سازمان جهانی بهداشت با اشاره به اینکه ۶۰درصد بیمارستانهای نوار غزه بهدلیل کمبود سوخت، بمباران مستقیم و محیط ناامن از خدمت خارج شدهاند، توضیح داد از ۳۶ بیمارستان غزه، ۲۲بیمارستان بهطور کامل از کار افتاده و بقیه بهدلیل کمبود تجهیزات پزشکی ضروری، قادر به انجام عملهای جراحی حیاتی و ارائه مراقبتهای ویژه نیستند. با نگاهی دقیقتر به بیمارستانهای غزه، متوجه میشویم که این مراکز درمانی در سراسر استانهای نوار غزه پراکنده شدهاند. در میان این بیمارستانها برخی اصلیتر و مجهزتر از بقیه هستند و برخی نیز فرعی و غیرمجهز. در اینجا نگاهی گذرا به این بیمارستانها انداختهایم.
بیمارستانهای شمال نوار غزه
بیمارستان اندونزی و همچنین بیمارستان بیت حانون، العوده و کمال عدوان در شمال نوار غزه هستند. بیمارستان بیت حانون و کمال عدوان کاملا از کار افتادهاند، بیمارستانهای اندونزی و العوده در محاصره و زیر بمباران مداوم هستند. بیمارستان اندونزی هزاران آواره را در خود جای داده بود که بر اثر بمباران، جمعی از آوارگان فلسطینی به شهادت رسیدند و عدهای نیز زخمی شدند. بیمارستان العوده با مشکل کمبود سوخت روبهروست و ارتباط وزارت بهداشت فلسطین با این چهار بیمارستان در شمال نوار غزه، بهطور کامل قطع شده است.
بیمارستان الشفا
از شمال نوار غزه که کمی به سمت جنوب حرکت کنیم، به بیمارستان الشفا میرسیم. همان بیمارستانی که این روزها باعث رسوایی صهیونیستها شد و اثبات کرد ادعاهای آنها درباره حضور نیروهای حماس در بیمارستانها کاملا دروغ و بیاساس است.
الشفا، اصلیترین بیمارستان غزه است که دارای تخت مراقبتهای ویژه و تخت برای نوزادان نارس است. این بیمارستان ابتدا بمباران و محاصره شد و پس از آن مورد یورش سربازان اشغالگر صهیونیست قرار گرفت. مدیریت بیمارستان و کادردرمانی مجبور شدند ۱۰۰شهید را درحیاط بیمارستان دفن کنند، زیرا سردخانه بیمارستان دیگر گنجایش خیل عظیم شهدا را نداشت. بیمارستان از کمبود سوخت نیز رنج میبرد و بهدلیل کمبود سوخت و محاصره اعمال شده بر آن امکان دارد که در هر لحظه از خدمت خارج شود.
بیمارستان المعمدانی
با حرکت به سمت شرق نوار غزه، به بیمارستان المعمدانی میرسیم. همان بیمارستانی که چندی قبل محل یکی از فجیعترین جنایات صهیونیستها بود و برخلاف تمام قوانین بینالمللی و اصول اخلاقی وانسانی هدف حملات موشکی صهیونیستها قرار گرفت. قربانیان این کشتار و بمباران اسرائیل افزون بر ۵۰۰شهید بود که در بین این شهدا کادرهای پزشکی نیز بودند.
بیمارستان شهدای الاقصی
با حرکت به سمت جنوب نوار غزه، بیمارستان شهدای الاقصی وجود دارد. حیاط و محیط این بیمارستان در معرض بمباران است. تعداد زیادی از مجروحان سایر بیمارستانها به این مکان انتقال یافتهاند و با توجه به کمبود تجهیزات و سوخت، این بیمارستان شرایط بسیار دشواری را سپری میکند و دیگر قادر به ارائه خدمات نیست.
۳ بیمارستان در جنوب غزه
با حرکت به سمت جنوب نوار غزه به بیمارستان پزشکی ناصر و بیمارستان اروپایی در خان یونس و بیمارستان ابویوسف النجار در رفح میرسیم. حیاط بیمارستان پزشکی ناصر بمباران شد و بخشهایی از بیمارستان نیز مستقیما هدف حملات جنگندههای صهیونیستی قرار گرفت. بیمارستان اروپایی نیز از این قاعده مستثنا نبود. بیمارستان ابویوسف النجار هم بهدلیل اینکه بیمارستان کوچکی است شرایط بسیار دشواری را سپری میکند. همه این بیمارستانها از کمبود سوخت رنج میبرند و بهدلیل محاصره اشغالگران با مشکلات زیادی مواجه هستند.
بیمارستانهای کوچک خصوصی
علاوه بر این در نوار غزه، بیمارستان خدمات عمومی، بیمارستان الحلوه و بیمارستان المهدی وجود دارد که این بیمارستانها اصلا مجهز نیستند و خصوصی هستند.
در مورد بقیه مراکز درمانی هم، این مراکز یا کلینیک دولتی یا خصوصی هستند و برای درمان صدمات و جراحتهای شدید ناشی از حملات صهیونیستها مجهز نیستند. علاوه بر این بهدلیل کمبود سوخت، قادر به ارائه خدمات نیستند و این تهدیدی بزرگ است برای هزاران مجروحی که در سایه ادامه جنگ اشغالگران بر علیه بیمارستانها و هدف قرار دادن آنها و محروم کردنشان از سوخت لازم برای خدماتدهی با مرگ و زندگی دستوپنجه نرم میکنند.