به گزارش جام جم آنلاین، حال خوبی که با بازکردن یک پیام یا خرید یک جفت کفش احساس میکنیم باعث میشود بازهم خواهان درک این حال خوب شویم و احساس کنیم نمیتوانیم بدون کاری که باعث ایجاد این حال خوب شده است، زندگی کنیم. اما آیا سایرعوامل اعتیادآور نیز مانند دارو و مواد عمل میکنند؟ در پاسخ باید گفت همه این عوامل به اشکال بسیار مشابهی بر مغز تاثیر میگذارند؛ اما کارشناسان در مورد میزان این تشابه، توافق ندارند. اگر احساس میکنید عادتهایی مثل موارد زیر دارید که نمیتوانید آنها را کنترل کنید بهتر است با یک کارشناس یا پزشک مشورت کنید.
کافئین
کافئین موجود در قهوه یا چای لزوما اعتیادآور نیست، اما قطع عادت مصرف این نوشیدنیها به عنوان مثال هنگام صبحانه میتواند فرد را مضطرب کند و سردردهای جدی به دنبال داشته باشد.
شکلات و شیرینیها
بسیاری از ما ناخود آگاه پی بردهایم شکلات خوردن یک درمان خانگی برای بهترکردن خلقیات و سرحال شدن است. درواقع مواد غذایی حاوی کربوهیدرات، قند و چربی زیاد میتوانند تاثیری شیبه هورمونهای مغزی که احساس خوبی را در مغز به وجودمی آورند، داشته باشند و در عین حال مانند دارو اعتیادآور باشند.
ورزش
ورزش متعادل میتواند به غلبه بر عوامل اعتیادزا کمک کند، مگر این که فعالیت ورزشی نیز به نوعی اعتیاد تبدیل شود. این فعالیت تولیدکننده اندروفین (مورفین طبیعی)، گاهی نوعی اتکای ناسالم و غیرعادی به ورزش در فرد ایجاد و آن را به تنها وسیله دفاعی در برابر استرسهای روزمره تبدیل میکند.
جراحی پلاستیک
برای برخی افراد، جراحی پلاستیک به یک اعتیاد تبدیل میشود. به این معنا که جراحیهای پلاستیک متعدد نمیتواند برای آنها راضی کننده باشد. بسیاری از این افراد دچار اختلالی به نام اختلال بدشکلی بدن هستند و درمورد نواقص قابل مشاهده در بدنشان دچار وسواس میشوند. عامل ایجاد این اختلال نیز هورمونهای شیمیایی مغز است که در بروز اعتیاد نقش دارند.
حمام آفتاب
طبق نتایج آخرین مطالعات محققان، اعتیاد به حمام آفتاب گرفتن، برابر با اعتیاد به مواد مخدر است؛ یعنی اشعه ماوراءبنفش خورشید در بدن هورمون اندروفین ایجاد و مانند هروئین فرد را به خود معتاد میکند.
خرید
همه ما گاهی چیزی خریدهایم که به آن نیازی نداشتهایم. اگر این حالت برای شما زیاد اتفاق میافتد، احتمالا چیزی که به دنبالش هستید، میزان بیشتری از دوپامین یا هورمون حال خوب مغز است. اعتیاد به خرید همچنین میتواند به این معنا باشد که فرد دچار اختلال کنترل تکانه یا مشکل اضطراب است.
شبکههای اجتماعی
مطالعات نشان میدهد 10 درصد کاربران شبکههای اجتماعی به این شبکهها معتادمی شوند. درواقع، سرعت ارسال پستها درست مانند کوکائین بر مغز تاثیر میگذارد. همچنین، به گفته محققان جزئیاتی که فرد درمورد خودش با دیگران به اشتراک میگذارد احساس ناگهانی مثبتی به او میدهد و فرد را بیشتر و بیشتر خواهان این احساس خوب میسازد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد