جام جم آنلاین آذربایجان شرقی: سیدمحمدحسن آل هاشم، در جمع خبرنگاران افزود: در سفر رییس جمهور به آذربایجان شرقی یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به حوزه عشایر اختصاص یافته بود که در زمان کنونی از این میزان ۲۵ میلیارد ریال اختصاص یافته است.
وی اظهار کرد: ۸۰۰ میلیارد ریال از اعتبار مصوب سفر رییس جمهور مربوط به بخش راه های عشایری و ۷۰۰ میلیارد ریال نیز مربوط به بخش آبرسانی و تامین آب پایدار مناطق عشایری است.
۹۰ درصد از عشایر آذربایجان شرقی از آب آشامیدنی برخوردارند
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: امسال با اجرای طرح انقلاب آبرسانی در مناطق عشایری استان ۹۰ درصد از عشایر استان از آب آشامیدنی مناسب برخوردار شدند.
آل هاشم، ادامه داد: در قالب این طرح، آبرسانی به ۳۱ قشلاق با جمعیت بیش از ۴۵۰ خانوار انجام شده است و در این راستا ۷۰ کیلومتر لوله گذاری و هشت مخزن در حجم های ۷۰۰ مترمکعبی اجرا شده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس پیش بینی انجام شده در برنامه هفتم توسعه، تمامی عشایر استان از امکانات زیربنایی برخوردار می شوند، یادآور شد: هم اکنون ۸۷ درصد از عشایر استان از راه دسترسی مناسب برخوردارند و از سال گذشته تاکنون ۲۵ کیلومتر راه در مناطق ییلاقی و قشلاقی بازگشایی و احداث شده است.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: در این بازه زمانی چهار دهنه پل و هشت مورد ابنیه فنی در راه های عشایری استان احداث، ۱۲ کیلومتر راه های ییلاقی و قشلاقی شن ریزی و سالانه ۲ هزار کیلومتر از راه های عشایری استان مرمت و بازسازی می شود.
آل هاشم، با اشاره به بهسازی ۲۰ چشمه آب در مناطق عشایری استان، افزود: در این مدت ۱۲ کیلومتر نزدیک رسانی آب اجرا و ۱۰ باب آبشخور در این مناطق احداث شده است.
وی اظهار کرد: در زمانی کنونی ۹۱ درصد از عشایر استان از امکان تحصیل در سطح آموزش ابتدایی، ۹۵ درصد از نعمت برق، ۹۷ درصد از نعمت مخابرات، ۹۵ درصد از سوخت فسیلی و ۸۵ درصد از مسکن مناسب برخوردار هستند.
حدود ۲۲ درصد از دام آذربایجان شرقی در اختیار عشایر استان است
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی با بیان اینکه دارای بودن زندگی قبیلهای، وابستگی به دام و مرتع و شیوه زندگانی به روش کوچ از ویژگی های بارز جامعه عشایری محسوب می شود، گفت: این استان از مناطق عشایرنشین کشور بوده و برابر آخرین سرشماری حدود ۲ درصد از جمعیت استان را عشایر تشکیل می دهند.
آل هاشم، ادامه داد: در فصل ییلاق، ۶ درصد جمعیت عشایر کشور و در فصل قشلاق حدود چهار درصد عشایر کشور برای گذران زندگی و تعلیف دام در این استان ساکن می شوند.
وی با بیان اینکه حدود ۲۲ درصد از دام آذربایجان شرقی در اختیار عشایر استان است، اظهار کرد: حدود ۱.۵ میلیون واحد دامی از حدود ۷.۵ واحد دامی استان شامل گاو و گوساله، بز و بزغاله، گاومیش و بچه گاومیش، شتر و بچه شتر و سایر چهارپایان در اختیار عشایر استان قرار دارد.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: حدود یک میلیون هکتار از ۲.۴ میلیون هکتار از مراتع استان در اختیار عشایر استان قرار داشته و عشایر استان از ۲ ایل قرهداغ و شاهسون تشکیل شده است.
آل هاشم، با اشاره به اینکه مناطق قشلاق استان شامل ۳۰۰ منطقه بوده که در ۲۸۰ قشلاق عشایر ساکن بوده و ۲۰ قشلاق خالی از سکنه است، افزود: مناطق عشایری آذربایجان شرقی هر سال علاوه بر عشایر خود پذیرای پنج هزار و ۲۰۰ خانوار معادل ۲۶ هزار نفر از عشایر استانهای آذربایجان غربی، زنجان و اردبیل است.
وی با بیان اینکه عشایر آذربایجان شرقی درون کوچ هستند و از استان خارج نمیشوند، یادآور شد: جمعیت عشایر استان در زمان قشلاق به هشت هزار و ۴۷ خانوار شامل ۳۲ هزار نفر و در زمان ییلاق به حدود ۱۴ هزار و ۲۹۷ خانوار شامل ۵۵ هزار نفر می رسد.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: ۵۰ درصد از مراتع استان جزو مراتع درجه یک، ۳۵ درصد جزو مراتع درجه ۲ و ۱۵ درصد مراتع فقیر بوده و جایگزینی مراتع فقیر به متوسط در برنامه های منابع طبیعی و آبخیزداری استان قرار دارد و جامعه عشایری نیز در این راستا همکاری لازم را انجام می دهد.
آل هاشم، چرای زودرس و چرای دیرهنگام را از مشکلات جامعه عشایری استان اعلام کرد و افزود: این مورد جزو اختلافات عمده جامعه عشایری و روستایی است.
سالانه ۲۰ درصد از مواد پروتئینی استان را عشایر تامین می کنند
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: عشایر با در اختیار داشتن ۳۰ درصد دام سبک و ۳.۶ درصد از دام سنگین استان، سالانه حدود ۲۰ درصد از مواد پروتئینی استان را تولید می کنند.
آل هاشم، ادامه داد: عشایر سالانه ۵۱۰ هزار راس دام را به بازار مصرف کشور عرضه می کنند و سالانه در زمان ییلاق و قشلاق حدود ۶۵ هزار تن شیر، هشت هزار و ۸۸۰ تن گوشت، ۸۵۵ تن پشم، ۶۰ هزار مترمربع صنایع دستی داری و سه هزار و ۵۰۰ عدد صنایع دستی غیر داری تولید می کنند.
۶۰ درصد از عشایر آذربایجان شرقی در منطقه ارسباران ساکن هستند
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: مهمترین شهرستانهای عشایرنشین استان شامل اهر، میانه، کلیبر، خداآفرین، ورزقان، چاراویماق، مراغه و هریس است و حدود ۵۹ تا ۶۰ درصد این عشایر در منطقه ارسباران ساکن هستند.
آل هاشم، خدمت رسانی به جامعه عشایری را وظیفه ذاتی این اداره کل اعلام کرد و افزود: بازسازی و مرمت راههای عشایری، مسیرگشایی راههای ییلاقی و قشلاقی، بهسازی چشمهها، شن ریزی راه ها و احداث آبشخور از اقدامات این اداره کل محسوب می شود.
وی تهیه و توزیع نهادههای دامی مانند جو، سبوس و کنسانتره، توزیع گاز مایع و آرد عشایری و ترویج فرهنگ عشایری را از دیگر برنامه های این اداره کل اعلام کرد.
آل هاشم، ادامه داد: تفاهم نامه هایی با دستگاه های مختلف مانند سازمان فنی و حرفه ای، محیط زیست، نهضت سوادآموزی، بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت برای ارایه آموزش های لازم و ارایه خدمات به جامعه عشایری منعقد شده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب