به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، محمدرضا جولایی در برنامه گفتگوی ویژه خبری تاکید کرد: نسبت به پارسال در همین زمان، حدود ۵۰ میلیون متر مکعب در روز، افزایش مصرف در بخش خانگی را تجربه کردیم که معادل تولید دو فاز پارس جنوبی است.
افزود: تمهیداتی را میاندیشیم تا ناترازی اتفاق نیفتد و بتوانیم با ابزارها و امکاناتی که داریم، شبکه را حفظ کنیم.
او اضافه کرد: تداوم افزایش مصرف، نگران کننده است و این میتواند بر روی نحوه توزیع گاز تاثیر بگذارد.
جولایی گفت: روزانه حدود یک میلیارد متر مکعب گاز را تصفیه و وارد خطوط میکنیم، اما مصرف آن باید به نوعی باشد که بتواند پاسخگوی مردم و صنعت باشد.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز گفت: در ایران سه برابر کل اروپا گاز مصرف میکنیم.
جولایی افزود: بخش خانگی از حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب گازی که به شبکه سراسری تزریق میکنیم در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۵۲۰ میلیون متر مکعب، مصرف کرده و بقیه مربوط به نیروگاهها و صنایع است.
او ادامه داد: هر میزان مصرف خانگی افزایش یابد ممکن است مصرف گاز بخش صنایع، دچار محدودیت و کاهش شود.
جولایی افزود: همه تلاش ما این است که توان تولید گاز را در حدود ۸۳۰ تا ۸۴۰ میلیون متر مکعب نگه داریم، زیرا توان تولید منابع گازی ما در همین حد است.
وی با بیان اینکه جزو سه کشور اول دنیا در تولید گاز هستیم، اضافه کرد: حدود ۱ میلیارد متر مکعب گاز برداشت میکنیم که از این میزان حدود ۸۴۰ تا ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز را تحویل شبکه میدهیم.
سیدرضا قاسمی شهری، مدیر عامل شرکت پتروشیمی شهید تندگویان نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: واحدهای اوره و آمونیاک و واحدهای متانول که عمدتاً مصرف کننده گاز طبیعی هستند اگر تا ۳۰ درصد، کاهش ظرفیت دهند معمولا مشکلی برای آنها پیش نمیآید.
مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه گاز طبیعی در فولاد، در بیشتر موارد به عنوان خوراک، وارد فرآیند احیای مستقیم و تولید شمش میشود، گفت: به میزانی که از گاز طبیعی کاسته میشود احتمالاً شاهد افت تولید خواهیم بود.
امیر صباغ افزود: بر اساس برنامههایی که به ما داده شده است، در گام نخست، حدود ۲۲ درصد کاهش مصرف گاز طبیعی برای صنایع فولاد پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: اگر این ۲۲ درصد را بتوانیم بر روی واحدهای احیاء توزیع کنیم میتوانیم به نحوی افت تولید را مدیریت کنیم، اما در مرحله دوم که ۴۳ درصد و در مرحله سوم ۶۵ درصد از عرضه گاز به صنعت فولاد، کم میشود آسیب پذیر خواهیم بود.
صباغ افزود: اکثر واحدهای احیای مستقیم در جنوب کشور از جمله در خوزستان، ناحیه هرمزگان و بندرعباس هستند و اینها از کاهش عرضه گاز، نسبت به واحدهای شمال کشور، آسیب کمتری میبینند.
مرتضی زمانیان کارشناس اقتصادی نیز با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه شناسایی سه دهک پر مصرف گاز مشکل است، گفت: تناسب مشخصی میان مالک کنتور گاز و کسی که در آن ساختمان ساکن است، وجود ندارد.
وی ادامه داد: بر اساس داده پایگاه رفاه ایرانیان، بیش از ۵۰ درصد کدهای ملی اختصاص یافته به کنتورها، قابل اعتماد به حساب نمیآید و بقیه هم مشخص نیست که چند درصد آن مربوط به ساکنان ساختمان است؟
زمانیان گفت: تقریباً به ازای هر دو خانوار، یک کنتور داریم و برخی از مجتمعها فقط یک کنتور دارد.
وی افزود: به نظر میرسد میتوانیم در یک بازه میان مدت، بر روی منافع حاصل از صرفه جویی، حساب باز کنیم و ساز و کار تشویقی را در نظر بگیریم.
زمانیان اضافه کرد: روندهای مصرفی گاز در کشورمان بسیار بیشتر از استاندارد و ثروت در حال هدر رفتن است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه چند ۱۰ میلیارد دلار یارانه برای گاز پرداخت میکنیم، گفت: بر اساس بسیاری از آمارها، بیشترین یارانه انرژی جهان را پرداخت میکنیم، اما مردم از این یارانه خوشحال نیستند، زیرا به شکل ناکارایی هدر میرود.
زمانیان با بیان اینکه تا زمانی که اقتصاد صنعت برق، گاز و انرژی نتواند کار کند وضع هر روز بدتر میشود، افزود: راهکارهای مختلفی وجود دارد و باید با کمک مردم، این مسأله را حل کنیم.
سخنگوی صنعت برق نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: اکنون ۹۵ درصد از تولید برق در نیروگاههای حرارتی انجام میشود و بقیه در دیگر نیروگاهها از جمله نیروگاههای برق آبی است.
مصطفی رجبی مشهدی ادامه داد: سوخت اصلی نیروگاههای حرارتی، گاز است و اگر سوخت گاز، کافی نباشد از سوخت دوم مانند گازوئیل یا نفت کوره (مازوت) استفاده میکنیم.
او افزود: ۵۴ درصد از مخازن نیروگاههای نفت و گازسوز یا گازوئیل سوز کشورمان تکمیل شده و حدود ۷۰ درصد مخازن سوخت مازوت، پر شده است.
سخنگوی صنعت برق اضافه کرد: شرکت ملی پخش، تلاش زیادی را انجام میدهد تا روزانه حداقل به میزان ۴۰ میلیون لیتر سوخت نفت گاز را برای ما تأمین کند.
رجبی افزود: اگر افزایش مصرف گاز در بخشهای خانگی و تجاری، ادامه یابد ممکن است محدودیتهای تأمین گاز نیروگاهها تشدید شود و در نتیجه برداشت از مخازن بیشتر میشود و شرایط را سخت میکند.