از سوی دیگر شاخص بورس نیز در این مدت 163 واحد افزایش را به ثبت رساند و در ارتفاع 81 هزار و 741 واحد قرار گرفت و شاخص بازار اول هم با یک واحد افزایش به رقم 57174 واحد و شاخص بازار دوم با 967 واحد افزایش به عدد 178720 واحد رسیدند.
این در حالی است که نگاهی به معاملات بازار سرمایه از ابتدای امسال تاکنون نیز نشان میدهد در این مدت تالار شیشهای 96 روز معاملاتی را به خود دیده است و تعداد 90 میلیارد و 228میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 232 هزار و 262 میلیارد ریال در 5 میلیون دفعه توسط معامله گران دستبهدست شده است.
بررسی روند حرکت شاخص نیز بیانگر این مطلب است دماسنج بازار سرمایه که معاملات امسال بورس را از ارتفاع 80 هزار و 219 واحد آغاز کرده است تاکنون با 4512 واحد افزایش، معادل 8/5 درصد رشد را به ثبت رسانده و به ارتفاع 81 هزار و 741 واحد رسیده است.
از اینرو باید گفت هر چند روند حرکت شاخص بورس از ابتدای سال تا به امروز در مجموع با روندی مثبت روبهرو بوده است اما کماکان سایه رکود اقتصادی بالای سر بازار سرمایه و معاملهگرانش در حرکت است که بر این اساس یکی از مهمترین موضوعات اثرگذار بر روند معاملات، انتخابات ریاستجمهوری و جهتگیری سمت و سوی معاملات از این مولفه است.
از این رو در هفتهای که گذشت بازار سرمایه نیز همانند سایر بازارها چشم خود را به مجلس دوخته بود تا با رونمایی از وزرای دولت دوازدهم، شنوای برنامهها و دیدگاههای آنها بویژه در بحث موضوعات اقتصادی باشد. ضمن این که در روز چهارشنبه آخرین موعد تسویه معاملات اعتباری شرکتهای کارگزاری در ماه جاری بسر رسید که این موضع نیز تا حدودی بر کمیت حجم و ارزش معاملات اثرگذار بود.
از دیگر سو، بحث مناقشات بینالمللی از جمله احتمال برخورد نظامی کرهشمالی و آمریکا و سیاست زیر پا گذاشتن یک جانبه برجام توسط ترامپ نیز در این مدت از جمله موضوعاتی بود که هر چند بورس و معاملات آن را در هفتهای که گذشت تحت تاثیر خود قرار نداد، اما خبرهایش توسط معامله گران بورسی رصد میشد.
به هر حال با مشخص شدن تکلیف کابینه دولت در مجلس، این روزها، شرایط حساس و سرنوشتسازی برای بورس تهران در حال سپری شدن است و علاوه بر معلوم شدن ترکیب تیم اقتصادی دولت و برنامههای این وزرا برای خروج اقتصاد از رکود، موضوع مورد توجه دیگر برای معاملهگران، ابقا یا تغییر مدیران ارشد بازار سرمایه است که طی روزهای پیشرو تکلیف این موضوع تا حدود زیادی مشخص خواهد شد.
البته واکنش بازار سرمایه به رای اعتماد وزرای اقتصادی دولت و تغییر یا ابقای مدیران بازار سرمایه به طور حتم واکنش روانی و زودگذر خواهد بود و باید منتظر ماند و دید در هفتهها و ماههای پیشرو در سطح کلان اقتصادی چه برنامههایی تدبیر و اجرایی میشود تا سهامداران بورسی با تصمیمات خود سمت و سوی بازار سرمایه را مشخص کنند.
مهدی حاجیوند
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با سرپرست اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد