در این ائتلاف که احتمالا منشا خارجی دارد چهره هایی با ادعای اتصال به نهادهای امنیتی با ایجاد شبکه های غیررسمی حملات را به نهادها و افرادی که مسوول صیانت از صنعت خودرو هستند هدایت می کنند.البته احتمال نفوذ در نهادهای امنیتی نیز منتفی نیست و طی ماه های اخیر پرونده های متعددی در این زمینه گشوده شده است.
صنعت خودرو دومین صنعت تحریم شده کشور است و در استراتژی دموکرات ها همیشه در اولویت قرار دارد. به اعتقاد تیم فعال در اتاق تحریم ایران در واشنگتن، تحریم صنعت خودروی ایران مزایای چندگانه دارد. هم شغل ها از بین می رود، هم چشم انداز به دست آوردن شغل صنعتی برای جوانان تحصیل کرده محو می شود و هم نارضایتی عمیق در عموم مردم به عنوان مصرف کنندگان ایجاد می شد.
ریچارد نفیو استراتژیست و رهبر اصلی تحریم ها در دوران اوباما پس از برجام با تصور این که ماجرا پایان یافته است برخی تاکتیک ها را فاش کرده است. او اشاره می کند در سالهایی که خودروی ایران را با هدف از بین بردن شغل برای جوانان تحریم کردیم جدا از این که این گروه را به صف مخالفان و ناراضیان پیوند دادیم، واردات خودرو به ایران را آزاد گذاشتیم و آنها از طریق واردات خودروی لوکس با اندک دلارهایی که در تنگنای ارزی داشتند، با دست خودشان دردناک بودن تحریم ها را با نمایش لوکس ترین خودروهای جهان در خیابانهای تهران صدچندان کردند.
فروپاشی زنجیره خودرسازی کشور را به 20 میلیارد دلار ارز برای واردات نیازمند می کند و هم اکنون نیز این زنجیره که زمانی یک میلیون و ششصدهزار دستگاه خودرو تولید می کرد به نصف این میزان تولید رسیده و به لحاظ تکنولوژیکی، خطوط تولید، بنیه مالی و ... به دلیل تحریم ها به شدت فرسوده و تخریب شده است.
تلاش برای تخریب صنعت خودرو همزمان با تلاش های صهیونیست ها جهت القای به هم ریختگی و فروپاشی در عموم مردم شدت گرفته است و تنش ها با ترورها نیز شدت گرفته است. به نظر می رسد استراتژیست ها برنامه های چند بعدی را در همین راستا طراحی کرده اند.
میرسلیم قربانی اول
حمله به میرسلیم هدف گذاری هوشمندانه برای حلقه مدیریت جنگ نرم بوده است. میرسلیم چهره ای است که به واسطه موضع گیری های تند در حوزه های فرهنگی مخالفان دوآتشه بیشتری دارد و زمینه برای تخریب وی بهتر بوده است.
از طرفی به دلیل تسلط فنی وی و عضویت در مجمع تشخصیص و نزدیکی به رهبر، هدفی ارزشمند برای حلقه مذکور بوده است. صراحت میرسلیم و استفاده نکردن از ادبیات رایج دیپلماتیک و نداشتن تیم رسانه ای نیز میزان شدت حملات را افزود.
خطیبی مدیرعامل عصبانی!
حمله به خطیبی از چند بعد اهمیت دارد. بعد اول اهمیت ایران خودرو و حجم فعالیتهای این خودروساز است. اما مهمترین دلایل حمله شخصیت خود خطیبی بوده است. خطیبی برای دفاع از صنعت خودرو خیلی بی تعارف است و از الگوی مدیران سیاسی استفاده نمی کند. خونسردی خود را در بحث ها حفظ نمی کند و رویکرد خشن تری را در اصلاحات و تغییرات در پیش گرفته است. همین موضوع زمینه را برای تبدیل وی به سوژه تشدید کرده است.
البته خاستگاه خطیبی نیز در این امر بی تاثیر نبوده است. در جریان حملات به خطیبی ردپای نفوذ اطلاعاتی، باندهای درون خود ایران خودرو و چند مجموعه دیگر دیده می شود. اما انچه عجیب است نحوه هماهنگی این مجموعه ها در اجرای عملیات تخریب است.
قادری مزاحم با تجربه
قادری مدیرارتباطات سایپا نیز مورد حملات پیچیده واقع شده است. قادری خود از افرادشناخته شده در حوزه جنگ روانی است و برعکس برخی مدیران رسانه ای و روابط عمومی که صرفا در تحولات اداری به این سمت منصوب شده اند، مهارتهای شخصی در این حوزه دارد. شبکه قدرتمندی نیز در اختیار دارد و ظاهرا ماموریت پایش و صیانت درفضای رسانه ای، شناسایی حلقه های وابسته و ... به وی واگذار شده است. عملکرد او برای همگرایی، دفاع عمومی از صنعت خودرو بویژه در حوزه رسانه ای به شدت محسوس بوده و همین موضوع وی را به عنوان یکی از مهمترین اهداف تبدیل کرده است.
گاز کشنده بی بو و بی صدا
یکی از تاکتیک های رایج ستون پنجم معمولا برای آسیب پذیرتر شدن، حذف موانع دفاعی و امنیتی است. این استراتژی می تواند از طریق مدیریت عزل و نصب ها برای حذف افراد کلیدی و جایگزینی با مهره های بی اثر و یا حتی همراه صورت گیرد. این روشها توسط سیستم های اطلاعاتی دشمن وقتی به کار گرفته می شوند توسط عموم و حتی نهادهای امنیتی کشف نمی شوند ولی آثار به شدت ارزشمند و موثری دارند. اثبات آن نیز بسیار دشوار است. شبیه هنگامی که در فوتبال تبانی می شود. شما نمی توانید با قطعیت حکم کنید که تبانی بوده یا سهل انگاری. اما نمی شود از کنار سلاحی بر اساس یک گاز کشنده بی بو و بی صدا به سادگی گذشت.
سیاستهایی که در دور قبلی تحریم ها در واشنگنتن طراحی شده توسط عواملی درکشور به صورت قانون درآمده و اجرا شده است و چه بسا هم اکنون نیز در حال اجرای سیاستهای جدید آنها باشیم. این احتمال وجود دارد که ناهماهنگی ها در دولت، توقف طرح های شفاف سازی نظیر عرضه خودرو در بورس و ...، ادامه روند قیمت گذاری دستوری و بسیاری موارد دیگر طراحی اتاق تحریم ایران در واشنگتن بوده و از آستین نفوذی های «خودی نما» یا فریب خوردگان تبعیت کننده بیرون آمده و به اجرا در می آید. هر رفتاری که در داخل انجام می شود و ما را آسیب پذیرتر می کند، منابع ما را هدر می دهد، صنایع را ورشکست می کند، نیاز ارزی ایجاد می کند، وابستگی به خارج را افزایش می دهد و مردم را ناراضی می کند تردید نکنید پای موساد و ... در کار است.
ضعیفترین وزارتخانه تاریخ
صمت برای صیانت از صنعت خودرو وظیفه ساختاری دارد. از خود وزیر و معاونت حمل و نقل گرفته تا بازرسی، حراست و ارتباطات. اما چند عامل نقش وزارتخانه را کمرنگ کرده است. دلیل اول اشتباهات مکرر صمت در ماه های اخیر بویژه در بخشنامه ها و مقررات مربوط به صادرات فولاد و کنترل قیمتها بوده است. اما گستردگی تنش در سایر حوزه ها، کم تجربگی تیم جدید در عملیات در شرایط بحرانی، ضعف ساختاری در تدوین استراتژی و عملیات، منابع مالی ناکافی و ناتوانی در بسیج منابع و شبکه سازی موثر موجب شده است گارد کشور در مقابل دشمنانی که هوشمند، ساختارمند، سیتماتیک و مجهز، زنجیره های ارزش کشور را هدف گرفته اند، باز بوده و حتی ریسک تحت کنترل حلقه های نفوذی قرارگرفتن افزایش یابد.
وزارت صمت برای صیانت از صنعت خودرو وظیفه ساختاری دارد. از خود وزیر و معاونت حمل و نقل گرفته تا بازرسی، حراست و ارتباطات. اما چند عامل نقش وزارتخانه را کمرنگ کرده است.
دلیل اول اشتباهات مکرر صمت در ماه های اخیر بویژه در بخشنامه ها و مقررات مربوط به صادرات فولاد و کنترل قیمتها بوده است. اما گستردگی تنش در سایر حوزه ها، کم تجربگی تیم جدید در عملیات در شرایط بحرانی، ضعف ساختاری در تدوین استراتژی و عملیات، منابع مالی ناکافی و ناتوانی در بسیج منابع و شبکه سازی موثر موجب شده است گارد کشور در مقابل دشمنانی که هوشمند، ساختارمند، سیتماتیک و مجهز، زنجیره های ارزش کشور را هدف گرفته اند، باز بوده و حتی ریسک تحت کنترل حلقه های نفوذی قرارگرفتن افزایش یابد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد