بهویژه جنگلهای زاگرس که در سالهای اخیر حالتی تنک پیدا کردهاند، بیشتر در معرض رشد تراکم علفهای هرز قرار گرفتهاند.
همچنین براساس پیشبینیهای سازمان هواشناسی، تابستان امسال از سال گذشته گرمتر خواهد بود و همین مساله شرایط وقوع آتش سوزی در جنگلها را فراهم میکند.
از سوی دیگر، متولیان جنگلها و مراتع کشور همواره اعلام میکنند بیش از 90درصد آتشسوزیهای جنگلهای ایران به دست عوامل انسانی روی میدهد.
به همین دلیل، اگر امسال با دقت بیشتری از جنگلهایمان مراقبت نکنیم و همچون سالهای گذشته از این مساله غافلشویم، قطعا در فصل تابستان، جنگلهای ما به آتشسوزیهای وسیعی دچار خواهندشد البته آتشزدن جنگلها به دست مردم با انگیزههای متفاوتی اتفاق میافتد.
یعنی تعداد زیادی از این آتشسوزیها لزوما سودجویانه نیست و برخی به علت فقر و نداشتن اراضی کشاورزی، جنگلها را آتش میزنند و برخی افراد دیگر با سهلانگاری خود موجب بهآتشکشیدهشدن جنگلها میشوند.
همچنین باید توجه داشت رفع این انگیزهها و پیشزمینهها حتما به یک استراتژی بلندمدت نیاز دارد، چراکه بیشتر این آتشسوزیها به دست تعداد معدودی از افراد سودجو یا جوامع محلی حاشیه جنگلها رخ میدهد.
تا زمانی هم که انگیزه این افراد بهدرستی شناسایی و دغدغههای منطقی آنها برطرف نشود، بازهم باید منتظر وقوع چنین حوادثی باشیم. البته در این میان، قطعا افرادی هم یافت میشوند که فقط برای کسب منافع مادی گوناگون از منابع طبیعی کشور اقدام به آتشزدن جنگلها میکنند که قطعا باید با این افراد براساس قانون برخورد شود.
علاوهبراین، گاهی نیز سهلانگاری گردشگران باعث بروز آتشسوزی در جنگلها میشود؛ اتفاقی که بهخصوص در جنگلهای شمال رخ داده و نشان میدهد بعضی از روی ناآگاهی باعث بروز چنین مشکلاتی میشوند. این مردم نیز قطعا نیاز به آموزشهای لازم دارند، ولی ما در همه این زمینهها ضعیف عمل کردیم و حتی تابلوهای هشداردهنده نیز به اندازه کافی در جنگلها نصب نکردهایم.
با این حال، اگر همه این کارها را نیز انجام دهیم، بازهم احتمال وقوع آتشسوزی در جنگلهایمان وجود دارد بنابراین باید خودمان را برای مقابله با آن آماده کنیم. از سوی دیگر، چون سازمان جنگلها تجهیزات کافی برای اطفای حریق در پهنههای جنگلی ندارد، باید با استناد به ماده 47 قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها از ارگانهای دیگر بخواهد هنگام وقوع آتشسوزی، امکانات، نیروها و ابزارشان را در اختیار سازمان جنگلها بگذارند.
برای این هم که بتوانیم تابستان امسال از وقوع آتشسوزیهای مهیب در جنگلهایمان جلوگیری کنیم، تمام نهادهای ذیربط باید از الان به فکر تقویت ظرفیت خود باشند و مصرانه این مساله را پیگیری کنند تا بعدا این بهانه را نیاورند که به علت نبود تجهیزات نمیتوانند به سازمان جنگلها در اطفای حریق کمک کنند.
خود سازمان جنگلها نیز باید از این ظرفیت قانونی استفاده کند و دیگر اعلام ناتوانی در خاموشکردن بهموقع آتش به دلیل نداشتن تجهیزات قابل قبول نیست.
همچنین باید توجه داشت جنگلهای زاگرس به دلیل این که پوشش گیاهان علفی متراکمتری دارد، برای وقوع آتشسوزی مستعدتر است.
همچنین جنگلهای غرب کشور مراتع مشجر و حالت تنکی بیشتری دارد و رطوبت آن نیز از جنگلهای هیرکانی پایینتر است.
مساحت پهنههای جنگلی زاگرس نیز حداقل سهبرابر جنگلهای هیرکانی است و به همین دلیل امکانات لازم برای جلوگیری از وقوع آتشسوزی در جنگلها باید با اولویت بیشتری در غرب کشور فراهم شود.
دکتر هادی کیادلیری - دبیر شورای مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد