گرمای طاقتفرسای تابستان این روزها به اوج خود رسیده است. به پیشنهاد وزارت بهداشت همزمان با افزایش دما و گرمای هوا هیأت دولت دیروز و امروز (۱۱و ۱۲ مردادماه) را در سرتاسر کشور تعطیل کرد.
به طوریکه روز گذشته کرمانشاه با بیشینه دمای ۴۰.۹ در رتبه پنجمین مرکز استان گرم کشور قرار گرفت. گرمترین نقاط استان نیز بهترتیب خسروی با دمای ۴۷.۸، قصرشیرین با دمای ۴۶.۸ و سرپلذهاب با ۴۶.۳ درجه گزارش و به ثبت رسیدهاند.
گرمازدگی یکی از بیماریهای شایع فصل داغ تابستان است و این روزها که دمای هوا در برخی از شهرستانها به بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد رسیده خطر گرمازدگی هم بیشتر میشود.
به گفته پزشکان؛ فرد وقتی دچار گرمازدگی میشود که دمای بدن به ۴۰ درجه سانتیگراد برسد، لذا وزارت بهداشت به مردم توصیه کرده؛ در روزهای بسیار گرم پیشرو از قرار گرفتن در فضای باز و هوای گرم خودداری کنند و در صورت ضرورت و خروج از منزل تا حد امکان از ساعات ۱۰ تا ۱۶ از منزل خارج نشوند.
حسین بیگلری، دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در این رابطه، اظهار کرد: تعطیلی چهارشنبه و پنجشنبه به منظور پیشگیری از آسیب برای سلامت مردم بوده چون گرمازدگی یک اسم ساده نیست و میتواند در گروههای مانند سالمندان، کودکان و زنان باردار، بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، فشارخون بالا بسیار مخاطرهانگیز باشد.
*برای جلوگیری از گرمازدگی رعایت نکاتی الزامی است
وی گرم شدن بدن، ضعف، خستگی، بیحالی، سرگیجه، ضربان قلب بالا، سردرد، احساس کوفتگی را از علائم گرمازدگی دانست و گفت: افرادی که در ساعات گرم روز در بیرون از منزل فعالیت دارند در معرض گرمازدگی بیشتر قرار دارند، به همین منظور برای حفظ سلامتی این روزها حتیالامکان در معرض تابش نور مستقیم خورشید در ساعات اوج گرما( ساعت ۱۰ تا ۱۷) قرار نگیریم و کارهای خود را به ساعاتی از صبح و عصر موکول کنیم.
دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از گرمازدگی، گفت: دوش گرفتن، مصرف آب بیشتر؛ استفاده از نوشیدنهای سنتی، لباس رنگ روشن و نخی، کلاه لبهدار میتواند از گرمازدگی جلوگیری کرد.
*رفتارهایی که با فرد گرمازده باید داشت
بیگلری اضافه کرد: در صورتی مواجه با فرد گرمازده، وی را به انتقال به مکان سایه و خنک؛ تهویه مناسب را فراهم کنیم، لباسها را گشاد و از حالت تنگی خارج کنیم، جرعه جرعه به فرد آب خنک بنوشانیم.
وی در خصوص نوشیدن شربت در این روزهای گرم، افزود: شربتها به شرطی که مقدار قند کم و پایینی داشته باشند، توصیه میشود چون هر چقدر میزان قند و شکر بالا باشد سبب بدتر شدن حال فرد گرمازده میشود. همچنین میتوان از درمانهای سنتی(طب ایرانی) با استفاده از خاکشیر، آبلیمو تازه، به لیمو، سکنجبین، تخم شربتی و زرشک برای پایین آوردن دمای بدن استفاده کرد، البته این شربتها به صورت تازه با قند کم باشند و جرعه جرعه نوشیده شود.
بیگلری با توصیه به تغییر ذائقه در نوشیدن چای داغ در این روزهای گرم، ادامه داد: چای در تابستان باید به صورت ولم و یا خنک مصرف شود؛ اگه چای داغ استفاده شود گرمای بدن را بالا میبرد و سبب عرق کردن میشود.
وی با بیان اینکه راه چاره برای خنک شدن استفاده از آب بسیار سرد و یخی نیست، تصریح کرد: افراد معمولا به دنبال فعالیت کردن یا گرمازدگی مقدار زیادی آب یخی مینوشند که با به هم زدن تعادل تنظیم بدن به طور ناگهانی دمای بدن تغییر و امکان دارد فرد با شوک روبه رو شود. در بعضی از موارد به دنبال این اتفاق گلودرد و عفونتهای تنفسی هم رخ میدهد.
بیگلری اضافه کرد: آب در این روزها بیشتر و به صورت جرعه جرعه و مستمر نوشیده شود چون در اثر عرق کردن قسمت زیادی از مایعات و رطوبت بدن تبخیر میشود و فرد دچار خشکی مخاطات دهان و چشمها میشود.
*بیتوجهی به گرمازدگی میتواند فرد را به سمت مرگ بکشاند
وی در پاسخ به این سوال که گرمازدگی در چه مرحلهای خطرناک و منجر به مرگ میشود، گفت: هنگامی که درجه حرارت بدن در مواجه به گرما، بالا رفت و فرد هم عضو گروههای آسیبپذیر بود؛ دچار خشکی مخاطات و علائم خستگی، ضعف و بیحالی و افت فشار خون و همچنین با کاهش سطح هوشیاری روبهرو شد؛ نشان از پیشرفت گرمازدگی است.
دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: اگر در این حالت با روشهای کنترلی مانند منتقل کردن فرد به جایی خنک و سایه، نوشاندن جرعه جرعه آب خنک، پایین آوردن دمای بدن؛ پاسخ نداد. این مخاطره جدی محسوب میشود و باید حتما با تماس با اورژانس ۱۱۵، فوریتهای پزشکی در محل حضور یابند تا با اقدامات سریع درمانی به فرد گرمازده کمک کنند.
وی در خصوص چگونگی تشخیص مسمومیت از گرمازدگی نیز، گفت: معمولا علائم اسهال و استفراغ در مسمومیتها به ویژه مسمومیت غذایی بارزتر است و در گرمازدگی هم علائمی همچون خستگی، احساس بیحالی، ضعف و بالا رفتن دمای بدن همراه با خشک شدن مخاطات بیشتر شایع است.
منبع: فارس
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد