خونریزی مقعدی معمولا یکی از علائم شایع بیماری هموروئید است که افراد هنگام مواجهه با آن دستپاچه می شوند. برای بررسی علائمی مثل خونریزی، درد و سوزش مقعد باید حتما به دکتر مراجعه کنید تا علت دقیق آن مشخص شود.
در ادامه یکی از بیماری های شایع مقعدی که بسیاری از افراد در معرض ابتلا به آن هستند و همچنین روشهای درمان بواسیر با لیزر و جراحی را بررسی خواهیم کرد:
هموروئید چیست؟
هموروئید (hemorrhoid) سیاهرگهای متورم مقعد و پایین رکتوم گفته می شود که شبیه به رگهای واریسی هستند. هموروئید می تواند در داخل راست روده و رکتوم (بواسیر داخلی) یا زیر پوست اطراف مقعد (بواسیر خارجی) ایجاد شود.
از هر چهار بزرگسال تقریباً سه نفر هر از گاهی به هموروئید مبتلا می شوند. هموروئید دلایل مختلفی دارد، اما اغلب علت آن یبوست و ایجاد فشار زیاد در مقعد است.
علل و عوامل خطر هموروئید
اگر سایر اعضای خانواده، مانند والدین شما، هموروئید داشته باشند، ممکن است احتمال بیشتری برای ابتلا به هموروئید وجود داشته باشد. همچنین افزایش فشار در پایین رکتوم می تواند بر جریان خون تاثیر بگذارد و سیاهرگ های آن قسمت را متورم کند. عواملی که در ناحیه مقعد شما فشار ایجاد می کنند به شرح زیر است:
- زور زدن در هنگام اجابت مزاج
- وقتی کاری را انجام می دهید که از نظر فیزیکی سخت است، مانند بلند کردن اجسام سنگین، زور زدن
- اضافه وزن و مانند چاقی
- بارداری، زمانی که رحم در حال رشد به رگ های شما فشار می آوردر
- ژیم غذایی کم فیبر
- رابطه جنسی مقعدی
- افرادی که برای مدت طولانی می ایستند یا می نشینند نیز در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- ممکن است زمانی که یبوست یا اسهال مزمن دارید که برطرف نمی شود، به هموروئید مبتلا شوید.
علائم بواسیر داخلی، خارجی و ترومبوزه
هموروئید میتواند در مراحل ابتدایی و خفیف با یک خونریزی ساده و بدون درد شروع شود و در ادامه با علائم شدید تری مانند درد، سوزش و خارش و بیرون زدگی هایی گوشتی شکل در اطراف ناحیه ی مقعد ظاهر گردد. هرچه علائم بیماری به سمت وخامت بروند، طبیعی است که روند درمان سخت تر خواهد بود و طولانی تر و اگر در مراحل اولیه برای درمان اقدام نکنید، تیغ جراحی دکتر بواسیر در انتظار شماست.
علائم و نشانه های هموروئید معمولاً به نوع این بیماری بستگی دارد. هموروئیدهای داخلی آنقدر در داخل راست روده قرار دارند که معمولاً نمی توانید آنها را با چشم ببینید یا احساس کنید. علائم هموروئید داخلی عبارتند از:
- مشاهده خون روی مدفوع یا روی دستمال توالت
- بافتی که از مقعد شما بیرون می زند (پرولاپس بواسیر). ممکن است بتوانید هموروئیدهای افتاده را به صورت برجستگی های نرم که قرمزتر از ناحیه اطراف مقعد هستند، ببینید.
- احساس درد هنگام مدفوع
علائم هموروئید خارجی معمولا کمی شدیدتر و آزاردهنده تر از نوع داخلی است. شایع ترین نشانه های هموروئید خارجی که در بیشتر بیماران مشترک است به شرح زیر است:
- خارش یا سوزش در ناحیه مقعد شما
- درد یا ناراحتیتورم اطراف مقعد
- خونریزی مقعدی
اگر خون در بواسیر خارجی جمع شود و لخته (ترومبوز) ایجاد کند، می تواند منجر به موارد زیر شود:
- درد شدید
- تورم
- التهاب
- یک توده سفت در نزدیکی مقعد شما
به چه دکتری مراجعه کنیم؟
اگر به هموروئیدی مبتلا شده اید که پس از یک تا دو هفته مراقبت در منزل بهبود نمی یابد، با پزشک مشورت کنید. به دلیل شباهت علائم برخی از عارضه های مقعدی مثل بواسیر و شقاق، شما به تنهایی قادر به تشخیص عارضه هموروئید نیستید و ابتلای شما به این عارضه باید توسط پزشک تایید شود.
بسیاری از مبتلایان به دلیل ترس و خجالت از مراجعه به پزشک سرباز می زنند و یا نمی دانند برای درمان بواسیر باید به چه دکتری مراجعه کنند؟ توصیه ما این است که از همان ابتدا به دکتر متخصص گوارش یا جراح عمومی که تجربه درمان و جراحی بیماری هموروئید را داشته مراجعه کنید.
زیرا در صورتی که بیماری شما پیشرفته باشد، پزشکان دیگر فقط در تشخیص این عارضه به شما کمک می کنند و در نهایت برای درمان بواسیر شما را به یک جراح ارجاع می دهند.
نکته: تصور نکنید که خونریزی مقعدی همیشه به دلیل بواسیر است، به خصوص اگر تغییراتی در عادات روده دارید یا اگر رنگ یا قوام مدفوع شما تغییر می کند. خونریزی مقعدی می تواند همراه با سایر بیماری ها از جمله سرطان روده بزرگ و سرطان مقعد رخ دهد.
از چه داروهایی برای درمان هموروئید استفاده کنیم؟
استفاده از داروها فقط در مراحل ابتدایی بواسیر می تواند به بهبود علائم کمک کند و اگر بیشتر از چند ماه از شروع بیماری شما گذشته باشد، استفاده از داروی بواسیر فقط بطور موقت می تواند علائم شما را کاهش دهد. داروهایی که معمولا تجویز می شود:
- کرم هایی برای کاهش درد، خارش و تورم (آنتی هموروئید، هیدروکورتیزون و ام جی)
- ملین ها برای کمک به رفع یبوست و نرم کردن مدفوع
- کمپرس های سرد برای کاهش ناراحتی
درمان پزشکی هموروئید
معمولا دکتر بواسیر بعد از معاینه و بررسی میتواند مناسب ترین روش درمانی را برای فرد بیمار تجویز کند.اما برای درمان بواسیر چه باید کرد؟ برای رهایی سریعتر از بواسیر درمان های مختلفی پیشنهاد میشود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
درمان فوری بواسیر با لیزر
با پیشرفت پزشکی، روش های جدید و آسان تری برای درمان انواع بیماری ها ایجاد شد که روش نوین لیزر یکی از آنهاست. درمان بواسیر با لیزر یک روش نوین و سرپایی است که در کمتر از نیم ساعت و در کلینیک انجام می شود.
روش لیزر در حقیقت یک عمل سرپایی است و اشعه یکپارچه لیزر بافت هموروئیدی را بطور کامل می سوزاند. در این عمل از بی حسی موضعی انجام می شود و برای انجام آن نیازی به بیهوشی نیست.
بیمار در طی عمل لیزر اصلا درد و خونریزی را احساس نمی کند و بلافاصله بعد از عمل مرخص می شود و می تواند راه برود.
همچنین طول دوران نقاهت هموروئید بسیار کوتاه تر از روش های جراحی است و احتمال بازگشت بواسیر در روش لیزر نزدیک به صفر است.
بسیاری از بیماران به دلیل ترس از اتاق عمل و جراحی، روش لیزر را انتخاب می کنند و اکثرا از نتایج این روش راضی هستند.
عمل جراحی هموروئید
روش های عمل جراحی هموروئید که در بیمارستان و معمولا تحت بیهوشی انجام می شود شامل هموروئیدکتومی باز و بسته است. در روش هموروئیدکتومی، با استفاده از تیغ جراحی بافت هموروئید را برش می دهند و بطور کامل حذف می کنند.
در هموروئیدکتومی بسته در انتهای جراحی، از بخیه برای بستن زخم استفاده می کنند. اما در هموروئیدکتومی باز محل زخم را باز می گذارند تا کاملا از داخل ترمیم شود.
روش جراحی ریسک آسیب به بافت اطراف مقعد و بروز بی اختیاری، احتمال عفونت و همچنین بازگشت مجدد بیماری را به همراه دارد. به علاوه اینکه بیمار در این روش متحمل درد و خونریزی زیادی می شود.
www.webmd.com