کارمند باشید یا خانهدار یا مدیر یک کارخانه بزرگ، بهزودی هر روز با اینترنت اشیا سروکار خواهید داشت و کمکم اینترنت اشیا تمام ابعاد زندگی شما را دربرخواهد گرفت.
وقتی میشنوید خانه، محیط کار، حملونقل و ... بهسمت هوشمندشدن حرکت میکنند، یعنی فاصله شما با اینترنت اشیا روز به روز کمتر میشود.
در سازمانها نیز حرکت بهسمت هوشمندسازی، همراه با افزایش بهرهوری است. درواقع هوشمندسازی با کاهش هزینهها، خطاهای انسانی و ریسکها همزمان با افزایش سرعت انجام کارها و عملکرد نیروی انسانی، به افزایش بهره وری موثر کمک میکند.
«مرکز تحقیقات اینترنت اشیا» ارائه دهنده مشاوره، طرح اولیه، شبیه سازی و امکان سنجی هوشمندسازی کسبوکارهاست.
بهعلاوه آزمایشگاه این مرکز، آزمایشگاهی مجهز و کامل همراه با تجهیزات تستی و اجرایی است که محیط مناسبی را برای فعالان این حوزه بهوجود آورده است.
مرکز تحقیقات اینترنت اشیا در سال ۹۳ با مشارکت جمعی از اعضای هیئت علمی دانشگاههای مختلف تهران، بنیان نهاده شد و تمرکز اصلی آن تحقیق و پژوهش درباره اینترنت اشیا و کاربردهای آن در زندگی روزمره بود.
در آن زمان اینترنت اشیا مثل امروز، موضوع داغی نبود و کمتر کسی آن را میشناخت.
محمد قیصری، دبیر اجرایی «مرکز تحقیقات اینترنت اشیا» از روزهای آغاز راهاندازی این شرکت میگوید: «خوشبختانه اینترنت اشیا روزبهروز پیشرفتهتر و گستردهتر میشود و جامعه علمی و صنعتی استقبال فراوانی از آن کرده است. ازهمینرو تصمیم گرفتیم فعالیتهایمان را رسمیتر کنیم و در سال ۹۵، مرکز تحقیقات اینترنت اشیا، مجوز خود را از وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) دریافت کرد.»
بحث اینترنت اشیا، از کنار هم قرار گرفتن متخصصانی از رشتههای مختلف به پیش میرود و در این مرکز تحقیقات نیز جامعه بزرگی از گروهههای تحقیق و توسعه، سختافزار، نرمافزار، اپلیکیشن، شبکه و مخابرات درکنار هم جمع شدهاند.
قیصری در ادامه میافزاید: «با رسمیشدن فعالیتهایمان سراغ مذاکره با سازمانها و وزارتخانهها رفتیم تا با اینترنت اشیا و خدماتی آشنا شوند که میتوانستیم در حوزه تحقیقاتی و ورودشان به دنیای اینترنت اشیا اجرا کنیم. اکنون استفاده از اینترنت اشیا به قدری گسترده شده است که امروز خود کسبوکارها بهدنبال ما میآیند.»
مرکز تحقیقات اینترنت اشیا توانسته است، بهعنوان کارگزار رسمی فن بازار ملی در حوزه اینترنت اشیا معرفی شود و در این فن بازار چهار جنبه ارزشمند را دنبال میکند:
برای کسانی که در حوزه اینترنت اشیا محصولی ساختهاند و به سرمایهگذار نیاز دارند، برایشان سرمایه گذار جذب میکند.
برای کسانی که در حوزه اینترنت اشیا محصولی ساختهاند و به بازار آن نیاز دارند، برایشان بازاریابی انجام میدهد.
برای مجموعههای صنعتی که به محصول و فناوری در حوزه اینترنت اشیا نیاز دارند، فناوران را به آنها معرفی میکند.
برای فروش و صادرات محصولات حوزه اینترنت اشیا به کشورهای خارجی گامهای جدی برداشته است.
پژوهشهای فنی و ملی این مرکز
توسعه ماژولهای صنعتی: برای پیادهسازی اینترنت اشیا به شبکههای خاصی بهعنوان زیرساخت نیاز است. این مرکز با توسعه ماژولهای ارتباطی، شبکههای LORA و NBIOT را راهاندازی کرده است. بهاینترتیب هم هزینه ماژولها حدود یک پنجم نمونه خارجی است و هم دانش بومی آن را بهدست آورده است.
پایش وضعیت اکوسیستم اینترنت اشیا کشور: در این پژوهش شرکتها، دانشگاهها، آزمایشگاهها، آموزشگاه و شتابدهندههای فعال در حوزه اینترنت اشیا بهطور شفاف مشخص شدهاند. این مطالعه به رشد سریعتر کشور در این حوزه کمک میکند.
بررسی اسناد حاکمیتی کشورهای پیشرو در دنیا: اگر کشوری بخواهد اینترنت اشیا را پیادهسازی کند، به دستورالعملها، شیوهنامهها و استانداردهای دیگر کشورهای پیشرفته نیاز خواهد داشت. این گزارش اردیبهشت ۱۴۰۰ منتشر خواهد شد.
امکان برگزاری دورههای آموزشی
مرکز تحقیقات اینترنت اشیا، برگزارکننده دوره جامع آموزشی IoT (سرواژه Intenet of things به معنی اینترنت اشیا) در کشور است. مخاطبان این دوره میتوانند دانشجویان، استادهای دانشگاه، صاحبان کسبوکار در حوزه اینترنت اشیا و علاقه مندان باشند. این دوره ها درحالحاضر بهصورت حضوری در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و همینطور به شکل مجازی برگزار میشود.
به گفته محمد قیصری: «مرکز تحقیقات اینترنت اشیا، این دوره را برای اپراتور تلفن همراه ایرانسل، بانک سپه، بخش روابط عمومی وزرات اطلاعات و ارتباطات، سازمان گسترش نوسازی، شرکت توزیع نیروی برق، جهاد دانشگاهی، پژوهشکده فرهنگ و هنر در وزارت فرهنگ، مجتمع گاز پارس جنوبی، سازمان تنظیم مقررات و ... دورههای تخصصی و مرتبط با کسبوکار هر کدام از آنها را برگزار کرده است و اکنون نیز دانشگاهها و همه کسبوکارها میتوانند تقاضای برگزاری این قبیل دورهها را در مجموعه یا شهر خود ثبت کنند. بهعلاوه ما پیش از همهگیری کرونا نیز این دورهها را در استانهای گلستان، لرستان و فارس نیز برگزار کردیم.»
مرکز تحقیقات اینترنت اشیا، دو بوت کمپ بزرگ در سالهای ۹۸ و ۹۹ با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار کرده است.
این بوتکمپها دورههای آموزشی یکماهه کاملا مهارتمحور و بهمنظور پرورش تخصص اینترنت اشیا در کشور اجرا شدند.
در این دو بوتکمپ مجموعا ۱۲۰ نفر بعد از گذراندن مرحله انتخابی گزینش شدند و نزدیک به نیمی از این شرکتکنندگان درحالحاضر مشغول به فعالیت در زمینه اینترنت اشیا هستند.
کارآفرینی و نوآوری
این مرکز در رویدادهای استارتآپ ویکند، نقش راهنما و تیم اجرایی را برعهده میگیرد و تجهیزاتی نیز در اختیار استارتآپها قرار میدهد. اگر قصد برگزاری یک استارتآپویکند دارید و بهدنبال شتابدهنده هستید، سری به سایت مرکز تحقیقات اینترنت اشیا بزنید.
محتواهای علمی تولید شده
یکی از زمینههای فعالیت مرکز تحقیقات اینترنت اشیا، فرهنگسازی و تولید محتوا در این حوزه است. درهمین راستا این مرکز هفت کتاب منتشر کرده است که دو نمونه از آنها (مبانی اینترنت اشیا و پیشران تحول دیجیتال) جزو منابع دانشگاهی بوده و پنج کتاب دیگر فنی و کاربردی هستند. همچنین این مرکز، فصلنامه های تخصصی با موضوع هوشمندسازی و اینترنت اشیا منتشر میکند.
مثالی از مزیت هوشمندشدن کسبوکار
زمانی که درباره فناوریهای جدید صحبت میکنیم، اولین قدم آشنایی مجموعهها با محصولات این حوزه و پیادهسازی اینترنت اشیاست.
در همین راستا مرکز تحقیقات اینترنت اشیا بهعنوان یک مرکز دانشبنیان، ارائهدهنده خدمات مشاوره و طرحهای هوشمندسازی به کسبوکارهاست.
محمد قیصری درباره تجربه این مرکز میگوید: «ما برای شرکتی خصوصی در حوزه تولید و پخش مواد غذایی که با مشکل مدیریت ورود کارتنها به انبار، جلوگیری از ضربهخوردن آنها، خروج کارتنها براساس تاریخ مصرفشان و صفهای طولانی کامیونها پشت انبار توزیع مواجه بودند، طرح هوشمندسازی را پیاده کردیم. بهگفته مدیران این شرکت، نتیجه هوشمندسازی افزایش ۲۰درصدی بهرهوری و حل معضل نبود جای خالی در انبارها بود.»
گفتنی است دیگر پژوهشهای کاربردی این مرکز تا به امروز در حوزه کشاورزی هوشمند، دامپروری هوشمند، حملونقل هوشمند و حفظ امنیت اطلاعات هوشمند بوده است.
ریحانه رادی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جم جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد