دراین مدت تیمملی ایران همواره جزو تیمهای برتر آسیا بود، قهرمانی در بازیهای آسیایی را تجربه کرد، به جامجهانی رفت و همیشه جزو بزرگان قاره زرد بود اما دیگر رنگ جام ملتها را ندید. قصه طولانی ایران در جام ملتها حالا رسیده است به هفتم فوریه ۲۰۲۴ برابر با هجدهم بهمن ۱۴۰۲. مرحله نیمهنهایی جام ملتهای آسیا در قطر و مصاف با میزبان همین رقابتها. این بار کار به سرانجام میرسد و ما صعودی نوبرانه بعد از نیم قرن به فینال خواهیم داشت؟
قطر خطرناک و پرانگیزه
بعد از برد بزرگ در بازی بزرگ مقابل ژاپن حالا نوبت قطر است. ابعاد تیم قطر، افتخارات و قدرتش خیلی کمتر از ژاپن است. قطر نه لژیونر شاخصی در اروپا دارد و نه در دهههای گذشته حریف چندان چشمگیری برای تیمملی فوتبال ایران به شمار میرفت. اما اوضاع اکنون کاملا متفاوت است. دو تیم در نیمه نهایی با هم مصاف دارند. قطر نه از لحاظ داشتن ستاره که از جنبههای دیگر تا دندان مسلح است. نخست اینکه میزبان رقابتها به شمار میرود. دوم اینکه در سالهای اخیر به شدت پیشرفت کرده و تا توانسته در فوتبال سرمایهگذاری کرده است. آنها قهرمان دوره قبل هم هستند و در میان بازیکنان خود از ستارهای به نام معز علی بهره میبرند، بازیکنی که میخواهد به هرشکل ممکن رکورد گلزنی علی دایی رادرجام ملتها بشکند. قطریها قطعا از سوریه قویتر هستند، همان سوریهای که ما را به ضیافت پنالتیها برد. برای صعود به دومین فینال پیاپی تمام تلاش خود را میکنند و همه اینها عواملی خطرزا برای قلعهنویی و شاگردانش است. با این حال قدرت ایران در سطح قاره کهن مشخص و واضح است. هیچ تیمی از این لحاظ به پای ایران نمیرسد. ژاپن را کنار زدیم. حالا نوبت عنابیهاست. برای تیمی که ۴۸ سال در انتظار فینال جام ملتها به سر میبرد ترس از قطر بیمعناست.
پنالتی ممنوع!
تیمملی ایران گاهی اوقات خطرناک است، البته خطرناک برای خودش. ایران تا اینجا پنج مسابقه در جام ملتهای آسیا انجام داده است که در دو مسابقه پنالتی دودستی تقدیم حریف کرده است، یکی در دیدار با سوریه و دیگری در دیدار با امارات. حالا هم که پای قطر در میان است، میزبان بسیار پرانگیزه و پرانرژی این رقابتها که همه جا نفوذ دارد، از کنفدراسیون فوتبال آسیا گرفته تا تمامی روزنههای دیگر. مهمترین جنبه داوری است. میتوان پیشبینی کرد که در زمینه داوری و VAR کلی اختیارات داشته باشند. حتی همین VAR که دیگر وجودش از نانشب برای فوتبال واجبتراست میتواند برای تیم ایران دردسرساز شود. میتوان پیشبینی کرد با توجه به تخصص برخی از ملیپوشان در دادن پنالتی به تیم حریف یک پنالتی به ضرر ما گرفته شود. اینها همه پیشبینیهای نگرانکننده برای تیم قطر است. قطریها ویژگی دیگری که دارند این است فوتبال را بستهبازی میکنند وراهها و روزنهها را میبندند. پرسهای سنگین هم چیزی است که اصولا تیمملی را به دردسر میاندازد.تیمملی بازی واقعا سختی دارد. مبادا شیرینی شکست ژاپن تبدیل به یک تلخی بیپایان بابت شکست به قطر شود.نکته بسیار مهم این است که قطریها در۱۲مسابقه متوالی است درجام ملتهای آسیا شکست نخوردهاند.
یک کشور در یک ورزشگاه!
تمهیدات قطریها برای افزایش شانس راهیابی به فینال ادامه دارد. دیدار ایران و قطر در نیمهنهایی جام ملتها قرار بود در ورزشگاه الثمامه برگزار شود اما ناگهان به ورزشگاه البیت منتقل شد. دلیل هم واضح است. الثمامه ۴۰ هزار نفر گنجایش داشت اما البیت ۶۰ هزار نفر را میتواند به عنوان تماشاگر در خود جای دهد. بر اساس گزارشهای مختلف جمعیت زیادی از شهرهای مختلف این کشور به سمت شهر الخور سرازیر شدهاند تا تمام و کمال از تیمملی قطر مقابل یوزهای ایرانی حمایت کنند.
داور بیتجربه برای دیدار حساس
باید از مسئولان کنفدراسیون فوتبال آسیا پرسید این چه طرز داور انتخاب کردن است؟ احمد علی اهل کشور کویت قرار است داور این مسابقه بسیار حساس باشد. احمد علی داوری بسیار بیتجربه است که از سال ۲۰۱۶ وارد فهرست داوران بینالمللی شدهاست. در شرایطی که داوران مرحله نیمهنهایی با وسواس بسیار زیادی انتخاب میشوند گزینش این داور بسیار بحثبرانگیز شده است. این داور بهقدری بیتجربه است که حتی مدخل ویکی پدیا هم ندارد و به سختی میتوان اطلاعاتی از او در اینترنت به دست آورد. او فقط پنج مسابقه از مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا و سه مسابقه در جام ملتهای آسیا را قضاوت کرده است.
اکرم در مقابل سردار
قرارنیست ازهرتیم ستاره انتخاب کنیم. تیمملی ایران که ستاره زیاد دارد. قطریها هم چند ستاره دارند که یکی معز علی است و دیگری اکرم عفیف. اکرم عفیف با چهار گل بهترین گلزن کنونی قطریها به شمار میرود. تقابل او با سردار آزمون جالب است. چه کسی جنگ بزرگ امروز را میبرد؟
اعراب، در انتظار سومین فینال عربی
فینال جام ملتها دو بار تماما عربی بوده است. یکی سال۱۹۹۶ بین عربستان و امارات و یکی هم سال۲۰۰۷ بین عراق و عربستان. حالا هواداران فوتبال کشورهای عربی در انتظار سومین فینال عربی تاریخ بین اردن و قطر هستند. این بدان معناست که قطر باید ایران را ببرد و اردن هم از سد بزرگ کرهجنوبی بگذرد. چنین شگفتیای به واقعیت تبدیل میشود؟
آمار بازی ایران و قطر
۲۵
تا قبل از بازی امروز در مرحله نیمهنهایی جام ملتهای آسیا، دو تیمملی ایران و قطر ۲۵ بار مقابل هم قرار گرفتهاند که مشخصا سهم تیمملی کشورمان در بردها بیشتر بوده است. در این ۲۵ بازی، بازیکنان ایران ۱۷ بار به پیروزی رسیدهاند و فقط سه بار شکست را تجربه کردهاند. ۵ بازی هم با نتیجه مساوی به اتمام رسیده است.
۰۲
تیمهای ملی ایران و قطر با وجود انجام بازیهای متعدد رودررو در رقابتهای مختلف، فقط دو بار در جام ملتهای آسیا مقابل هم قرار گرفتهاند که در هر دو بار تیمملی ایران به پیروزی رسیده است. اولین بازی این دو تیم در جام ملتها به سال ۱۹۸۸ بر میگردد که آنجا هم قطر میزبان بازیها بود. این بازی که در واقع اولین رقابت این دو تیم در تاریخ فوتبال آسیا هم بود، با پیروزی ۲ بر صفر ایران و با گلهای کریم باوی و فرشاد پیوس به پایان رسید. دومین دیدارشان در جام ملتها هم سال ۲۰۱۵ و در استرالیا بود که تیم کیروش با تک گل سردار آزمون به برتری رسید.
۲۷
از آخرین پیروزی تیمملی قطر مقابل ایران در یک بازی رسمی حدود ۲۷ سال میگذرد. در مقدماتی جامجهانی ۱۹۹۸ فرانسه بود تیمملی قطر با نتیجه ۲ بر صفر، بازی را به نفع خودش تمام کرد. بعد از آن قطریها در دو بازی دیگر هم به پیروزی رسیدند اما هر دو بازی در دیدارهای دوستانه بود. قطر یک بار سال ۲۰۰۱ با نتیجه ۲ بر یک پیروز شد و هشت سال بعد هم در سال ۲۰۰۹ بازی را با نتیجه ۳ بر ۲ تمام کرد.
۰۴
در میان گلزنان ایران و قطر در تمام این سالها، علی دایی به تنهایی رکورددار است و با زدن ۴ گل در صدر ایستاده است. در میان بازیکنان نسل کنونی تیمملی، سردار آزمون تنها بازیکنی است که میتواند به این رکورد علی دایی برسد. آزمون تا امروز سه بار به قطر گل زده و امروز میتواند این رکورد را بهبود ببخشد.