یک دستاورد بین‌المللی

برای نخستین‌بار جمهوری اسلامی ایران بر‌اساس اعلام رئیس شورای حقوق بشر، به‌عنوان رئیس نوزدهمین اجلاس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر در سال۲۰۲۳ انتخاب شد.
برای نخستین‌بار جمهوری اسلامی ایران بر‌اساس اعلام رئیس شورای حقوق بشر، به‌عنوان رئیس نوزدهمین اجلاس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر در سال۲۰۲۳ انتخاب شد.
کد خبر: ۱۴۰۷۸۲۵
نویسنده محسن پاک‌آیین | تحلیلگر مسائل بین‌الملل

علی بحرینی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در ژنو قرار است ریاست این جلسه را در روزهای ۱۱و۱۲آبان۱۴۰۲ برعهده داشته باشد و در این جلسه، موضوع نقش علم، فناوری و نوآوری در ارتقای حقوق بشر به‌ویژه در دوره پسا‌کرونا بررسی خواهد شد.

مجمع اجتماعی یکی از سازوکارهای شورای حقوق بشر است که سالانه با انتخاب یک موضوع نگران‌کننده در حوزه حقوق بشر، ابعاد مختلف آن را واکاوی کرده و راهکار ارائه‌می‌دهد. در ارتباط با این موضوع نکات زیر قابل توجه است:

۱- این تحول یک دستاورد مهم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌المللی تلقی شده و نشان از عدم تاثیر تبلیغات گسترده آمریکا، اروپا و شبکه‌های ضد‌ایرانی بر جامعه بین‌الملل است. این دستاورد مهم دیپلماتیک نشان می‌دهد که اقدامات هوشمندانه و صبورانه ایران برای تنش‌زدایی و حل اختلافات با همسایگان و کشورهای مسلمان، جواب داده و تفوق همکاری سازنده بر رقابت‌های غیرضروری می‌تواند در آینده نیز بر دستاوردهای دیپلماتیک کشور بیفزاید.

۲- حمایت و همراهی کشورهای دوست ایران از‌جمله در قاره پهناور آسیا و کشورهای عرب همچون عربستان، نشان از تقویت جبهه چندجانبه‌گرایی علیه استبداد بین‌المللی غرب داشته و آغاز دوره تازه‌ای از تعاملات مثبت این کشورها با ایران دارد. رویکردهای ضد‌یکجانبه‌گرایی که چشم‌انداز نظم آینده جهان را ترسیم می‌کند بیانگر انزوای آمریکا، اسرائیل و تروئیکای اروپا در جهان آینده است.

۳- انتخاب ایران برای ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر، ناقض طرح‌های غرب و استفاده ابزاری از حربه حقوق بشر بوده و ثابت می‌کند که بهره‌گیری ابزاری از نهادهای بین‌المللی علیه کشورهای مستقل، تاثیر خود را از دست داده است. به‌عبارت دیگر جامعه جهانی، آمریکا و اروپا را به‌عنوان ناقض حقوق بشر با اعمال تبعیض نژادی علیه رنگین‌پوستان، نقض فاحش حقوق بشر در افغانستان و عراق پس از اشغال این کشورها، حمایت از جنایات صهیونیست‌ها در فلسطین اشغالی و... شناخته و به‌تدریج آنها را از زمره حامیان حقوق بشر حذف می‌کند.

۴- معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از این تحول ابراز نارضایتی کرده و آن را «عمیقا نگران‌کننده» خوانده است. ظاهرا از آثار دوران ابرقدرتی آمریکا فقط همین «ابراز نگرانی» باقی مانده است. آمریکا از بهبود روابط ایران و عربستان، عضویت مجدد سوریه در اتحادیه عرب، سفر رئیس‌جمهور ایران به سوریه، اجلاس چهارجانیه ایران، سوریه، ترکیه و روسیه در مسکو، حملات موشکی فلسطین علیه اسرائیل و... ابراز نگرانی می‌کند. این قبیل ابراز نگرانی‌های بی‌تاثیر،گویای انزوای آمریکا و از نشانه‌های افول این کشور است.

۵- ریاست ایران بر مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر فرصت مناسبی است تا جمهوری اسلامی ایران همکاری سازنده‌ای با ساختار حقوق بشری سازمان ملل داشته و به‌عنوان یک مدعی در دفاع از حقوق انسان‌ها، برای ارتقای جهانی حقوق بشر، مشارکت و نقش‌آفرینی کند. امروز ایران در شاخص تولیدات علمی و مستندات، رتبه نخست را در منطقه و رتبه ۱۵ را در سطح دنیا دارد و طبق اعلام موسسه شاخص جهانی نوآوری، جایگاه جهانی ایران در حوزه فناوری و نوآوری از سال ۲۰۱۴ تاکنون ۶۷ پله ارتقا یافته است. با بهره‌گیری از این تجارب، جمهوری اسلامی ایران می‌بایست در زمان ریاست بر مجمع اجتماعی با طرح موضوعات مبتکرانه‌ برای استفاده از علم و فناوری در دوره پس از کرونا، ایفای نقش کرده و پاسخ مثبتی به اعتماد جامعه جهانی نسبت به خود بدهد.

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها