
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جامجم آنلاین، درباره استفاده کودکان از فضای مجازی، میان محققان و پژوهشگران حوزههای مختلف اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد چراکه برخی معتقدند که فضای باز و آزاد اینترنت و فضای مجازی برای کودکان خطرناک است و برخی دیگر نیز بر این باورند که اینترنت همچون بسیاری از دیگر فنآوریها مزایا و معایبی دارد که با آگاهسازی افراد میتوان آنها را از خطرات و تهدیداتش مصون نگه دارند.
اما آیا این شبکه ها بهرهوری افراد بهخصوص کودکان را بالاتر میبرد یا فقط وقت گران بهای وی را هدر می دهد؟ این شبکهها به چه میزان امن هستند؟
مزایای استفاده کودکان از اینترنت:
۱. دسترسی آسان و رایگان به اطلاعات
بسیاری از کودکان و نوجوانان با استفاده از تبلت و موبایل و همچنین اتصال به اینترنت بیسیم وای فای قادر خواهند بود به حجم زیادی از اطلاعات جدید موجود در فضای مجازی دسترسی پیدا کنند که این امر میتواند آنها را از پرداخت پول برای خرید کتاب، فایل و سایر اطلاعات موردنیازشان بی نیاز کند.
۲. پیشرفت تحصیلی و گرفتن ایدههای جدید
یکی دیگر از مزایای استفاده کودکان و نوجوانان از اینترنت، امکان پیشرفت تحصیلی و ارتقای سطح علمی آنها هنگام دسترسی به فایلهای مدرسه، آموزشگاه و انجام تکالیف درسی آنهاست.
۳. سرگرمی مناسب
یکی دیگر از دلایلی که بسیاری از پدر و مادرها برای استفاده فرزندانشان از اینترنت عنوان میکنند، امکان سرگرم کردن آنهاست چراکه آنها بر این باورند استفاده از اینترنت توسط فرزندانشان، موجب خواهد شد اذیت و آزارهای آنها به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
۴. یادگیری استفاده از رایانه و محصولات الکترونیکی
استفاده روزانه و مداوم از موبایل و تبلت میتواند کودکان را برای یادگیری نرمافزارهای پیشرفته رایانهای که قرار است در آینده از آنها بهرهمند شوند، آماده سازد.
۵. بهبود سطح زبان انگلیسی
از آنجا که زبان مورداستفاده در دستگاههای الکترونیکی و همچنین نتایج جستوجوی بیشتر اطلاعات، انگلیسی است، بنابراین سطح زبان انگلیسی بسیاری از کودکان در صورتی که به صورت مداوم از اینترنت استفاده کنند، به طور چشمگیری ارتقاء پیدا خواهد کرد.
معایب استفاده کودکان از اینترنت:
۱. محتوای نامناسب و غیراخلاقی
بسیاری از کارشناسان فعال در حوزه روانشناسی و علوم مذهبی در جهان همواره درباره خطرات و آسیب های استفاده کودکان و نوجوانان به والدین و مسئولان مربوطه هشدار می دهند چراکه آنها معتقدند اینترنت و فضای مجازی، محیط بسیار باز و آزادانه ای دارد و برای سنین پایین به هیچ وجه مناسب نخواهد بود.
۲. اعتیاد به اینترنت
یکی دیگر از دلایلی که موجب میشود معایب اینترنت پررنگ شود، اعتیاد کاربران بخصوص کودکان و نوجوانان است چراکه آنها از عوارض و معایب استفاده بیش از اندازه از اینترنت آگاه نیستند و ممکن است با اعتیاد به اینترنت، سلامتی جسمی و روحی خود را به مخاطره بیاندازند.
۳. هدر دادن زمان کودکان
دوران کودکی بدون شک یکی از کوتاهترین و البته مهمترین دوره هایی است که استفاده بهینه از زمان کودکان و ارتقای زیرساختهای لازم برای کشف علایق و استعدادیابی میتواند نقش پررنگ و بسزایی در موفقیت آنها در سنین بزرگسالی داشته باشد.
۴. تاثیرات منفی بر روی وضعیت سلامت جسمانی
کم تحرکی و مشکلات بینایی و خشکی چشم دو مورد از مهم ترین عوارض استفاده زیاد از اینترنت بر روی کودکان است که برروی وضعیت سلامت جسمانی کودکان تاثیرات شدیدی میگذارد و سلامت آنها را در آینده و سنین بزرگسالی به شدت به مخاطره میاندازد.
۵. عدم یادگیری روابط اجتماعی
بسیاری از روانشناسان و جامعهشناسان بر این باورند که استفاده بیش از اندازه کودکان از اینترنت، موجب خواهد شد آنها نتوانند برقراری ارتباطات سالم و درست با دیگران را به درستی یاد بگیرند و این امر آسیبهای جدی در روابط انسانی، عاطفی و اجتماعی آنها در آینده وارد خواهد کرد.
۶. امکان دسترسی به اطلاعات شخصی و مالی والدین
همواره گزارشهای بسیاری در فضای مجازی منتشر میشود که نشان میدهد کودکان بدون علم اطلاعات و امنیت سایبری، ممکن است به درخواست و ایمیل هکرها و مجرمان سایبری پاسخ داده و اطلاعات مالی، کارت های بانکی و دادههای شخصی والدین خود را دو دستی تقدیم آنها کنند.
آیا فضای مجازی برای کودکان مضر است؟
بقیهی فعالیت های کودک باید خانواده نسبت به فعالیت کودک خود در این فضا نیز آگاه باشند و بدانندکه کودکشان در این فضا در حال پا گذاشتن به چه مسیری است. دانستن شرایط استفاده، قوانین و مقررات میتواند کودک شما را در زمینه امنیت و حریم شخصی آگاه کند.
در جمع بندی خوبیها و بدیهای فضای مجازی برای کودکان، باید بگوییم امروزه استفاده از آن اجتناب ناپذیر است و آنچه مهم است اینکه باید برای آگاهی بخشی بیشتر و بهتر و جلوگیری از رواج انحرافات اخلاقی، قوانین نظارتی و کارشناسی شدهای مطابق با شرایط و ویژگی های سنی کودک و نوجوان وارد میدان شوند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی«جامجم» با احمد ابوالقاسمی یکی از موفقترین قاریان قرآن و میزبان برنامه «محفل»
در گفتوگو با دکتر علیرضا کیخا معاون امور استانهای رسانه ملی مطرح شد
علاءالدین بروجردی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با جام جم آنلاین:
ابوالفضل ظهره وند نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با جام جم آنلاین: