حسن لاسجردی در گفتوگو با جام جم آنلاین درباره ترور محمد انور سادات رئیسجمهور سابق مصر، امضای پیمان سازش(صلح) موسوم کمپ دیوید وی با مناخیم بگین نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی را مهمترین نقطه تاریک در کارنامه سیاسی قاهره دانست و گفت: این کارشکنی غیرمنتظره از سوی دولت سادات که عملاً موجودیت اشغالگری اسرائیل را به رسمیت میشناخت، خشم جهان اسلام را برانگیخت و موجب شد انقلابیون مصر که در بدنه ارتش نفوذ کرده بودند، او را اعدام انقلابی کنند.
وی افزود: اویل دهه 70 میلادی اوج اقتدار اعراب و فلسطینیان در برابر سیاستهای توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی بود؛ بهنحویکه در سال 73 ارتش مصر قوای اسرائیلی را در منطقه استراتژیک صحرای سینا که مرز بین فلسطین و مصر است، بیرون راند. درحالیکه نیروهای اشغالگر قدس در جنگ با اعراب در موضع ضعف قرار داشتند مصر طی مذاکرات مخفیانه و با میانجیگری دولت آمریکا بهعنوان یکی از کشورهای مؤثر در تحولات فلسطین در جهت عکس سیاستهای اعراب پیشدستی کرد و زمینهساز گفتوگوهای محرمانه پنهانی و علنی با مقامات اسرائیل شد.
کارشناس مسائل اعراب و اسرائیل تصریح کرد: در حقیقت آمریکا و کارتر رئیسجمهور وقت این کشور خواست با پیمان کمپ دیوید که مبتنی بر گفتوگو و صلح و سازش بود، محور مقاومت علیه رژیم نامشروع اسرائیل و حتی بحث مهم و اساسی پیگیری حقوحقوق فلسطینیان و بازگشت آوارگان به سرزمین خود به فراموشی سپردهشده و شرایط موجود به مردم فلسطین تحمیل گردد. جالب اینجاست در این طرح سازش به هیچ الزامی برای خروج اشغالگران قدس از اراضی فلسطینی اشاره نشد و عملاً ادامه سلطه اسرائیل در منطقه تداوم یافت.
لاسجردی خاطرنشان کرد: مهمترین ضربهای که امضای سادات در کمپ دیوید به پیکره جهان اسلام زد، مسئله پایان مناقشه اعراب با اسرائیل بود که به نظر ارتشیان و ناسیونالیستها در حقیقت سادات با این کاری که کرد کمر هر دو بخش را شکاند؛ هم کمر انقلابیون و هم کمر ناسیونالیستها را؛ چراکه ناسیونالیستهای مصری در زمان عبدالناصر در حقیقت یک قیام بسیار بزرگ انجام داند و تلاش کردند از طریق احیای امت عربی و بهصف کردن کشورهای مختلف و کشورهایی که به نوعی در مناقشات اعراب و غیر اعراب نقشآفرینی میکردند، پرچم مبارزه با اسرائیل را زنده نگه دارند. در آن زمان بسیاری از تحلیلگران اذعان کردند، که سادات هیمنه بزرگ مصریان را فروپاشید و لذا مستحق این اعدام انقلابی بود.
وی تأکید کرد: مصر از جمله کشورهایی است که همچنان خط مقدم تحولات امروز اعراب بشمار میرود و این مسئله بهخوبی در قیام مردمی مصر و سرنگونی حسنی مبارک سازش گر نمایان شد. لذا به نظر میرسد که ترور سادات یک هشدار خیلی مهم و آینه عبرتی بود برای کشورهایی که در حل مسئله فلسطین با نگاههای مسالمتجویانه و سازشکارانه ورود میکنند. اما متأسفانه باگذشت چهل سال از اعدام انقلابی و درسآموز سادات جریان سازشکار مرتجع عرب همچنان راه مماشات و مصالحه و امتیازدهی به اسرائیل را دنبال میکنند درحالیکه مسئله قدس شریف فقط با بیرون ریخته شدن صهیونیستها از اراضی اشغالی قابل حل و فصل است.
لاسجردی با بیان اینکه طرحهایی همچون کمپ دیوید هرگز باعث از بین نرفتن جبهه مقاومت در برابر اشغالگری و نسلکشی اسرائیل نشده، گفت: جریان مقاومت و گروههای جهاد اسلامی به تأسی از انقلاب اسلامی ایران در داخل فلسطین خیلی تنومندتر از گذشته شدهاند. اما در داخل این جریانها در حقیقت مشکلات و اختلاف نظراتی وجود دارد که این مشکلات در صورت ادامه به نفع اسرائیل و به ضرر مردم فلسطین خواهد بود. اما آنچه بهعنوان درس تاریخی میتوان گفت این است که درمجموع امروز هم کشورهایی که به دنبال روند صلح یا کنار آمدن با اسرائیل موسوم به جریان میانهرو هستند، در میان کشورهای عربی بزرگترین خیانت را به مقاومت فلسطین میکنند.
وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از نیروهای مقاومتی علیه رژیم صهیونیستی شکل گرفتند؛ درحالیکه قبل از ظهور انقلاب مبارزات فلسطینیها رنگ و بوی قومیتی و صبغه طایفهای داشته است. پس اگر امروز در مبارزات یک هماوردی و اتحاد میان ملتهای آزاده دنیا نظیر ایران- لبنان – سوریه و حتی برخی از نهادهای حقوق بشری اروپایی با اسرائیل مشاهده میکنیم، مرهون فرهنگسازی و اقدامات عملی جمهوری اسلامی ایران بوده و این رویکرد راهبردی در قامت نیروهای مقاومت و جهادی در فلسطین درصد ضربه زنی و میزان تلفات اسرائیل را به سطح قابلتوجه ای بالابرده و تلآویو را به خاطر ادامه موجودیت خود بهسختی به وحشت انداخته است.
محمدرضا شجاعیان/جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد