به گزارش خبر نگار جام جم آنلاین یزد ، عباس بشارتی با اشاره به اینکه یکی از منابع تامین کننده آب برای مصارف کشاورزی و بخش کمی هم آب شرب مربوط به قنات است اظهارداشت: یزد از استان های قنات خیز کشور است که طولانی ترین و قدیمی ترین قنات های کشور دراین استان است و حدود ۱۳/۵درصد از قنات های کشوردر این استان واقع است.
وی با بیان این نکته که ۵۵ درصد از قنوات استان در شهرستان تفت قرار دارد افزود:عمده ترین قنوات استان که بالغ بر ۱۷۰ رشته است در شهرستان تفت قرار گرفته و بیشترین اعتبارات بخش قنات استان به حیث تعداد قنات های فعال ان به این شهرستان داده می شود.
حجم اعتبارات کم و تعداد درخواست ها زیاد
بشارتی در رابطه با اعتبارات تخصیص داده شده به قنات گفت : حجم اعتبارات کم و تعداد درخواست ها زیاد است و اعتبارات بر اساس طول قنات،تعداد بهره برداری ،سطح زیر کشت،دبی قنات و نیز توجه به اینکه کشت انجام شده مورد نیاز جامعه است یا نه؟ بین قنات ها تقسیم می شود.
مدیرآب وخاک سازمان جهاد کشاورزی استان افزود: قنات های خصوصی هم در خواست اعتبار دارند ولی اولویت اول ما نیست و بدین معنی نیست که به آن ها کمکی نمی شود ، ولی چون حجم اعتبارات محدود است ما شاخص های توزیع رابراساس شاخص هایی که سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان توزیع می کند انجام می دهیم.
وی تصریح کرد: اولویت برای هزینه در حوزه قنات در درجه اول ایجاد کار های حفاظتی و کول گذاری و نیز اقدامات لازم برای جلوگیری از آسیب های سیل به قنوات است.
بشارتی گفت: میزان آبی که از مجموع قنوات در سال ۱۴۰۰برداشت شد حدود ۱۳۰میلیون متر مکعب با متوسط دبی ۱/۵لیتر بود و میزان دبی قنوات در سال ۱۳۹۱حدود ۳/۳لیتر بود و به دلیل خشکسالی های پی در پی مقدار آن کاهش یافت.
وی در مورد مشکلات قنات ها گفت: از مشکلات عمده قنات ها که به عنوان خطر میتوان از ان یاد کرد توسعه حریم و محدوده قانونی شهر ها و شهرک ها ،ساخت وساز ها و تغییر کاربری ها گاها حریم قنات رعایت نشده و عدم رعایت حریم قنوات باعث شده ضرباتی به قنات وارد شود و خشک سالی های پی در پی از مشکلات اساسی قنات ها است، که باعث کاهش دبی قنات ها شده و خیلی از قنات ها را از بهره برداری خارج کرده است،سیل های فصلی و عدم وجود مقنی های جوان از دیگر مشکلات قنات هاست و این به دلیل نبود صنف برای مقنی ها است که برنامه داریم با همکاری تعاونی روستایی این صنف تشکیل شود.
وجود چاه های عمیق از مشکلات قنوات است
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی یزد تصریح کرد: وجود چاه های عمیق کشاورزی و غیر کشاورزی در استان از دیگر مشکلات قنوات است که باعث کاهش دبی و شور شدن اب قنات به دلیل ته نشینی اب می شود و در سیل اواخر مرداد در استان یزد بخصوص در شهرستان تفت و مهریز حدود۶۴۰رشته قنات بین ۱۰تا۱۰۰درصد دچار خسارت شد و هزینه زیادی به کشاورزان تحمیل شد.
بشارتی در رابطه با راهکار های جلوگیری از کاهش آب قنات گفت: راهکار های ما برای جلوگیری از کاهش اب قنوات و نیز نگهداری شرایط روز ،تخصیص اعتبار سالانه ،تغذیه ی مصنوعی قنات ها و حفظ حریم قنوات است و یکی از مسائلی که باید موردتوجه قرارگیرد برای اینده استان بازسازی و شناسایی و حفظ حریم قنات ها ی فوت شده است.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: