بررسیها نشان میدهد که از ابتدای امسال تغییرات غیرطبیعی اتفاق نیفتاده که دلیل آن هم از نظر کارشناسان حضور بانکمرکزی به عنوان بازارساز است. درباره وضعیت بازار ارز و همچنین ادامه روند در زمستان، گزارشی تهیه کردیم که جزئیات آن را در ادامه میخوانید:
برخی فعالان بازار بر این باورند ارز اکنون در رکود قرار گرفته و این در حالی است که در اواخر سال گذشته دلار در حال کسب رکوردهای قیمتی جدید بود. بانک مرکزی از ابتدای امسال با افزایش اختیارات و همچنین مداخله در بازار توانست بازار ارز را مدیریت کند و نوسانات را به کمتر از ۱۰درصد برساند. امروز دوباره نرخ دلار به کمتر از ۵۰ هزار تومان بازگشت.
با شکست دوباره مرز ۵۰هزارتومانی دلار، فعالان و تحلیلگران بازار دیگر رسیدن به کف ۴۹ هزار تومان را دور از دسترس نمیدانند. دلار در بازار غیررسمی که با شروع جنگ غزه جهش ۳۰۰۰ تومانی را تجربه کرده بود، فصل گذشته در یک روند نزولی قرار گرفت و تمامی رشد قیمتی خود را از ابتدای پاییز از دست داد.
این موضوع در هفته گذشته باعث شد حمایت مهم ۵۰ هزار تومانی دلار از دست برود و نرخ فروش خرد در بازار تا محدوده ۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان نیز کاهش یابد، اما این کاهش نیز نتوانست معاملهگران را به بازار بازگرداند تا بازار غیررسمی ارز برای دهمین ماه متوالی با رکود سنگین روبهرو باشد.
این موضوع باعث شد فعالان بازار هر نوسان قیمت و هرگونه افزایشی را موقت تلقی کنند. برخی تحلیلگران بر این باورند مدیریت تقاضا توانسته تب تقاضای دلار را کاهش دهد و این موضوع تاثیری به سزا در نرخ نهایی داشته است.
عملکرد ارزی از نگاه کارشناسان
آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتگو با جامجم به تحلیل وضعیت بازار ارز پرداخت و تصریح کرد: تقریبا بانک مرکزی همه کشورها نرخ ارز را مدیریت میکنند و آن را به دست بازار نمیسپارند و اقدام سیاستگذار پولی و مالی کشور در زمینه کنترل نرخ ارز موفق بودهاست.
اما حمید تهرانفر، معاون اسبق نظارت بانکمرکزی در گفتگو با خبرنگار جامجم نظر دیگری نسبت به مدیریت نرخ ارز داشت و گفت: بانکمرکزی باید نرخ را به دست بازار بسپارد و نباید دخالتی در افزایش یا کاهش آن داشتهباشد.
بغزیان تاکید کرد: بانکمرکزی ایران پس از سالها توانسته در بازار اثرگذار ظاهر شود و نرخ ارز شناور را مدیریت کند. به نظر میرسد در گذشته اتفاقاتی در بانکمرکزی میافتاد که به نوسانات یکباره نرخ ارز منجر میشد. افرادی که از نوسانات نرخ ارز اطلاع داشتند و با هر افزایشی در بازار غیررسمی نرخ رسمی را نیز بالا میبردند و این روند همچنان ادامه داشت.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه سهم بازار غیررسمی ارز کمتر از ۵ درصد است افزود: برای ۵ درصد بازار غیررسمی نباید نرخ ارز رسمی را تغییر داد.
از سوی دیگر تهرانفر، معاون اسبق نظارت بانکمرکزی میگوید: دولت باید نرخ ارز رسمی را به غیررسمی تغییر دهد. البته اکنون فضای تک نرخی شدن نیست، اما اگر نرخ ارز هم درحال کاهش است نباید این اتفاق بیفتد و ثبات بهترین نتیجه را به همراه دارد.
بغزیان در مقابل به خبرنگار جامجم تاکید میکند که اگر نظارت باشد مشکلی نیست که ارز توسط بانکمرکزی تعیین قیمت شود. در این صورت همه مردم از آن بهرهمند خواهندشد.
کاهش نرخ در هرات و سلیمانیه
اما بازارساز در مدت باقیمانده تا پایان سال به دنبال کاهش نرخ ارز غیررسمی به ۴۷هزار تومان است. با توجه به مازاد عرضه ارز در سامانه نیما، به نظر میرسد بانک مرکزی نرخهدف خود را برای دلار آزاد، عددی بین بازه ۴۷ تا حداکثر ۴۸ هزار تومان تعیین کرده و با شیوههای مختلف به دنبال رسیدن به این موضوع است.
فعالان اقتصادی میگویند که یکی دیگر از دلایل نزولی شدن قیمت دلار در تهران، افت قیمت دلار در هرات بود، از سوی دیگر نرخ حواله درهم نیز زیر پای دلار را خالی کرد، قیمت درهم در بازار امروز با افت، فعالیت کاری خود را ادامه داد.
پیشبینی میشود اگر قیمت دلار امروز حمایت ۴۹ هزار و ۶۰۰ تومان را از دست دهد، مرزحمایت بعدی ۴۸ هزار و ۸۰۰ تومان باشد، فنیها معتقدند برای ادامه کاهش قیمت دلار باید درهم در زیر مرز ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان تثبیت شود.
قیمت دلار سلیمانیه نیز کاهشی بود و در پشت خط قیمت دلار سلیمانیه در ۴۹ هزار و ۸۲۰تومان پایان یافت. شکاف قیمتی دلار هرات و سلیمانیه به بیش از ۵۰۰ تومان رسید که عدد قابل توجهی است.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: