به گزارش جام جم آنلاین از ایرنا، رضا نجفی مدیرکل صلح و امنیت بین المللی وزارت امور خارجه ایران به اظهارات «کنت وارد» نماینده آمریکا در سازمان منع سلاحهای شیمیایی که پنجشنبه گذشته ادعا کرده بود ایران برای «جنگافزارهای شیمیایی» برنامه دارد و درباره تأسیسات تولید گازهای شیمیایی خود گزارشی به سازمان منع سلاحهای شیمیایی نداده است، پاسخ داد.
متن کامل جوابیه ازاینقرار است.
ما از اتهامات بیاساس و جدید آمریکا آنهم در دوره دولت فعلی این کشور تعجب نمیکنیم و قاطعانه آنها را رد میکنیم. همانطور که وزیر امور خارجه ایران در توئیت خود نوشته است: «اگر آنها بگویند شاید ایران مسئول آتشسوزی کالیفرنیا است زیرا به شنکش کردن جنگلها کمک نکردیم یعنی دقیقا همان کاری که فنلاندیها میکنند» نباید تعجب کنید.
اما اجازه دهید نگاهی به واقعیتها بیاندازیم:
1ـ در طول هشت سال جنگ که رژیم صدام به ایران تحمیل کرد آمریکا به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد چشمش را به روی استفاده گسترده و وحشیانه از سلاحهای شیمیایی علیه غیرنظامیان بست و با این عمل مسئولیت رنج و شهادت دهها هزار ایرانی که هنوز برخی از آنها به سبب سلاحهای شیمیایی رنج میبرند و به شهادت میرسند بر دوشش میباشد. برخی از این جانبازان در این کنفرانس حضور دارند. مواد اولیه این سلاحهای شیمیایی را شرکتهای آمریکا و متحدانش فراهم کردند. دلایل محکمی همچون اسناد آنسکام وجود دارند مبنی بر اینکه بسیاری از شرکتهای آمریکایی و غربی فنآوری و مواد و تجهیزات لازم را به صدام دادند تا برنامه سلاحهای شیمیایی خود را توسعه دهد. با توجه به اینکه همه این شرکتها باید از دولتهای خود مجوز صادرات کسب میکردند امکان نداشت که این شرکتها بتوانند بدون نظر دولت آمریکا مواد پیشتاز سلاحهای شیمیایی را به صدام منتقل کنند. بنابراین آمریکا باید به دلیل همدستی در چنین جنایات جنگی پاسخگو باشد.
2ـ گزارشهای مربوط به استفاده از سلاحهای شیمیایی از سوی گروههای تروریستی در سوریه بسیار نگرانکننده است. بدیهی است که این گروههای تروریستی نمیتوانستند عوامل شیمیایی سمی را بدون حمایت و کمک خارجی به دست بیاورند و یا بهتنهایی سلاحهای شیمیایی را تولید و استفاده کنند. این وضعیت خیلی شبیه به دهه 1980 است که ارتش صدام توانست سلاحهای شیمیایی را به دست بیاورد و از آنها استفاده کند.
3ـ نباید فراموش کرد که آمریکا تنها کشور دارنده سلاح عضو کنوانسیون سلاحهای شیمیایی است که هنوز انهدام ذخایر تسلیحات شیمیایی خود را کامل نکرده است درحالیکه تمام امکانات مالی و فنی لازم را برای انجام این کار در اختیار دارد. علاوه بر آن آمریکا تحفظ خود را در پروتکل 1925 ژنو پس نگرفته است و هنوز برخلاف تعهدات کنوانسیون حق خود را برای استفاده از سلاحهای شیمیایی محفوظ میداند. در اختیار داشتن ذخایر سلاحهای شیمیایی در کنار تحفظ نسبت به پروتکل مزبور این فرض را به ذهن متبادر میسازد که آمریکا میخواهد در عدم پایبندی کامل به کنوانسیون، ذخایر سلاحهای شیمیایی خود را به عنوان بهاصطلاح یک ذخیره استراتژیک حفظ کند. آمریکا در این کنفرانس باید بیانیهای رسمی بدهد که فوراً تحفظ خود نسبت به پروتکل ژنو را پس میگیرد و هرگز تحت هیچ شرایطی از سلاح شیمیایی استفاده نمیکند و باقیمانده سلاحهای شیمیاییاش را بهموقع منهدم میکند.
4ـ متحد وفادار آمریکا در خاورمیانه یعنی رژیم اسرائیل نیز با کمک این کشور سلاحهای شیمیایی خود را توسعه داده است که یکی دیگر از موارد عدم پایبندی آمریکا است.
5ـ تاریخ آمریکا در زمینهٔ توسعه سلاحهای کشتارجمعی و استفاده از این سلاحهای غیرانسانی بسیار سیاه است. آمریکا سلاحهای هستهای تولید کرد و آنها را در هیروشیما و ناکازاکی بکار برد و صدها هزار شهروند غیرنظامی را کشت. آمریکا سلاحهای شیمیایی تولید کرد و آنها را در جنگ ویتنام بکار برد و بیش از 400 هزار نفر را کشت. آمریکا برخلاف تعهداتش طبق کنوانسیون، سلاحهای شیمیایی رهاشده خود را که در ویتنام و کشورهای همسایه باقی گذاشته اظهار نکرد. این واقعیتی است که اخیراً آشکارشده است و حاکی از مورد دیگری از عدم پایبندی آمریکا است.
6ـ آمریکا به تعهدات خود نسبت به ماده 11 کنوانسیون نیز پایبندی نداشته است و با اعمال تحریمهای یکجانبه علیه سایر کشورهای عضو نهتنها در توسعه اقتصادی و تکنولوژیک کشورهای عضو مانعتراشی کرده بلکه از واردات و خرید کالاهای لازم برای نیازهای بشردوستانه از قبیل دارو و تجهیزات پزشکی و محصولات کشاورزی جلوگیری کرده است. این واقعیتی است که دیوان بینالمللی دادگستری در رأی اخیر خود آن را تصدیق کرده است.
7ـ آمریکا درحالیکه وانمود میکند نگران عدم پایبندی سایر کشورها است نسبت به قطعنامه 2231 شورای امنیت که خود از بانیان آن بود هرگز پایبندی نداشته است. آمریکا همچنین سایر کشورهای عضو سازمان ملل را مجبور میکند تا این قطعنامه و همچنین منشور سازمان را نقض کنند. آمریکا حتی متحدان خودش را هم به دلیل پایبندی به قطعنامه شورای امنیت تنبیه میکند و مضحک است که اکنون از نگرانی نسبت به عدم پایبندی دیگران صحبت میکند.
8ـ علاوه بر آن آمریکا در دروغ گفتن به جهان درباره وجود سلاحهای کشتارجمعی سابقه تاریخی دارد. در فوریه سال 2003 وزیر خارجه وقت این کشور در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حمله به عراق به جامعه بینالملل دروغ گفت.
نتیجه حمله این بود که با استفاده از همه نوع سلاح ازجمله سلاحهای مختلکننده اعصاب، اقدام به کشتن هزاران نفر ازجمله بسیاری از شهروندان غیرنظامی کرد. ظاهراً ارتش آمریکا دروغهای مقامات این کشور را باور کرده بود و همه گوشه و کنار عراق را جستجو کرده بود. آنها سرانجام صدام را در یک سوراخ پیدا کردند ولی نتوانستند حتی یک مورد سلاح کشتارجمعی بیابند. هرچند 6 سال بعد آمریکا مدعی شد که چیزهایی پیداکرده ولی آنها را منهدم کردند. اگر این قضیه درست باشد آمریکا نسبت به کنوانسیون عدم پایبندی داشته است زیرا باید این موضوع را به سازمان منع سلاحهای شیمیایی اظهار میکرد و همه آنها را منتقل و تحت نظارت سازمان آنها را منهدم میکرد. اما اگر این قضیه راست نباشد پس یکبار دیگر آمریکا به جهان دروغ گفته است.
9ـ آمریکا از فعالیتهای تروریستی در خاورمیانه حمایت میکند و در واقع این کشور مادر همه گروههای تروریستی است. رئیسجمهوری کنونی آمریکا این موضوع را در جریان مبارزات انتخاباتی خود بهروشنی مورد تائید قرار داده و گفته است که دولتهای قبلی آمریکا «بنیانگذار داعش» بودهاند و در تشکیل سایر گروههای تروریستی و افراطگرا نیز دست داشتهاند. این اعترافی تلخ ولی مطابق با واقعیت بود. تمام این واقعیات نشان میدهد که آمریکا نمیتواند خود را نگاهبان کنوانسیون معرفی کند.
تقاضا دارم این پاسخ به عنوان سند رسمی کنفرانس بازنگری ثبت گردد و در تارنمای سازمان قرار گیرد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد