سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گزارش جام جم آنلاین به نقل از درمانکده ، تشنج اختلالی در فعالیت الکتریکی مغز است. تشنج به صورت یک حملة عصبی خودش را نشان میدهد و بیانگر یک فعالیت شدید و غیرطبیعی در قسمتی یا تمام مغز است. به طور معمول تشنج با انقباض عضلانی، غش، شل شدن عضلات، پرش اندامها، لرزش اندامها، خیرگی چشمها، تغییر مزه و بوی چیزها و … نشان داده میشود. در واقع تشنج راهی است برای تخلیة الکتریکی امواج مغز که به طور معمول بین چند ثانیه تا چند دقیقه به طول میانجامد.
تشنج در کودکان به چه دلیل اتفاق میافتد؟
تشنج در کودکان به چند دلیل میتواند رخ دهد. متخصصان دلایل ابتلا به تشنج را در کودکان چند مورد میدانند: 1) تب یا گرمای زیاد 2) ابتلا به عفونت ویروسی یا ضایعات عصبی 3) صرع 4) عوامل دیگر. تشنج کودک میتواند دلیل بسیار سادهای مثل تب داشته باشد و یا دلایل مهمی مثل بیماری آسفالیت (عفونت در بافت مغز). پس ایجاد تشنج در کودکان را به عنوان یک نشانة جدی مورد بررسی قرار دهید و حتماً با پزشک مغز و اعصاب مشورت کنید.
تب، شایعترین دلیل تشنج در میان کودکان
یکی از شایعترین دلایل تشنج تب است. مغز کودک در فاصلة سنی بین شش ماهگی تا پنج سالگی هنوز در برابر افزایش درجه حرارت مقاوم نشده و هرگونه تب و افزایش درجه حرارتی میتواند مغز را وادار به واکنش کند. این اتفاق بیشتر در بین کودکان یک تا پنج سال منجر به بروز تشنج میشود. البته ممکن است کودکان زیر یک سال و بالای پنج سال هم در اثر تب به تشنج دچار شوند اما احتمال آن اندک است. اگر به هر طریقی دمای مغز از میزان قابل تحمل برای مغز بیشتر شود احتمال بروز تشنج در کودکان زیاد میشود. بنابراین کودکان باید از ایستادن طولانیمدت در زیر آفتاب اجتناب کنند. تشنج ناشی از تب به محض اینکه مرتفع شود هیچ اثر طولانی مدتی بر روی ذهن کودک نگذاشته و برای آیندة کودک نیز عوارض جانبی نخواهد داشت.
از نبودن ویروسهای عفونی در بدن کودکتان مطمئن شوید.
عامل دیگری که میتواند منجر به تشنج در کودکان شود ابتلا به عفونتهای ویروسی و ضایعات مغزی است. در صورتی که کودکی دچار تشنج شود باید از لحاظ وجود عفونت در اندامهای مختلفش مورد آزمایش قرار گیرد. عفونت میتواند گوش، ریه، گلو، پردههای مغزی یا دیگر بافتهای عصبی را درگیر کند. بنابراین بیماری مننژیت و آسفالیت که در آنها پردة مغزی و بافتهای مغزی دچار عفونت میشوند نیز میتوانند باعث بروز تشنج شوند. از بروز تشنج در کودکتان به سادگی نگذرید و تمام احتمالات جانبی را بررسی کنید.
صرع
بیماری صرع یک اختلال در رد و بدل شدن امواج الکتریکی مغز است که منجر به تشنج میشود. تشنجهای بیماری صرع حالت تکرار شونده دارند و ممکن است تحت تأثیر عواملی مثل استرس، بیخوابی، گشنگی و یا نورهای چشمکزن بیشتر شوند. طبق گفتهی متخصصان، بیماری صرع 95 درصد مواقع قابل درمان است اما ممکن است درمان دیر هنگام این بیماری اثرات مخربی بر روی بافت مغزی کودک باقی بگذارد.
تشنج میتواد عارضة بیماریهای دیگری باشد.
آسیب مغزی ناشی از وارد شدن یک ضربه به سر کودک هم میتواند باعث ایجاد تشنج شود. همچنین افت قند خون، مسمومیت دارویی و کمبود بیش از حد برخی مواد مغذی در بدن میتواند از دیگر عوامل تشنج به حساب بیاید.
تشنج در کودکان چه علائمی دارد؟
علائم تشنج در کودکان بسته به نوع تشنج میتواند متفاوت باشد اما همانند انواع تشنج در بزرگسالان به یکی از اشکال زیر بروز میکند:
ممکن است کودک برای مدت کوتاهی به یک نقطه خیره شود یا به صداهای اطرافش هیچ واکنشی نشان ندهد. عضلاتش شل شده و بر روی زمین بیفتد. این احتمال وجود دارد که کودک کنترل ادرار خود را از دست بدهد یا عضلاتش منقبض شود. در بعضی موارد کودک دچار لرزش اندام شده و دست و پایش به شدت شروع به تکان خوردن میکنند. از دیگر علائم بروز تشنج در کودک پائین آمدن سطح آگاهی او است. ممکن است برای لحظاتی شما و یا موقعیت زمانی مکانی خود را نشناسد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛