مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد

خطر افزایش ناامنی غذایی در مناطق محروم کشور

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با عنوان این مطلب که ایران هم از تهدیدات سوءتغذیه در امان نیست، گفت: می طلبد اقدامات فوری برای حمایت از اقشار آسیب پذیر صورت بگیرد.
کد خبر: ۱۳۴۲۴۱۸

به گزارش جام جم آنلاین، زهرا عبداللهی به مناسب روز جهانی غذا، اظهار داشت: بیش از ۳ میلیارد نفر (حدود ۴۰ درصد جمعیت جهان) توانایی تهیه رژیم غذایی سالم را ندارند. بر اساس برآوردهای اخیر ۴۱ میلیون نفر در ۴۳ کشور جهان در معرض خطر قحطی هستند. در سال ۲۰۱۹، این رقم ۲۷ میلیون نفر بوده است.

وی افزود: بیش از ۲ میلیارد نفر مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند به دلیل الگوی غذایی غلط و کم تحرکی. سالانه ۴.۳ میلیون نفر بزرگسال در اثر چاقی در جهان می‌میرند. علاوه بر این ۴۴ درصد بار دیابت، ۲۳ درصد بار بیماری ایسکمیک قلبی و ۷ تا ۴۱ درصد سرطان‌ها مربوط به چاقی است.

عبداللهی ادامه داد: ۱۴ درصد مواد غذایی در دنیا طی کاشت، برداشت، ذخیره و حمل و نقل از بین می‌رود و ۱۷ درصد مواد غذایی هم توسط مصرف کننده هدر می‌رود. جمعیت شهری در جهان ۵۵ درصد افزایش یافته است که تا سال ۲۰۵۰ به ۶۸ درصد می‌رسد.

۳۰ درصد کودکان دنیا سوءتغذیه دارند

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه گفت: در سال ۲۰۲۰ بین ۷۲۰ تا ۸۱۱ میلیون نفر با گرسنگی مواجه هستند. این آمار نسبت به سال ۲۰۱۹، ۱۶۱ میلیون نفر بیشتر شد ه است. حداقل ۳۰ درصد کودکان دنیا از سوءتغذیه شدید رنج می‌برند.

عبداللهی افزود: نقش غذا و چگونگی تغذیه افراد یک جامعه در سلامت، بار بیماری و کارآیی و ارتباط آن با توسعه اقتصادی طی تحقیقات وسیع جهانی به اثبات رسیده و نشان داده شده است که سرمایه گذاری در تأمین غذای سالم و سلامت تغذیه‌ای مردم نه تنها با صرفه و اقتصادی است بلکه از ضروریات غیر قابل اجتناب ملی بشمار می‌رود.

تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر

عبداللهی ادامه داد: روز جهانی غذا ۲۰۲۱ در دومین سال همه گیری کووید ۱۹ و آثار گسترده آن در جهان با شعار «آینده ما حاصل اقداماتی است که امروز انجام می‌دهیم. تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر» برگزار می‌شود و به کشورهای جهان هشدار می‌دهد که با توجه به تبعات اقتصادی کرونا، خشکسالی و تغییرات آب و هوایی و افزایش قیمت مواد غذایی باید برای جلوگیری از افزایش ناامنی غذایی و سوءتغذیه در سال‌های آتی برای ایجاد یک سیستم پایدار تأمین غذا برنامه ریزی کنند.

وی افزود: در آخرین گزارش فائو (۲۰۲۰) «امنیت غذایی و تغذیه در جهان»، به‌عنوان زنگ خطری جدی برای بشریت و رهبران جهانی به صدا درآمده است. این گزارش با اشاره به ده‌ها میلیون نفر که در پنج سال گذشته به تعداد افراد گرسنه و دچار سوءتغذیه مزمن افزوده شده است، نشان می‌دهد که شمار گرسنگان و افراد مبتلا به سوءتغذیه و فقر مزمن غذایی در جهان کماکان در حال افزایش است و این روند با شرایط موجود به ویژه با ظهور عالم‌گیر کووید ۱۹ تسریع می‌شود.

وی اظهار داشت: این گزارش بیانگر آن است که در سال ۲۰۲۰ بین ۷۲۰ تا ۸۱۱ میلیون نفر در جهان با گرسنگی مواجه بوده اند که نسبت به سال ۲۰۱۹، به معنی ۱۶۱ میلیون نفر به افراد گرسنه در جهان افزوده شده است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه گفت: مطابق این گزارش، جهان برای محو گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ در مسیر پیش‌بینی شده و روند مطلوب حرکت نمی‌کند و علی‏رغم برخی پیشرفت‌ها، بیشتر شاخص‌ها در دستیابی به اهداف تغذیه‌ای جهانی ناامید کننده است.

عبداللهی افزود: امنیت غذایی و کیفیت تغذیه، در بین آسیب‌پذیرترین گروه‌های جمعیتی به دلیل اپیدمی همه‌گیر کووید ۱۹ و تأثیرات منفی آن در ابعاد اقتصادی و اجتماعی، تشدید خواهد شد و اثرات بسیار مخربی بر دستاوردهای مبارزه با گرسنگی در سه دهه گذشته خواهد داشت.

وی بیان داشت: ایران هم از این تهدید در امان نیست و در شرایط فعلی بحران کرونا، به دلیل کاهش درآمد و از دست دادن شغل در برخی لایه‌های جمعیتی، تحریم‌های ناجوانمردانه، افزایش قیمت جهانی غذا و تورم خطر افزایش ناامنی غذایی به خصوص در مناطق محروم کشور وجود دارد و می‌طلبد که اقدامات فوری برای حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه توسط بخش‌های ذی ربط به مورد اجرا گذاشته شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه گفت: با اقدامات و برنامه‌های اجرا شده در قالب شبکه‌های بهداشتی درمانی کشور و مشارکت بخش‌های توسعه، کشور ما طی بیش از دو دهه دستاوردهای قابل توجهی در کاهش سوءتغذیه کودکان و مادران باردار و کمبود ریزمغذی‌ها به دست آمده است و در شرایط فعلی بحران کرونا در جهان و تبعات اقتصادی آن، افزایش قیمت مواد غذایی و خشکسالی بیم آن می‌رود که مجدداً با شیوع سوءتغذیه در اقشار کم درآمد و گروه‌های آسیب پذیر تغذیه‌ای مواجه شویم.

عبداللهی تصریح کرد: دفتر بهبود تغذیه جامعه با توجه به شرایط فعلی، برنامه حمایت تغذیه‌ای مادران باردار و کودکان زیر ۵ سال مبتلا به سوءتغذیه و نیازمند را با همکاری کمیته امداد امام (ره) در دست اجرا دارد.

وی افزود: با همکاری مستقیم این دفتر طرح کمک معیشت توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دو سال گذاشته برای خانوارهای ناامن غذایی نیز به اجرا در آمده است.

عبداللهی ادامه داد: کارشناسان تغذیه شاغل در مراکز بهداشت استان، شهرستان و مراکز خدمات جامع سلامت به ارائه خدمات مشاوره تغذیه و آموزش و فرهنگ سازی تغذیه صحیح مشغولند و خدمات ارزشمندی در قالب طرح شهید سلیمانی به خانواده‌های مبتلایان به کرونا را ارائه کرده و می‌کنند.

وی گفت: مشاوره تغذیه از طریق سامانه تلفنی ۴۰۳۰ در زمینه نحوه تغذیه برای تقویت سیستم ایمنی بدن و کنترل بیماری کرونا در دوره ابتلاء و نقاهت و ارائه مشاوره به افراد مبتلا به کرونا و پیگیری وضعیت تغذیه آنها توسط این عزیزان به مردم کشور ارائه می‌شود.

سوءتغذیه ناشی از کم خوری و بدخوری

عبداللهی خاطر نشان کرد: آنچه مسلم است علاوه بر مراقبت‌ها ی تغذیه‌ای که در شبکه‌های بهداشتی درمانی کشور توسط بهورزان، مراقبین سلامت و کارشناسان تغذیه به مردم ارائه می‌شود، در سطح سیاستگذاری‌های کلان امنیت غذا و تغذیه، اقدامات دیگری از جمله کنترل و نظارت جدی بر قیمت مواد غذایی، در نظر گرفتن یارانه‌های غذایی برای دهک‌های درآمدی پایین در زنجیره تولید، عرضه و مصرف غذا و اتخاذ تدابیری جهت کاهش ضایعات و هدر رفت مواد غذایی حائز اهمیت است تا بتوان خطر ناامنی غذایی، بروز سوءتغذیه و کمبود ریزمغذی‌ها و عوامل خطر تغذیه‌ای بیماری‌های غیر واگیر شایع ازجمله بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و سرطان‌ها را کنترل کرد.

وی در پایان بیان کرد: ناامنی غذایی و اشکال مختلف سوءتغذیه ناشی از کم خوری و بدخوری علاوه بر تأثیرات نامطلوب جسمانی، بر سلامت اجتماعی و روانی جامعه نیز تأثیر سو دارد. از این رو تأمین امنیت غذا و تغذیه برای جامعه باید یکی از اهداف کلان برنامه ریزی های توسعه اقتصادی، اجتماعی کشور باشد.

منبع: مهر

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها