این انیمیشن روایتگر قصههای انقلابی است و داستان درباره پسر نوجوانی به نام روزبه است که تصمیم میگیرد راهی خانه پدربزرگ یعنی آقا کاظم شود. در آنجا با یک اتاق مخفی روبهرو میشود و ... فصل قبلی این مجموعه انیمیشن دهه فجر پارسال پخش شد و امسال فصل دوم روانه آنتن شده است. حجت عیدی تصمیم دارد فصل سوم این اثر هم برای دهه فجر سال آینده آماده کند. حسین خدادبیگی هم مدیر دوبلاژ این انیمیشن است. با او و عیدی درباره بخشهای مختلف این انیمیشن به گفتوگو نشستهایم که در ذیل میخوانید.
از گوهرشاد تا ۱۷شهریور
به گفته تهیهکننده این انیمیشن، هر انقلابی مسیری را طی کرده و انقلاب اسلامی هم نقاط عطف بسیاری دارد که منجر به پیروزی شده است. ما در مجموعه انیمیشن خاطرات زیرزمینی به نقاط عطفی همچون روزهای ۱۳ آبان، ۱۷ شهریور، ماجرای گوهرشاد و .... پرداخت کردهایم. وی درباره اینکه برای انتخاب وقایع انقلاب اسلامی چه معیارهایی در نظر داشتید، میگوید: وقایع بسیار عظیم و مهمی باعث پیروزی انقلاب اسلامی شده است و ما هم سراغ اتفاقاتی رفتیم که جوانان و نوجوانان در آنها دخیل باشند و بر این مبنا دستهبندی صورت گرفت. چهار دهه از انقلاب گذشته و نوجوانان و جوانان در آن برهه از تاریخ حضور نداشتند، به همین دلیل ما به اتفاقات پرداخت کردیم تا به آنها اطلاعات صحیح را انتقال بدهیم، زیرا شبکههای معاند در تلاش هستند که تمام اتفاقات را تحریف کرده و تحلیلهای خودشان را به بچهها و جوانان ما منتقل کنند. به همین دلیل وظیفه داریم با ساخت آثار جذاب و دوستداشتنی به بهترین شکل اطلاعات را ارائه بدهیم. در مجموع وقایع مختلفی در انقلاب داریم که از طرف کشورهای مختلف و افکارعمومی در حال تحریف است ما نقاط عطف را انتخاب کردیم یعنی مهمترین اتفاقاتی که منجر به انقلاب شد.
روایت با زبان نوجوانان امروزی
عیدی درباره مخاطب نوجوان این مجموعه انیمیشن اظهار میکند: امروز بیش از ۴۰ سال از انقلاب میگذرد و مخاطب نوجوان بیشتر درباره این وقایع شنیده است. گاهی روایتها وقتی فقط با کلام همراه باشد دچار نقصهایی میشود و برای همین خواستیم آن را به تصویر بکشیم و از طرف دیگر شخصیت قصه را یک نوجوان گذاشتیم تا نوجوان امروزی از زبان هم نسلان خودش ماجراها را بشنود. وقایع مختلفی در انقلاب داریم که از طرف کشورهای مختلف و افکار عمومی در حال تحریف است ما نقاط عطف را انتخاب کردیم یعنی مهمترین اتفاقاتی که منجر به انقلاب شد. در واقع ما ماجراهای انقلاب را تحلیل و سعی کردیم با زبان نوجوانان قصههای انقلابی را روایت کنیم تا برایشان جذابیت لازم را داشته باشد. این انیمیشن ویژه رده سنی نوجوانان تهیه شده است. همچنین قهرمان اصلی قصه یک نوجوان امروزی به نام روزبه است که در زمان حال زندگی میکند و بعد به واسطه اتفاقاتی به گذشته سفر میکند. در مجموع ما قصههای انقلابی را با زبان نوجوانان امروزی بیان کردیم تا مورد توجه آنها قرار بگیرد.
بهره بردن از چهرههای واقعی
عیدی درباره ساختار این انیمیشن توضیح میدهد: تکنیک این انیمیشن کمیکموشن است و از استایل رئالیست برای کار استفاده کردیم و چهرهها در این انیمیشن واقعی هستند. همچنین متناسب با وقایع انقلاب ما هم تلاش کردیم از همان لوکیشنهای واقعی بهره ببریم. به عنوان مثال اگر به روز دانشجو پرداخت کردیم به لوکیشنی که چنین اتفاقی افتاده بود، وفادار بودیم. در واقع در راستای تاثیرگذاری قصه این کار را انجام دادیم. مدیر دوبلاژ این انیمیشن هم حسین خدادادبیگی است و در کنار او گویندگان دیگری هم حضور داشتند و کار را گویندگی کردند. در مجموع تولید این اثر از مرحله تحقیق تا پایان دوبلاژ و آمادهسازی یک سال زمان برد. امسال فصل دوم این انیمیشن پخش شده و سری سوم آن هم در دست تولید است که برای دههفجر سال آینده تولید میشود. انیمیشن خاطرات زیرزمینی هر روز ساعت ۱۲ ظهر از شبکه امید پخش میشود.
روزبه و حرفه خبرنگاری
حجت عیدی، کارگردان و تهیهکننده انیمیشن خاطرات زیرزمینی با اشاره به اینکه این مجموعه از ابتدای دهه فجر روانه آنتن شبکه امید شده، میگوید: سال گذشته فصل اول مجموعه «خاطرات زیرزمینی» تولید شد و روی آنتن رفت و امسال هم فصل دوم آن را برای ایام فجر تدارک دیدیم. تولید این انیمیشن زیرنظر مرکز صبا انجام میشود و در ۱۳ قسمت ۱۸دقیقهای ساخته شده است. وی اظهار میکند: در این مجموعه قهرمانی به نام روزبه داریم که به دلیل شغل پدرش از شهرستان به تهران میآیند و در خانه پدربزرگش ساکن میشوند. پدربزرگ وی در زمان انقلاب خبرنگار بوده و شهید شده است. روزبه که نوجوان است یک اتاق مخفی در خانه پدربزرگش پیدا میکند که همه مجلات، روزنامهها و نوارهای ناگرا را در آنجا مییابد و با هر یک از این یادگارها به یک خاطره از پدربزرگ سفر میکند. وقتی روزبه به گذشته سفر می کند به واسطه پدربزرگش با مفاهیم انقلابی آشنا میشود و زمانی که به حال برمیگردد، تصمیم میگیرد او هم خبرنگار شود. این خاطرات ارتباط مستقیمی با وقایع انقلاب دارد که اتفاقاتی مثل ۱۷ شهریور ۵۷، ورود امامخمینی(ره) به کشور و دیگر رویدادهای مهم انقلاب را در بر میگیرد و این اتفاقات با توجه به مخاطب نوجوان تصویر شده است.
خاطره بازی با انیمیشن
حسین خدادادبیگی مدیر دوبلاژ انیمیشن خاطرات زیرزمینی درباره پذیرش گویندگی کارهای مناسبتی و حماسی میگوید: همه میدانند که در واحد دوبلاژ که کارهای مناسبتی، حماسی، انقلابی و دفاعمقدس در کار تخصصی من است و به من میسپارند. من از سال ۶۰ فعالیتم را با گویندگی خبر و دوبله شروع کردم و چهار دهه است که چنین کارهایی را دوبله میکنم. بنابراین با فراز و نشیبهای مسائل انقلاب، مناسبتی، مذهبی و ... آشنایی دارم و میدانم که باید چه گویندگانی برای چنین کارهایی انتخاب کنیم. علاوه بر آن خودم هم در سالهای دفاع مقدس رزمنده بودم. به همین دلیل به خاطر آشناییام با مسائل جنگ باعث شده تا کارهایی به این صورت به من واگذار شود. وی درباره اینکه فرم تولید انیمیشنهای ایرانی با خارجی تفاوت دارد، آیا تاثیری در دوبله دارد یا نه، توضیح میدهد: به هر حال هر کشوری سبک و سیاق خودش را برای ساخت انیمیشن دارد، اما تاثیری در کار دوبله ندارد و ما متناسب با فضای قصه و کار، لحن کار و گویندگان را انتخاب میکنیم. حال برخی این تصور را دارند که گویندگی کارهای انیمیشن ساده است. در حالی که این طور نیست و حتی باید گفت برخی موارد کار را سختتر میکند، زیرا کاراکترهای انیمیشنها مثل آدمهای واقعی حس و حال ندارند اما گوینده باید احساسات آن را درک کند و به جای تصاویر خشک صحبت کند و به آنها جان بدهد. وقتی مدیر دوبلاژی انیمیشن خاطرات زیرزمینی به من پیشنهاد شد، احساس کردم به لحاظ موضوعی کار زیبایی برای نوجوانان است. ضمن اینکه در بخشی از قصه، نوارهای ناگرا در رادیو مطرح میشود که من هم سالها پیش در رادیو فعالیت میکردم با ناگرا کار میکردیم، به همین دلیل خاطرات شخصیام زنده شد. قصه را هم دوست داشتم و برایم جذاب بود. راوی انیمیشن علیرضا باشکندی است. نقش روزبه را شایسته تاجبخش، جوانی پدربزرگ را امیر صمصامی، ملیکا خواهر روزبه را نفیسه زاکانیها، مادر روزبه را فاطمه نیرومند و پدر روزبه را خودم حرف میزنم. همچنین روزبه دوستانی به نام رسول و جعفر دارد که گویندگانی همچون تینا هاشمی و محمد صادقیان صحبت کردند.
منبع: فاطمه عودباشی - رسانه / روزنامه جام جم