نهادههای دامی یکی از مهمترین و پراولویتترین کالاهای اساسی در سبد خانوار کشورمان محسوب میشود، به طوری که تولید گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ و لبنیات مستقیما به موجود بودن آن مرتبط است به همین دلیل لازم است که مسئولان کشورمان برنامهریزیهای درستی برای تامین این کالای اساسی داشته باشند. هماکنون ایران سالانه به ۲۲ میلیون تن نهاده دامی شامل سویا، جو، ذرت و کنجاله سویا نیاز دارد که از این میزان ۷۵ درصد آن به صورت واردات و ۲۵ درصد آن با تولید داخل تامین میشود. از این رو واردات این کالای اساسی، نسبت به سال گذشته با افزایش محسوسی روبهرو بوده و طبق آخرین آمارهای گمرک تا تیر سال جاری چهار میلیون و ۶۷۹ هزار و ۷۸۲ تن انواع نهاده دامی به ارزش دو میلیارد و ۲۰۲ میلیون و ۸۰ هزار دلار به کشورمان وارد شده، البته در همین بازه زمانی، سال گذشته سه میلیون و ۶۳۹ هزار و ۶۳۱ تن نهاده دامی به ارزش یک میلیارد و ۷۴۱ میلیون و ۴۶ هزار دلار وارد کشور شده بود که این میزان نشاندهنده رشد یک میلیون و ۴۰ هزار تنی و ۴۶۰ میلیون دلاری است. به عبارت دیگر میتوان گفت واردات نهادههای دامی در این بازه زمانی، نسبت به سال گذشته از نظر وزنی حدودا ۳۰ درصد و از نظر ارزشی ۲۶ درصد رشدداشته است.
درهمینخصوص محمدعلی ضیغمی، عضو اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران به جامجم گفت: مبنای واردات نهادههای دامی گمرک است به طوری که آمارهای این نهاد، نشاندهنده رشد بیش از یک میلیون تنی نهاده دامی در سالگذشته است. وی افزود: در سال جاری تاکنون چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تن نهاده وارد شده و این در حالی است که سال گذشته این میزان سه میلیون و ۶۴۰ هزار تن بوده است.عضو اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران تصریح کرد: با این حال واردات کنجاله سویا بر خلاف جو، ذرت و سویا، نسبت به سال گذشته کاهشی بوده است و به همین دلیل باتوجه به ترکیب ذرت و کنجاله سویا برای مرغداران باید کنجاله بیشتری وارد کشور شود.ضیغمی افزود: وزارت جهاد کشاورزی به جای کنجاله سویا بیشتر سویا وارد کرده تا از این دانه استحصال روغن و کنجاله صورت دهد. البته واردات سویا باید بهموقع باشد؛ چون وقتی وارد فرآیند استحصال میشود، نسبت به واردات کنجاله زمانبری دارد. بنابراین سیاست وزارت جهاد کشاورزی در صورت ورود بهموقع سویا، سیاست خوبی است.وی عنوان میکند: این سیاست باید بهنحوی صورت گیرد تا شاهد کمبود عرضه کنجاله سویا در کشورمان نباشیم، از طرف دیگر نرخ فروش کنجاله سویا باید درست تنظیم شود در غیر اینصورت باید هم دانه و هم کنجاله وارد کشور شود.عضو اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران تاکید کرد: وقتی نرخ کنجاله سویا درست تعیین نمیشود، واردکنندگان به سمت واردات آن نمیروند و تولیدکننده داخلی نیز راغب به تولید آن نیست.ضیغمی اظهار کرد: بارها به وزارت جهاد کشاورزی این امر را تذکر دادیم ولی توجهی به بخش خصوصی نشد و به همین دلیل شاهد کمبود این کالای استراتژیک در بازار هستیم.
به نظر میرسد با توجه به افزایش واردات نهادههای دام و طیور بهانهای برای رشد قیمت مرغ و گوشت باقی نمیماند. از سوی دیگر با برخی کشتیهای حامل کالاهای اساسی دیروز در بندر امام خمینی(ره) ترخیص شدند و این روند ادامه دارد. برخی دلالان اکنون به این بهانه که دولت به جای واردات کنجاله، سویا وارد کرده تا ابتدا روغن گیری انجام میدهد و بعد نهاده را به مرغداران تحویل بدهند قیمت را در بازار افزایش دادند که نظارت مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به عنوان رگولاتوری را میطلبد.
درهمین خصوص کسری لشکری، عضو اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران به جامجم گفت: آمارهای گمرک بهوضوح نشان میدهد واردات نهاده دامی به کشورمان، نسبت به سال گذشته با افزایش محسوسی روبهرو بوده است.
وی افزود: به همین دلیل قاعدتا مشکلی در واردات این کالای اساسی وجود ندارد اما در همه نهادههای دامی وارداتی، با افزایش واردات روبهرو بودهایم به طوری که به لحاظ وزنی واردات ذرت، جو و کنجاله سویا با رشدی ۳۶، ۱۰۸ و ۱۵ درصدی نسبت به سال گذشته روبهرو بوده است.
این عضو اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران تصریح میکند: با این حال شاهد کاهش واردات کنجاله سویا بودهایم. این مهم به این دلیل صورت گرفت که وزارت جهاد کشاورزی واردات بیشتر سویا به جای کنجاله سویا را در پیش گرفته تا کارخانجات روغنکشی در کشورمان با استحصال سویا هم از کنجاله و هم از روغن آن بهره ببرند و کارگران این کارخانجات مشغول به کار باشند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: