به گزارش جام جم آنلاین از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: استفاده از مقادیر مشخص پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر، ویتامین و مواد معدنی، توسط منابع غذایی سالم در برنامه غذایی که بدن برای تامین انرژی به آن نیاز دارد، یکی از اصلی ترین تعاریف یک رژیم غذایی سالم است.
دکتر آتوسا سعیدپور با بیان این که دریافت انرژی یکی از مهمترین فاکتورهای یک رژیم غذایی سالم است، خاطرنشان کرد: هر فرد باید بر اساس شرایط جسمی و سبک زندگی خود انرژی لازم را از طریق مواد غذایی تامین کند.
متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشگاه با تاکید بر این که رژیم های غذایی لاغری که افراد را از سبک صحیح زندگی دور می کند، اشکلات اساسی دارند، گفت: کاهش وزن خیلی سریع خصوصا با تکنیک های لاغری از طریق گرسنگی طولانی مدت منجر به عوارض جبران ناپذیری می شود.
وی با اشاره به این که کاهش وزن تدریجی میتواند به سلامت بدن کمک کند، خاطرنشان کرد: برای کاهش وزن نیاز به ورزش و مراجعه به مشاور تغذیه است تا فرد بتواند به درستی وزن خود را کاهش دهد، این در حالی است که لاغری غیراصولی، میتواند باعث بروز کبد چرب شود.
متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشگاه گفت: کاهش وزن غیراصولی، عامل بروز بیماری های کبدی است.
وی با اشاره به اینکه یک باور اشتباه در میان مردم وجود دارد که اگر فقط غذای چرب بخورند دچار بیماری کبد چرب میشوند، عنوان کرد: مصرف بیش از حد روغنها اگر چه برای سلامتی مضر است اما این مواد جزو تریگلیسریدها محسوب میشوند در حالی که عامل اصلی کبد چرب کربوهیدراتها محسوب می شوند.
به گفته سعیدپور، کبد یکی از ارگان هایی است که وظیفه پردازش و سم زدایی بدن را عهده دارد است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: رژیم های طولانی مدت لاغری می تواند به کبد آسیب جدی وارد کند.
وی در ادامه با بیان این که با کاهش وزن غیراصولی برخی فاکتورها و بافت های چربی و سمی بدن به سرعت کاهش پیدا می کنند، گفت: رژیم های لاغری کوتاه مدت و سفت و سخت منجر به آزاد شدن بافت های احتباس شده چربی در بدن می شود و این در حالی است که بدن در این شوک ناگهانی فرصت بازسازی و دفع سموم را پیدا نکرده و این موضوع سیستم متابولیکی بدن را در معرض خطر قرار می دهد.
سعیدپور با اشاره به این موضوع که آزادشدن ناگهانی و سریع بافت های چربی در خون و ورود آن به کبد، هورمون ها و در نهایت سیستم متابولیک بدن را دچار آسیب های جدی می کند، خاطرنشان کرد: این در حالی است که اگر چنانچه عادات غذایی افراد بعد از رسیدن به تناسب اندام و خاتمه رژیم غذایی اصلاح نشود، فرد در مدت زمان کوتاهی به وزن قبلی خود یا بالاتر از آن بازمی گردد.
وی ادامه داد: کلیه ها یکی دیگر از اندام های بدن هستند که با رژیم های غیراصولی در معرض خطر قرار می گیرند.
متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشگاه توضیح داد: به طور مثال ایجاد سنگ های کلسترولی صفراوی در افرادی که در هفته بیش از پنج کیلو کاهش وزن دارند بسیار شایع است.
وی در ادامه با اشاره به رژیم های نادرست و مشکلات آن در دستگاه گوارش نیز گفت: دستگاه گوارش باید در طول روز از عملکرد نرمالی برخوردار باشند، اگر مواد غذایی برای طولانی مدت به بدن نرسد یا برخی از منابع غذایی حذف شود، یکی از مهمترین ارگان هایی که به بدن آسیب وارد می کند روده ها هستند.
سعیدپور افزود: اگر چنانچه روده ها به شکل اصولی، کافی و به موقع تغذیه نشوند فرد دچار مشکلات جدی گوارشی می شود چرا که بخشی از سیستم ایمنی بدن به سلامت روده ها وابسته است و اگر روده ها به درستی تغذیه نشوند سیستم ایمنی بدن دچار اختلال خواهد شد.
وی با اشاره به این که رژیم های غذایی نامناسب و به ویژه رژیم های تک ماده ای که در آن فقط به خوردن یک قلم ماده غذایی توصیه می شود، باعث از دست رفتن بافت های عضلانی، استخوانی و از دست رفتن آب بدن می شوند، هشدار داد: باید نسخه رژیم های درمانی و لاغری افراد توسط متخصصان حوزه تغذیه پیچیده شود تا متناسب با وضعیت فرد، نحوه سبک زندگی اصلاح شود.
سردردهای شدید مداوم، خستگی، عدم کارایی، پرخاشگری، حریص شدن به غذاها، آسیب به پوست و ریزش مو از عوارض ظاهری رژیم های غیراصولی لاغری بود که این عضو هیات علمی آن به اشاره کرد و ادامه داد: از دست رفتن آب بدن، از بین رفتن پروتئین عضله، یبوست و در نهایت کاهش طول عمر را از عوارض جدی رژیم های نادرست است.
متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشگاه افزود: به طور مثال رژیم هایی که توصیه به مصرف زیاد پروتئین به دلیل داشتن سدیم بالا می کنند، سبب افزایش دفع کلسیم ادراری شده که تداوم این رژیم خاص بیشتر از سه هفته شرایط از دست رفتن کلسیم را مهیا کرده و موجب پوکی استخوان می شود.
وی نسبت به مشاوره های غلط درباره رژیم های نامناسب که از سوی افراد غیرمتخصص سلامت جامعه را به خطر می اندازد انتقاد کرد و هشدار داد: در حالی که افراد برای کاهش تری گلیسیرید یا همان چربی بد دور قلب، رژیم خوردن میوه را دنبال می کنند که میوه ها دارای قند ساده بوده و مصرف بیش از حد آن، خود تبدیل به چربی می شوند.
سعیدپور ادامه داد: رژیم انحصاری میوه و سبزی نیز نمی تواند برای هر فردی لاغرکننده و موثر باشد، این رژیم ها سلامت فرد را دچار اختلال می کند.
وی با بیان این که کاهش وزن نرمال از نظر دانش تغذیه یک تا دو کیلو در هفته طبیعی است، خاطرنشان کرد: فردی که کاهش وزن را دنبال می کند باید زیرنظر متخصص باشد و این موضوع کاملا وابسته به شرایط و وضعیت بدن افراد مختلف متفاوت است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توصیه کرد: باید روند نرمالی در کاهش وزن داشته باشیم تا بتوانیم این روند را در بازه زمانی طولانی تثبیت کنیم.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد