تا به امروز بیش از ۱۰۰ عملکرد دارویی از قارچهای دارویی شناخته شده است و کلیدیترین مصارف دارویی آنها ضدسرطان، آنتیاکسیدان، ضددیابت، ضدآلرژی، تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت قلب و عروق، کاهش کلسترول، ضدویروس، ضدباکتری، ضدانگل، ضدقارچ، سمزدایی و محافظت از کبد است.
قارچ گانودرما لوسیدوم از ارزشمندترین قارچهای دارویی است و بهعنوان منبع آنتیاکسیدان و موثر در کاهش خستگی، بهبود حافظه، افزایش انرژی، کاهش التهاب، تسکین اضطراب، معکوسکردن روند پیری و افزایش گردش خون شناخته شده است.
شرکت «کی دارو فناوری سلامت» با نام تجاری «دورَست هوم (DURAST HUM)» (بهمعنی نوشداروی سلامت در زبان پهلوی) از سال ۹۴ روی این گونه از قارچها تمرکز داشته و محصولات دارویی خود را با عصاره قارچ گانودرما به بازار عرضه کرده است.
مانند هر داروی طبیعی، شرایط مناسب رشد، فرآوری و بهویژه استخراج مواد موثره، تفاوت بین یک داروی قدرتمند یا گیاهی بدون مواد مغذی را مشخص میکند.
این شرکت خلاق و نوآور، کشت و روش آسیاب قارچ گانودرما را بومیسازی کرده و برای اولینبار در کشور موفق شده است از این قارچ بهروش صنعتی فریز درایینگ عصارهگیری کند.
جمعی از فارغالتحصیلان دانشکده داروسازی دانشگاه تهران، سال ۹۴ با همکاری یکدیگر، شرکت «کی دارو فناوری سلامت» را با هدف ساخت محصولات دارویی برای زیست بهتر، افزایش توان جسمانی و روانی اقشار مختلف جامعه با منشأ طبیعی و با تکیه بر دانش کهن درمانهای طبیعی از سراسر دنیا و تبدیل آنها بهشکل امروزی بنیان نهادند.
دکتر سید سعید میرحسینیان، مدیرعامل این شرکت به جامجم میگوید: «دانشمندان قارچها را حد واسط گیاهان و حیوانات درنظر میگیرند و بهدلیل شباهتشان بهطبع انسانها، مواد موثره قدرتمندتری دارند.
در شرکت ما نیز موضوع پایاننامه دکتری دو نفر از اعضا، جمعآوری، استانداردسازی و استخراج مواد موثره قارچهای جنگلهای ایران بهصورت بومی بود. در آن زمان هیچ یک از قارچهای دارویی در ایران کشت، تولید و عصارهگیری نمیشدند.»
وی درادامه میافزاید: «ما هم باتوجه به شهرت این قارچها در دنیا، پس از تحقیق و توسعه، تصمیم گرفتیم وارد حوزه کشت، فرآوری و تولید شکل دارویی رسمی از قارچهای دارویی شویم و آن را تا سال ۹۷ از نظر قیمت، حجم تولید و استاندارهای دارویی به مقیاس تولید صنعتی رساندیم.»
مرحله بعدی فعالیتهای این شرکت، فرمولاسیون قارچهای دارویی بود. این قارچها بهدلیل ساختارهای پیچیدهای که دارند، نحوه پودرکردن و آسیابکردنشان با ادویهها و گیاهان معمولی متفاوت است.
دکتر میرحسینیان ادامه میدهد: «ما برای آسیاب این قارچها در کشور، آسیابهای چند مرحلهای و پیچیدهای طراحی کردیم. سپس برای اولینبار به دو روش دمای بالا روی صفحه داغ و دمای انجماد با حلال، عصارهگیری از گانودرما لوسیدوم را شروع کردیم. معمولا میزان استخراج مواد موثره قارچ در دمای معمولی از ۲۰کیلوگرم قارچ، یک کیلوگرم عصاره است. ولی ما توانستیم یک کیلوگرم عصاره را از هشت کیلوگرم قارچ استخراج کنیم. باتوجه به بالابودن قیمت این قارچ، تقریبا در هر کیلوگرم عصاره، چهار میلیون تومان کاهش هزینه بهدنبال داشته است.»
«زینوگان» (Zinogan) در لغت بهمعنی «نوزیستن جان» و اولین محصول تولیدشده در شرکت کی دارو فناوری سلامت است.
همچنین زینوگان، اولین محصول گانودرمای تولید شده در ایران، دارای مجوز از سازمان غذا و دارو و بهشکل دارویی است.
قارچ گانودرما لوسیدوم یا قارچ رِیشی بهعلت اثرات قوی بر سیستم ایمنی بدن، به پادشاه گیاهان دارویی در دنیا معروف است.
مدیرعامل شرکت کی دارو فناوری سلامت درباره خواص داروی زینوگان میگوید: «تجربه و نتایج پژوهشها نشان میدهد داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی، بدن را دربرابر شکلهای شدید بیماریهای ویروسی مانند ویروس کرونا ایمن میکند.»
دکتر میرحسینیان با اشاره بهاینکه تا پیش از تولید داخلی این محصول، ورود آن از کشورهای اروپایی بهشکل غیرمجاز بوده است و امروز تولیدکنندگان داخلی با تامین نیاز بازار از بروز این اتفاق جلوگیری کردهاند، ادامه میدهد: «ما در کی دارو فناوری سلامت، قارچ موردنیازمان را خودمان تامین میکنیم. درحالیکه دیگر تولیدکنندگان داخلی از قارچهای وارداتی استفاده میکند. بههمین جهت قیمت ما حداقل ۴۰درصد کمتر از آنهاست.»
«موتا» در زبان پهلوی بهمعنی «بانو» است. داروی موتا بر مبنای مطالعات بالینی گسترده در خارج از کشور، از عصاره بذر گیاه شنبلیله برای درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) تهیه شده است. براساس آمار سال گذشته دفتر سلامت زنان ایالات متحده، از هر ۱۰ زن در سنین باروری یک نفر به سندرم تخمدان پلیکیستیک مبتلا میشود.
پزشکان نیز معمولا برای درمان این سندرم، داروی متفورمین را تجویز میکنند. متفورمین علاوهبر کاهش قندخون در تنظیم هورمونها نیز موثر است، اما عوارض زیادی مانند افت شدید قندخون و چاقی بههمراه دارد.
بهگفته دکتر میرحسینیان، مصرف سه ماهه داروی موتا، بهطور میانگین ۵۰ تا ۶۰درصد در بهبود سندرم تخمدان پلیکیستیک موثر است.
به گفته دکتر میرحسینیان: «شرکت کی دارو فناوری سلامت آماده ورود به بازارهای جهانی، معرفی طب ایرانی و ظرفیتهای آن به جامعه جهانی است. در همین راستا این شرکت در حال مذاکره با شرکتهای دارویی در استرالیا، لبنان، عمان، عراق، ونزوئلا، افغانستان و ... برای صادرات هر دو محصول زینوگان و موتا است.»
وی درادامه میافزاید: «دیگر محصولات دورست هوم بر پایه قارچهای دارویی نیز برای درمان دیابت، تقویت مغز و تقویت سیستم ایمنی بدن تا پایان سال آینده به بازار عرضه خواهد شد.»
ماده موثره: پودر کامل و عصاره خالص آبی قارچ گانودرما لوسیدوم.
شکل مصرف: سازندگان این دارو پیشنهاد میکنند بین یک ماه تا سه ماه در سال، روزانه دو تا چهار کپسول از این دارو همراه با غذا مصرف شود.
مورد مصرف: زینوگان توانایی بالایی در تقویت سیستم ایمنی بدن و ارتقای قوای جسمی و ذهنی دارد. این محصول به حفظ سلامت، طول عمر و شادابی در دورران سالخوردگی کمک میکند.
اثرات زینوگان: این دارو دارای اثر آنتیاکسیدانی، ضدسرطان و ضدتومور، محافظت از کبد، کاهش فشار خون، محافظت در برابر اشعه و جلوگیری از تخریب دیانای است.
تداخل دارویی: افرادی که داروهای مهارکننده تجمع پلاکت و کاهش فشارخون مصرف میکنند، باید برای استفاده از زینوگان با پزشک خود مشورت کنند و استفاده از این دارو برای کسانیکه پیوند اعضا داشتهاند، توصیه نمیشود.
تجویز زینوگان: معمولا پزشکان عمومی، آنکولوژیستها، متخصصان غدد و طب سنتی این دارو را تجویز میکنند. این دارو برای افراد بالای ۱۲ سال منع مصرف ندارد و میتوانید آن را از داروخانههای سراسر کشور و داروخانههای آنلاین تهیه کنید.
ماده موثره: پودر خشک عصاره بذر گیاه شنبلیله.
خواص درمانی: کنترل عوارض و کمک به درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک.
شکل مصرف: یک کپسول، سه بار در روز بعد از غذا و با یک لیوان آب بهمدت سه ماه میل شود.
اثرات درمانی موتا: کاهش قند و تریگلیسرید خون، ضد سرطان سینه، افزایش ترشح شیر مادر، بهبود سندرم تخمدان پلیکیستیک.
تداخل دارویی: درصورت مصرف داروهای کاهش قندخون، ملین و مسهل، مینرالوکورتیکوئیدها و عوامل کاهنده پتاسیم، مصرف موتا باید زیر نظر پزشک باشد.
ریحانه رادی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد