رییس کل دادگستری استان کرمان خبرداد:

 ریاست قوه قضاییه 10 آبان به استان کرمان سفر خواهد کرد

گفتگوی جام جم با حجت الاسلام ابراهیم حمیدی،درباره اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی دردستگاه قضایی استان کرمان:

حرکت چرخ های اقتصادکرمان با اهرم حمایت قضایی

در طی چند سال گذشته رویکرد قوه قضاییه در مبارزه قاطعانه با مفاسد اقتصادی و توامان حفاظت و صیانت از «امنیت اقتصادی» شرایطی را بوجود آورده است که قوه قضاییه بتواند نقش خود را در تحقق «اقتصاد مقاومتی» ایفا نماید و این حرکت را تداوم ببخشد و باعث شود برنامه‏ ها و سیاست‎های این قوه گامی عملی درحرکت به سمت «اقتصاد مقاومتی» و بهبود محیط کسب و کار باشد.
کد خبر: ۱۴۲۷۲۵۸
نویسنده حکمت قاسم خانی. جام جم کرمان

درطی این سالها که به دلیل مشکلات مختلف فعالین اقتصادی،صاحبان صنایع و تولیدکنندگان  با مشکلات مختلف مواجه شدند دغدغه‌‏های مسئولان قضایی شناسایی مشکلات فعالان اقتصادی و کمک حقوقی و قضایی به آن‏ها بوده  است.در همین راستا در استان پهناور کرمان که دارای ظرفیت های مختلف صنعتی،معدنی و کشاورزی می باشد و در این زمینه صنایع و واحد های تولیدی کوچک و بزرگی فعالیت می کنند،نگاه حمایتی دستگاه قضایی استان برای حل مشکلات واحد های اقتصادی باعث شده علاوه بر جلوگیری از تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی و بیکار نشدن چند هزارنفر،موانع موجود بر سرراه سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش های مختلف نیز برداشته شده و زمینه اشتغالزایی چند صد نفر فراهم شود.

به همین منظور برای اطلاع از اقدامات دستگاه قضایی استان کرمان در راستای اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی درقوه قضائیه ورفع موانع تولید باحجت الاسلام والمسلمین ابراهیم حمیدی،رییس کل دادگستری استان کرمان به گفتگو نشستیم که ماحصل آن در ادامه می آید.

 

به عنوان رییس دستگاه عدلیه استان کرمان بفرمایید درراستای اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی چه اقدامی توسط دستگاه قضایی استان کرمان صورت گرفته است؟

دستگاه قضایی در راستای نامگذاری‌های اقتصادی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی،ستاد استانی اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را از سال‌ها قبل راه اندازی کرده است و تجربیات حاصل شده در این ستاد،برای تحقق شعار سال مبنی بر«مهار تورم،رشد تولید»به کار گرفته خواهد شد.دستگاه قضایی در کنار ماموریت‌های ذاتی خود از سال‌ها قبل کارحوزه تسهیل وکمک به تولید را در دستور کار قرار داده و مبنای بازدید‌ها و پیگیری‌های انجام شده در دستگاه قضایی برای حل مشکلات واحد‌های اقتصادی بوده است.درحال حاضر نیرو‌های مجرب و آموزش دیده‌ای دراین حوزه در دادگستری‌ها حضور دارند که می‌توان با بهره گیری از ظرفیت‌ها و تجربیات آن‌ها برای حل مشکلات تولید و صنعت در کشور اقدام کرد.بایدگفت دستگاه قضایی برمبنای فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی،به پیگیری‌ها و اقدامات خود در حوزه رفع موانع تولید ادامه می‌دهد تا انشاالله روز به روز وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم ارتقاء یابد.

آیا اقدامات دستگاه قضایی کرمان در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی فقط منوط به حل مشکلات واحد های صنعتی و تولیدی است؟  

خیر.دستگاه قضایی در کنار پیگیری‌های حقوقی و قضایی برای حل مشکلات واحد‌های تولیدی و صنعتی؛در مسیر مبارزه با فساد نیز اقدامات قاطعانه خود را دنبال می‌کند،زیرا وجود فساد،یکی از اصلی‌ترین موانع و آفات تولید به شمار می‌رود.

تعریف رییس دستگاه قضایی استان کرمان از وضعیت اشتغال و بیکاری در این استان چه می باشد؟

نرخ بیکاری و اشتغال تاثیر مستقیمی بر وضعیت اقتصاد استان کرمان دارد.بر اساس نرخ آمارگیری سال ۱۳۹۷ حدود ۳۹.۳ درصد استان را جمعیت فعال اقتصادی تشکیل داده است. همچنین حدود ۶.۶ درصد یعنی ۱۵۶۳۶۰۹ نفر به‌عنوان جمعیت غیر فعال شناخته شده‌اند. نیروی کار بخش کشاورزی و صنعت به ترتیب ۳۵.۸ درصد و ۲۷.۱ درصد است و ۳۷.۱ درصد از نیروی کار در بخش خدمات هستند.این آمار نشان می‌دهند که بیشترین تعداد نیروی کار در بخش خدمات و کمترین نیروی اشتغال در بخش صنعت مشغول به کار هستند.هم‌چنین نرخ بیکاری نسبت به سال‌های قبل کاهش پیدا کرده است. تا قبل از سال ۱۳۹۵ افراد زیادی برای داشتن شغل بهتر و زندگی به کرمان مهاجرت می‌کردند،اما رفته رفته این تعداد کم شد و در حال حاضر بیشتر افراد از کرمان به شهرهای دیگر مانند یزد مهاجرت می‌کنند. با این حال برخی از افراد سیستان و بلوچستانی برای پیدا کردن کار به کرمان مهاجرت می‌کنند. اما مهم‌ترین عامل برای مهاجرت مردم کرمانی به شهرهای دیگر،خشکسالی و دلایل تحصیلی است.

به نظر شما وضعیت اشتغال در بخش های مختلف اقتصادی استان کرمان چگونه است؟

وجود بناهای تاریخی و قدیمی،شرایط آب‌و‌هوای متنوع و زمین‌های کشاورزی و باغ‌های زیاد باعث شده تا کشاورزی و خدمات بخش زیادی از موقعیت‌ های استخدام کرمان را به خود اختصاص دهند. البته بخش صنعت و معدن هم در استان از وضعیت خوبی برخوردار هستند،اما بیشتر بخش معدن مورد توجه قرار گرفته است. هم‌چنین کرمان از نظر صادرات غیر نفتی هم در جایگاه اول نسبت به کل کشور قرار دارد.

قبل ازهر چیزی باید بدانید که صنعت تنها شامل محصولات تولید شده توسط کارخانه‌ها و شرکت‌های خصوصی نیست،بلکه محصولات تولیدی درخانه،محصولاتی که به صورت عمده‌ یاخرده‌ به فروش می‌رسندهم دربخش صنعت قرار داده می‌شوند.همچنین  تمرکز بیشتر بخش صنعت به صنایع معدنی است. ازطرفی دخایر ذغال‌سنگ، سیمان، آهن، مس، کرومیت، منگنز، روی، سرب، سنگ‌های تزئینی و قیمتی در این استان هم فرصت‌های شغلی خوبی برای نیروی کار فراهم کرده است.

یکی از بخش‌های مهم اقتصادی استان‌های مختلف،بخش صنعت است،اما آیا بخش صنعت در استان کرمان هم به یکی از بخش‌های مهم اقتصادی در کل کشور تبدیل شده است؟

بایدگفت بالابودن هزینه‌های حمل ونقل،عدم استفاده ازساختارهای مطلوب در شرکت‌های صنعتی،نبود مدیران و پرسنل متخصص،طولانی بودن زمان اجرای پروژه‌ها و ایجاد مشکلات زیاد در طی انجام آن از دلایلی می باشدکه باعث شده تا بخش صنعت در استان کرمان از رشد خوبی برخوردار نباشد.همچنین عوامل زیاددیگری مانندفرسوده بودن دستگاه‌ها و ماشین‌آلات،نوسانات ارزی،تحریم‌ها،بالا بودن نرخ تورم،خشکسالی و قطعی زیاد برق وجود دارند که باعث کاهش بهره‌مندی و سود در استان می‌شوند.

دستگاه قضایی کرمان برای اجرای سیاست های اقتصادمقاومتی درابعاد حقوقی و قضایی چه اقداماتی را برای رفع مشکلات فعالین اقتصادی انجام داده است؟

ازابتدای تاسیس این ستاد دردادگستری کرمان و از مهر ماه سال ۹۷ تاکنون۶۱۰ پرونده در دبیر خانه ستاداستانی اقتصاد مقاومتی جهت پیگیری مشکلات فعالان اقتصادی استان وکشور تشکیل گردیده وبا تلاش‌ها و پیگیری‌های بعمل آمده و حمایت‌های دستگاه قضایی استان از بیکاری بالغ بر ۲۴ هزار و ۵۰۰ نفر نیروی متخصص و کارگر در استان جلوگیری بعمل آمد.

اقدامات ما در راستای اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی از تعطیلی ۴۴ واحد تولیدی و بنگاه اقتصادی جلوگیری بعمل آورده و ۴۵ واحد تولیدی نیز احیاء گردیدند.همچنین درسال 1401 ضمن تشکیل ۱۶۸ پرونده در دبیرخانه ستاد اقتصاد مقاومتی و برگزاری ۴۳ جلسه ستاد استانی اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در ابعاد حقوقی و قضایی،از بیکار شدن بالغ بر ۸ هزار و ۸۱ متخصص، تکنسین و کارگر جلوگیری و زمینه اشتغال ۱۲۶۴ نیروی کار جدید نیز فراهم شد که اقدام ارزنده ای بود.

در شرایط کنونی یکی از وظایف و اقدامات دستگاه قضا رفع موانع تولید است.اگر بخواهید برخی از این موانع را بیان کنید چه مواردی حائز اهمیت است؟

درخصوص ایرادات و موانع موجود پیش راه تولید می‌توان به عدم حمایت کافی از نیروی کار و کارآفرینان از سوی دستگاه‌های متولی، عدم تخصیص و تامین ارز واردکنندگان و بازرگانان،کاهش تولید در بنگاه‌های کوچک و متوسط به دلیل عدم تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی وکاهش نقدینگی واحد‌های تولیدی به دلیل بالا بودن زمان تخصیص و تامین ارز برای واردات مواد اولیه و ماشین آلات،عدم امکان ترخیص کالا‌های بنگاه‌های تولیدی از گمرک به دلیل عدم تامین ارز و بالا بودن هزینه اجاره مسکن برای قشر کارگر اشاره کرد که اهمیت بسیاری دارند.

اگر بخواهید شاخص ترین اقدامات دستگاه قضایی استان کرمان در طی دو سال گذشته تا کنون در راستای اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی برشمرید به چه مواردی اشاره می کنید؟

پیگیری مشکلات شرکت خودروسازی مدیران خودرو،پیگیری حل مشکل شرکت فولاد زرند ایرانیان و شرکت ایمیدرو،پیگیری مشکلات طرح‌های توسعه‌ای شرکت گهرزمین در منطقه بردسیر با ظرفیت اشتغال ۵۰۰۰ نفر در شهرستان بردسیر،پیگیری حل مشکل تامین آب و برق مجتمع فرو آلیاژ رباط جهت ایجاد کارخانجات تولید منگنز و کروم در منطقه اسفندقه و زمینه ساز ایجاد اشتغال ۳۵۰ نفر در منطقه، پیگیری درخواست شرکت کاوند نهان زمین جهت تایید ثبت سفارش آجر نسوز جهت احیا کارخانه و جلوگیری از بیکاری۲۵۰ نفر نیروی کارگر و متخصص،رفع اختلاف شرکت توسعه فرآوری صنایع و معادن ماهان سیرجان با ایمیدرو و جلوگیری از بیکاری بالغ بر ۳۰۰۰ نفر نیروی کار و متخصص، مساعدت در جهت تمدید قرارداد برق موقت مجتمع فولاد سازی زرند ایرانیان و جلوگیری از بیکار بالغ بر ۵۰۰ نفر نیروی کار و متخصص،اخذ همکاری شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی استان با مجموعه قطعه گستر،پیگیری حل مشکلات جمعی ازشرکت داران و مجموعه‌های تولیدی واقع درگود غلامعلی شهربابک در خصوص تخصیص موجودی مواد سرباره مس به صورت عادلانه با تشکیل کمیته مذکور بین تمامی واحدها،پیگیری راه اندازی معدن کرومیت رزکوئیه بافت و ایجاد اشتغال ۳۵ نفر، پیگیری تسریع در اجرای پروژه بیمارستان آرمین با ظرفیت اشتغال ۷۰۰ نفر و جلوگیری از تعطیلی بیمارستان قائم با بیش از ۲۰۰ نفر پرسنل در جیرفت از شاخص ترین اقدامات ما در طی این مدت بوده است.

یکی از چالش های مهم استان کرمان بحران کم آبی می باشد.دستگاه قضایی در راستای مشکل کم آبی بخش تولید چه راهکاری را پیشنهاد داده است؟

وجود چاههای غیر مجاز،فقدان کنتور برای 75% از چاه ها،افزایش برداشت بی رویه آب،استفاده بیش از حد صنایع از آب و فقدان برنامه مناسب برای مصرف و تلقی کردن وزارت نیرو تحت عنوان مصرف کننده آب ازجمله مشکلات پیش روی صنعت آب به عنوان یکی ازعوامل تولید می باشد.لذا ما به وزارت نیر ،وزارت جهاد کشاورزی،مجلس شورای اسلامی و وزارت صمت راهکارهایی همچون پرکردن و مسدود کردن چاههای غیر مجاز،نصب کنتور برای چاههای فاقدکنتور،لزوم مشارکت کلیه بخش های مصرف کننده و ذی نفعان در کاهش برداشت آب و ضرورت تدوین برنامه سازگاری با کم آبی برای استان کرمان را پیشنهاد داده ایم.

با این وجود ما هنوز در بخش کشاورزی با مشکلات اساسی کم آبی مواجه هستیم؟

از مشکلات اساسی استان کرمان کم آبی در بخش کشاورزی و عدم برنامه ریزی مناسب برای بهره برداری مناسب از منابع آبی است.دستگاه قضایی استان در راستای حمایت از تولیدکندگان بخش کشاورزی،توسعه سیستم آبیاری نوین،انتقال آب ازطریق مجاری بسته،اصلاح الگوی کشت،به زراعی وبه نژادی گیاهان،کشت نشائی محصولات زراعی وتوسعه کشت گلخانه ای رابه وزارتخانه های نیرو و جهادکشاورزی و مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داده است.همچنین عدم صرفه جویی مناسب مصرف آب در حوزه کشاورزی از دیگر چالش های  این بخش است،لذا ما به وزارتخانه های جهاد کشاورزی،نیرو و مجلس شورای اسلامی پیشنهاد تجمیع زمین های کشاورزی،کشت های گلخانه ای،اعمال الگوی کشت،استفاده ازسامانه های مدرن آبیاری،کشت های فراسرزمینی،نصب کنتورهای حجمی و انجام اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری را داده ایم تا اجرایی شوند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها