به گزارش جام جم، اگر به عقب برگردیم، بار دیگر خودمان را در محلههایی تصور میکنیم که در ساعت ۳ بامداد، چراغ خانهها روشن میشد و بزرگترها پیچ رادیو را باز میکردند تا دعایسحر در خانه طنینانداز شود. بعد در کنار سفره سحر و چیدمان ساده و بیغل و غش آن روزها، مادر قرآن را به دست میگرفت و برایمان کلاما... مجید را تلاوت میکرد.
هنوز صدای خواندن قرآن و نماز اول وقت مادر برای ما همانند یک لالایی دلنشین است. نوایی که امروز هم سر سفره سحری و افطار ما را به روزهای گذشته میبرد و برمیگردیم به روزگاری که خبری از این حجم از تبادل اطلاعات در فضای مجازی و رسانه و ... نبود. شاید یکی از پرسشهای اصلی این باشد در دنیای مملو از اطلاعات درست و نادرست چگونه باید به فرزندانمان از درسهای قرآنی بیاموزیم؟
چگونه میتوان بار دیگر به قصههای قرآنی بازگشت و در قاب این روایات، قصه اخلاق به آنان آموخت؟ رسانه در این زمینه همواره نقشی اساسی داشته و دارد و رادیو همواره در این راه پیشگام بوده و هست. بر همین اساس اینروزها برنامه قصههای آسمانی به مناسبت ماه رمضان هر شب ساعت ۲۱ و ۱۰ دقیقه روی آنتن رادیو سلامت میرود. برای اطلاع از جزئیات این برنامه، با راوی و تهیهکننده آن به گفتوگو نشستهایم که در ادامه میخوانیم.
نازیلا نظمی، تهیهکننده قصههای آسمانی درباره این برنامه به جامجم گفت: ابرنامه با محوریت قصه و روایت در حوزه بهداشت روان و آموزش نکتهها و مهارتهای اخلاقی برای بچهها آماده شدهاست. از آنجا که ماه رمضان ماه دعا و نیایش و انجام کارهای خوب در جامعه تلاش کردهایم در این برنامه این مسائل مهم را برای گروه سنی کودک بگنجانیم، به قصههای آسمانی بپردازیم.
وی ادامه داد: اسعی کردیم برای کودکان، قصههایی را آماده کنیم که آنها در آن بتوانند با مسائل اخلاقی و ملزومات زندگی اجتماعی سالم آشنا شوند.
این تهیهکننده رادیو در ادامه با اشاره به علایق کودکان برای روزهداری در کنار والدین خود توضیح داد: ادعا، نیایش، روزه اولیها، روزه کلهگنجشکی از جمله موضوعاتی است که درباره آن با کودکان صحبت میکنیم و قصههایمان را بر این اساس بیان میکنیم. همچنین خوردن سحری، افطاری، دروغ نگفتن، احترام به بزرگترها، کمک به نیازمندان از دیگر موضوعاتی است که در قصههای آسمانی به آنها پرداخته میشود و هر شب به یک موضوع اختصاص دارد.
نظمی با اشاره به برنامههای قصههای آسمانی برای شبهای قدر تاکید کرد: در این شبها تلاش میکنیم قصهها به سمت و سوی آشنایی با مقام حضرتعلی(ع) پیش برود؛ به خصوص توجه آن امام به کودکان و ایتام را بیشتر مورد توجه قرار میدهیم تا به کودکان در این باره بیشتر اطلاعات دهیم و فضای آشنایی آنان را با امام اول شیعیان فراهم کنیم.
وی درباره ارتباط برنامه با کودکان نیز گفت:ما هر شب یک مهمان تلفنی داریم و با یک کودک ارتباط برقرار میکنیم و درباره موضوع محوری برنامه با او حرف میزنیم. تلاش کردیم مهمانان برنامه، حضوری باشند و با توجه به هماهنگیهای پیش آمده و پویش مهر علی در معاونت صدا، از کودکانی برای حضور در برنامه دعوت میکنیم که در مراکز بهزیستی نگهداری میشوند.
این تهیهکننده رادیو ادامه داد: این کودکان آشناییهایی نیز با زندگی حضرت علی(ع) و روزهداری و افطاری و... دارند و عموما بچههای روزه اولی هستند. نظمی درباره همکاران خود در این برنامه نیز گفت: ابرنامه یک راوی دارد؛ سرکار خانم فرشته قربانی راوی قصههای آسمانی است. همچنین گروهی از بازیگران نیز در کنار ما در این برنامه به ایفای نقش میپردازند، که میتوان به مریم باقری، سارا عرب پوریان، آسیه گرجی و رضا شجاعی اشاره کرد.ب وی یادآورشد: انکته مهم این است سعی کردیم قصهها را طوری بنویسیم که برای بچهها کاربردی و ملموس باشد تا درک درستی از مسائلی مطرح شده در این روایات داشتهباشند. تلاش گروه بر این بوده قصهها به نحوی باشد که کودکان با شنیدن آنها در زندگی روزمره بتوانند در ذهن خود شبیهسازی داشتهباشند و نتیجه اخلاقی بگیرند و خودشان را در جایگاه شخصیت قصه قرار دهند.ب این تهیهکننده رادیو در ادامه با اشاره به اهمیت خواندن قرآن کریم در ایام ماه مبارک رمضان تاکید کرد:ا با توجه به اینکه در ماه رمضان خواندن قرآن اهمیت دارد ما از مهمانان تلفنی که قشر کودک هستند میخواهیم یک سوره از قرآن را بخوانند و به این صورت به گرو ه سنی مخاطب آموزش میدهیم ماه رمضان، ماه ارتباط با قرآن است و قرائت کلاما... مجید در آن از ارزش ویژه و والایی برخوردار است. همچنین این نکته مهم را برای این قشر یادآور میشویم اگر حتی به سن تکلیف نرسیدهاند با خواندن قرآن و نماز خواندن و کمک به نیازمندان، کارهای خوب انجام دهند تا از همین دوران با آموزههای دینی و اخلاقی آشنا شوند.
معنوعیت با زبان ساده
فرشته قربانی، راوی برنامه قصههای آسمانی نیز درباره این برنامه گفت: این برنامه از شبکه رادیویی سلامت پخش میشود. در برنامه قصههای آسمانی با توجه به حضور در بهار و تقارن این فصل زیبا با ماه مبارک رمضان تلاش میکنیم با این برنامه متفاوتتر از همیشه به دنیای بچهها راه پیدا کنیم.ب وی ادامه داد:ا دنیای دستنیافتنی کودکان باید سراسر تجربه باشد و باورشان شنیدههایی باشد که از یک مکتب و آیینی میآموزند. تلاش ما بر این بوده این آموزهها را در قالب قصههای آسمانی به آنان بگوییم.
این گوینده رادیویی توضیح داد: قصه آسمانی پیوند با معنویت به زبان ساده است و با دنیای زیبای کودکان بهگونهای همراه میشویم که بچهها این معنویت را حس کنند و درکشان از مطالب کامل باشد.
روایت قصههای آسمانی
قربانی تاکید کرد: اقالب داستانهایی که در برنامه قصههای آسمانی روایت میکنیم، دینی و مذهبی است. بچهها هم در این برنامه مشارکت دارند؛ کودکان در قالب این برنامه ائمهاطهار (علیهمالسلام) را بیشتر میشناسند و دینباوری را از ابتدای کودکی مزه مزه میکنند تا کمک حال آنان در فضای اجتماعی و دنیای بزرگسالیشان باشد.ب وی گفت: ادر قصههای آسمانی رسالت ما رادیوییها به خصوص رادیو سلامت بحث سلامت روان بچههای این سرزمین است و امیدوارم بتوانیم ایمان، امید و عشق را همراه با اندیشههایی به زبان ساده از این برنامه تقدیمشان کنیم و رسالتمان را به سرانجام رساندهباشیم.ب قربانی در انتها برای همه فرزندان این سرزمین، غنچههای زندگی، عشق سلامت و صحت آرزو کرد.
فاطمه عودباشی/رسانه روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد