نشریه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت دراینباره نوشته که پس از ترور سیدحسن نصرا...، حزبا... بلافاصله با یک فرمانده جدید، برنامهریزی برای موشکباران تلآویو را آغاز کرده است.این موضوع باعث حیرت رژیمصهیونیستی و متحدانش شده و این سؤال را برای آنها ایجاد کرده که چرا شهادت فرماندهان، تاثیری بر عملکرد حزبا... ندارد.
پاسخ به این سؤال را باید در ساختار تشکیلات حزبا... و نحوه مدیریت آن جستوجو کرد. شورای حزبا... با حضور هفت نفر درسال۱۹۸۴ آغاز به کار کرد. اعضای این شورا با مشورت،سیاستهای حزب رامشخص میکنند ووظیفه دیگرآنها نظارت بر انجام سیاستهاست. تشکیل این شورا اولین قدم برای نظم و پیوستگی بیشتر در ساختار اولیه حزبا... بود. این جنبش در ادامه تلاش کرد ریشههای ساختار خود را قویتر کند. بر همین اساس در کنار شورای اصلی، پنج شورای فرعی شامل شورای سیاسی، قضایی، پارلمانی،جهادی واجرایی آغاز به کارکردند که هریک ازاین شوراها از زیرمجموعههای زیادی تشکیل میشوند. بهعنوانمثال، شورای اجرایی از هشت واحد تشکیل شده که بر همه امور فرهنگی، آموزشی، اجتماعی و سیاسی و بخشها و شاخههای آنها نظارت دارد.یکی دیگر از شوراهای فرعی،شورای جهادی است که مسئولیت آن برنامهریزی، نظارت، استخدام نیرو، آموزش، تجهیز و تصمیمات راهبردی و تاکتیکی است. یگانهای نظامی مختلف هم نسبت به موقعیت جغرافیایی و نحوه عملکردشان، فرماندهان متفاوتی دارند. حزبا...درسطح جغرافیایی پنج یگان مستقر شامل نصر، بدر، عزیز، حیدر و ضاحیه دارد که هرکدام نسبت به موقعیت، عملکرد و توانمندیای که دارند از میدان، نوع آموزش نیروها و فرماندهان متفاوتی برخوردارند. در زمینه عملیاتی هم حزبا... نزدیک به ۲۰ واحد و یگان در اختیار دارد که هرکدام از آنها ساختار تعریفشده و ماموریتهای از پیش تعیینشدهای دارند.
ساختار پویا
تحلیلگران و کارشناسان براساس شیوه عملکرد حزبا... در میدان و خارج از آن، معتقدند طراحی ساختار آن بهگونهای است که در نبود یک فرمانده بلندپایه، ارکان و لایههای دیگر بر پایههای همان ساختار به فعالیت خود ادامه میدهند و آسیبی به عملکرد نهایی حزبا... وارد نمیشود.همچنین گفته میشود در سالهای گذشته تنها لایههای بیرونی این ساختار برای تحلیلگران قابل مشاهده و در دسترس بوده و حزبا... حلقههای محرمانه و سری دارد که اطلاعاتی از آنها در دسترس نیست.همین شرایط باعث شده که کارکرد حزبا... بهرغم ترور دبیرکل و شماری از سران و فرماندهان اصلی آن بدون وقفه ادامه دارد.
تاکید سیانان بر تداوم حیات حزبا...
اسرائیل با ترور دبیرکل حزبا... به گمان خود بهدنبال پایاندادن به فعالیت جنبش مقاومت لبنان بود اما حتی رسانههای غربی هم معترفند که این مسیر همچنان پرقدرتتر از گذشته ادامه خواهد یافت.
رسانه آمریکایی سیانان هم در تحلیل خودبااشاره به ترورسیدحسن نصرا...اعتراف کرده که مسیرمقاومت وفعالیت حزبا...پس از شهادت دبیرکل این جنبش نهتنها متوقف نمیشود، بلکه تاریخ ثابت کرده که این مسیر قدرتمندتر از گذشته ادامه مییابد.
سیانان به ترور برخی دیگر از فرماندهان ارشد گروههای محور مقاومت اشاره و تأکید میکند که اسرائیل با نگاهی به تاریخ و سابقه این اقدامات باید این را بداند که چنین ترورهایی موجب ازبینرفتن این گروهها نخواهد شد.این رسانه به شهادت عماد مغنیه اشاره و اذعان میکند که «اسرائیل در سال ۲۰۰۸، عماد مغنیه، رهبر نظامی حزبا... را در دمشق سوریه کشت اما این گروه همچنان قویتر از قبل در سالهای بعد به فعالیت خود ادامه داد.» سیانان تأکید میکند که شهادت این فرمانده نتوانست موجب ازبینرفتن حزبا... شود.
از سوی دیگر، این رسانه آمریکایی به شهادت بنیانگذار حماس، شیخ احمد یاسین در چهار سال جلوتر از شهادت مغنیه اشاره و تصریح میکند، این گروه نهتنها از بین نرفت؛ بلکه دو دهه بعد همین گروه بود که توانست حملهای چون ۷ اکتبر را رقم بزند.
سیانان علاوه بر ترور فرماندهان نظامی حماس و حزبا...، به ترور شهید سلیمانی توسط ترامپ در اوایل ماه ژانویه ۲۰۲۰ (۱۳ دیماه ۹۸) هم اشاره میکند.
این رسانه تأکید میکندکه قدرت منطقهای ایران پس ازکشتهشدن این فرمانده نیروهای قدس سپاه که در ایجاد ارتباط بین نیروهای مقاومت درمنطقه ازجمله حزبا...،حماس، حوثیهای یمن ونیروهای نظامی شیعی درعراق، نقش بسیار حیاتیای داشت، همچنان ادامه یافت.
سیانان اذعان میکند که پس از شهادت سردار سلیمانی همچنان حزبا...، حماس و حوثیها به حملات خود به مواضع اسرائیل ادامه دادند.این رسانه آمریکایی تصریح میکند که شاید ترور
سیدحسن نصرا... توسط اسرائیل برای این رژیم بهطور موقت بهعنوان پاداش و جایزهای برای حملات به لبنان بهشمار برود اما در طولانیمدت تاریخ ثابت کرده این گروهها بار دیگر خود را سازماندهی کرده و رهبران دیگری را برای ادامهیافتن این جنگ طولانیمدت علیه اسرائیل جایگزین میکنند.
اذعان صهیونیستها به توانمندیهای حزبا...
در روزهای گذشته حتی صهیونیستها و برخی مقامات و رسانههای غربی نیز اذعان کردهاند که با ترور فرماندهان مقاومت، عملکرد حزبا... مختل نمیشود.
میری آیزن، سرهنگ سابق اطلاعات ارتش رژیمصهیونیستی که پیشتر سخنگوی نخستوزیری رژیم صهیونیستی نیز بوده، اعتراف کرده که با شهادت دبیرکل حزبا...، سیدحسن نصرا...، این جنبش از بین نخواهد رفت.
طبق گزارش نشریه آمریکایی تایم، آیزن در واکنش به تحولات اخیر منطقه تصریح کرد که حمله به بیروت و ترور سیدحسن نصرا...، حرکت «کیش و مات» نبوده است.
وی توضیح داد: «چنین چیزی (ترور سیدحسن نصرا...)، حزبا... را از بین نمیبرد. زرادخانههای حزبا... ۱۰برابر چیزی بوده که حماس تابهحال داشته است.»
این ژنرال سابق رژیمصهیونیستی ادامه داد که حزبا... همچنان از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار است.
محمدعلی پوراسماعیلی - گروه بینالملل