتر از 2.5 تا 10 میکرون هستند ، به راحتی می توانند در مجاری تنفسی راه پیدا کنند این ترکیبات آلوده در سوخت های فسیلی و انواع فعالیت های صنعتی وجود دارد و جز ترکیبات فرار از آنها نام برده می شود .
دبیر انجمن رادیوتراپی و آنکولوژی در رابطه با بنزین های بی کیفیت اظهار کرد : بنزین بی کیفیت دارای ترکیبات بنزن که جز ترکیبات فوق العاده سرطان زا است دسته بندی می شوند .بنزن سرطان زا ترین ذرات معلق در هواست. اگر مردم به یاد داشته باشند چندین سال پیش بنزین های پالایشگاهی مصرف می کردند و در واقع بنزن به عنوان بنزین به مردم عرضه می شد. بنزن با وارد شدن به مجاری تنفسی مشکلات جدی و حادی را با گذر زمان به مردم وارد کرد لذا همان طور که گفتیم سوخت های فسیلی دارای ترکیباتی هستند که به تدریج روی ژنتیک و مولکول های DNA تغییراتی را ایجاد کرده و مردم را مستعد انواع سرطان ها بخصوص سرطان ریه کند البته لازم به ذکر چندی است کیفیت بنزین ها از سال های پیش کمی بهبود یافته است .
این متخصص آنکولوژی یاد آور شد : همان اتفاقی که چندین سال پیش در رابطه با مواد شیمیایی موجود در مواد غذایی باعث آلوده شدن بسیاری از مواد شد و امروزه شاهد عواقب آن که شیوع سرطان معده است مواجه شده ایم و ایران جز شایع ترین کشورهای ابتلا به سرطان معده در جهان محسوب می شود .نگرانی ما از این موضوع است که اتفاقی که در رابطه با آلودگی در کشاورزی و مواد غذایی افتاد حال برای هوایمان رخ دهد و شاهد شیوع روز افزون سرطان ریه در جامعه باشیم .
فودازی گفت : از سال 1980 طی مطالعاتی که در کشور های اروپای شمالی ، آمریکا و بویژه در چین انجام شده به یقین می توان گفت بین میزان آلودگی و شیوع سرطان ارتباط مستقیم وجود دارد و همچنین مشاهده شده در افراد سیگار درصد ابتلا چندین برابر افزایش یافته است .آلودگی هوا علاوه بر سرطان ریه می تواند باعث انواع سرطان های دیگر از جمله سرطان سینه بخصوص در زنان یائسه و سرطان مثانه شود . چرا که وجود ترکیبات بنزن در هوا درصد ابتلا به سرطان های دستگاه ادراری را افزایش می دهد و حتی طی مطالعاتی اثبات شده است آلودگی هوا ارتباط مستقیم با سرطان مغز نیز دارد .
این متخصص در ادامه بیان گفت : متاسفانه اگر این روند و وضعیت آلودگی در کشور ادامه پیدا کند در آینده ای نزدیک آلودگی هوا جز یکی از فاکتور های خطر در ابتلا به انواع بیماری های مهلک محسوب شود . سوالی که در اینجا ذهنمان را مشغول می کند این است که آیا رژیم غذایی خاصی برای کاهش صدمات آلودگی هوا وجود دارد یا خیر ؟ در این رابطه مطالعات و نتیجه علمی و ثابت شده ای وجود ندارد و مردم بر این باورند اگر 2لیوان شیر بخورند آلودگی از بدنشان پاک می شود خیر این گونه نیست همچنین استفاده از ماسک ها در این هوای به شدت آلوده توانایی جلوگیری از ورود ذرات معلق در هوا را ندارند .
فودازی یادآور شد: تنها راه حل اساسی برای معضل آلودگی هوا استفاده کمتر از خودروهای شخصی ،بهینه کردن سیستم حمل و نقل و بهبود کیفیت سوخت از حمله مهم ترین اقدامات برای جلوگیری از این مشکلات به شمار می آید .
به گفته او اگر این روند در کشور ادامه یابد ایران تبدیل به کشوری پر سود در بازار مصرف داروهای شیمی درمانی برای کنترل و درمان انواع سرطان های ناشی از آلودگی هوا و آلودگی مواد غذایی می شود .
بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد