دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دلیل اصلی ساخت دربهای ضد حریق ابتدا حفظ جان افراد، سپس محافظت از اموال آنها در برابر آتش سوزی است. این دربها از نظر طراحی بسیار متنوع هستند و با متریالهای مختلفی ساخته میشوند. با توجه به جنس درب از ۳۰ تا ۱۲۰ دقیقه به شما این فرصت را میدهند تا خود را به یک محل امن برسانید. در تمامی ساختمانهای تجاری، اداری، مسکونی، فروشگاهها، فرودگاهها و سایر مراکز این دربها میتوانند در نزدیکی پلههای فرار، نزدیک آسانسور و یا به عنوان درب اصلی واحد ورودی و بسیاری از فضاهای دیگر نصب شوند. عملکرد این دربها به گونهای است که با کند کردن سرعت حریق، این زمان را در اختیار افراد قرار میدهند تا بتوانند خود را به جای امن در ساختمان برسانند. برای آشنایی بیشتر با درب ضد حریق ادامه مطلب را مطالعه کنید.
درب ضد حریق چیست؟
عموما دربهای ضد حریق از جنس فلز می باشند، در بخشهای خاصی از یک ساختمان یا سازه برای تقسیمبندی فضاها، برای مهار آتش مورد استفاده قرار میگیرند. معمولاً در ساختمانهای بزرگ، وجود درب ضد حریق کمک میکند تا آتش به قسمتهای دیگر سرایت پیدا نکند. البته نصب دربهای ضد حریق تنها به ساختمانهای بزرگ و عمومی محدوده نمیشود و میتوانید در خانههای مسکونی نیز برای حفاظت از جان افراد، این دربها را نصب کنید. در واقع در هر مکانی که امکان نصب درب وجود داشته باشند، میتوان درب ضد حریق را نصب کرد.
از طریق درب ضد حریق میتوانید مدت زمان خروج خود و سایر اعضا از ساختمان را با کاهش سرعت یا متوقف کردن شعله و گرما، افزایش دهید. همچنین به شما کمک میکند تا از دود خطرناک و غلیظ آتش در امان بمانید. از سوی دیگر به آتش نشانان نیز کمک میکند تا برای کمک به شما بهتر بتوانند اقدامات لازم را انجام دهند.
مشخصات درب ضد حریق
به طور کلی میتوان گفت دربهای ضد حریق از ۴ قسمت اصلی تشکیل شدهاند، چارچوب، درب، درزگیر و لوازم جانبی.
چارچوب این دربها نیز مانند سایر دربها به طور مستقیم به دیوار متصل و توسط لولا به درب متصل میشود. چارچوب کمک میکند تا از سقوط درب جلوگیری شود. نکته مهم در چارچوب این دربها پوشش رنگ الکترواستاتیک است.
دربهای ضد حریق از دو لایه بیرونی و یک هسته میانی تشکیل شدهاند. لایههای بیرونی از صفحات فولادی هستند که دارای ضخامت ۰. ۸ تا ۱. ۲ میلیمتر هستند. روکش دربها نیز باید از رنگ پودری الکترواستاتیک باشد. یکی از دلایل مقاومت بالای دربهای ضد حریق، هسته این دربها است که از متریالهای مختلفی پوشانده میشود. هسته میانی میتواند از جنس پشم سنگ یا پشم شیشه باشد که فضای داخلی درب را کاملاً پر میکنند. از دیگر موادی که برای هسته دربهای ضد حریق استفاده میشود، میتوان به فولاد، گچ و ورمیکولیت اشاره کرد.
لوازم جانبی که شامل قفل و دستگیره میشود از نوع نسوز هستند. دستگیرههای نسوز در مقابل سایر دستگیرههای معمولی تواناییهای منحصر به فردی در مقابل حرارت و آتش دارند. دستگیره آنتی پنیک از نظر ظاهری شبیه به یک میله طولی بلند است که امکان باز کردن درب را برای شما آسانتر میکند. در مواقع اضطراری این دستگیرهها بسیار کارآمد هستند، علاوه بر این که نسوز هستند، در هنگام آتش سوزی کمک میکنند سرعت ورود و خروج افراد نیز بالاتر برود.
مشخصات فنی درب ضد حریق
به طور کلی میتوان گفت دربهای ضد حریق دارای ضخامت ۴۵ میلیمتر هستند، در صورتی که ضخانت دربهای معمولی در حدود ۳۵ تا 40 میلیمتر است. حتی میتوان برای فضاهایی که از امنیت بالاتری برخوردار هستند و اسناد مهمی در آنجا نگهداری میشود، درب ضد حریق را با ضخامت ۵۵ میلیمتر نیز سفارش دهید.
اولین استانداردی که این دربها باید داشته باشند، مقاومت بالا در برابر آتش است. درجه حفاظت دربهای ضد حریق متنوع است که میتواند از ۳۰ تا ۱۲۰ دقیقه حفاظت در برابر حریق را ارائه دهند. با توجه به متریالی که در ساخت دربها به کار میرود، میزان مقاومت آنها بر روی درب درج میشود. برخی از این دربها دارای روکش چند لایه هستند که در برابر آتش سوزی مقاومت بسیار بالاتری ارائه میدهند.
مهمترین متریالی که در ساخت دربهای ضد حریق به کار میرود، فولاد و چوب است. دربهای فولادی بیشتر در مراکز تجاری و اداری قابل استفاده هستند. مکانیزمی که در آنها به کار رفته است، باز و بسته شدن درب را آسانتر میکند. معمولاً درجه مقاومت در آنها حدود ۱۲۰ دقیقه است. برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی دربهای فولادی معمولاً از یک روکش گالوانیزه بر روی درب استفاده میکنند تا مقاومت بیشتری داشته باشد. از دیگر مزیتهای این دربها میتوان به عایق صوتی بودن آنها اشاره کرد.
عملکرد درب ضد حریق
پس از اینکه درب ضد حریق را نصب کردید، به هنگام آتش سوزی نوارهایی که در اطراف درب نصب شدهاند، بر اثر حرارت منبسط شده و شکافی که بین چارچوب و درب قرار دارد را کاملاً میبندند. این مهر و موم که ناشی از تورم درب به دست میآید از ورود آتش به فضای پشت درب، کاملاً جلوگیری میکند.
نصب درب ضد حریق
نصب درب ضد حریق برای کنترل کردن آتش و جلوگیری از گسترش آن، برای تمام ساختمانها ضروری است. آنچه عملکرد درب ضد حریق را بالا میبرد، اجرای نصب حرفهای است که میتواند خسارات ناشی از آتش سوزی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. ممکن است درب معمولی را به تنهایی بتوانید نصب کنید اما دربهای ضد حریق به دلیل اینکه اجزای اختصاصی در ساختار آنها به کار رفته است، از جمله لولا، قفل، دستگیره، چارچوب اختصاصی، توصیه میشود توسط متخصصین نصب شود.
آببندی درب ضد حریق در واقع یک نکته کلیدی است که نباید از کنار آن به سادگی گذشت. مهر و موم اصولی در برابر آتش سوزی نقش مهمی را ایفا میکند، شکافهایی که در اطراف درب هستند را کاملاً مسدود کرده و مانع از ورود حتی دود به داخل میشوند. درب ضد حریق باید به گونهای نصب شود که درب به طور خودکار کاملاً بسته شود.
معمولاً دربهای ضد آتش در ساختمانها باید با رنگ متفاوتی نصب شوند که در هنگام آتش سوزی کار برای آتشنشانان آسانتر شود. هیچگونه تزییناتی نیز بر روی دربهای ضد حریق نباید وجود داشته باشد. نکته قابل توجه دیگر در نصب درب ضد حریق این است که این دربها به طور دائم نمیتوانند شما را از آتش دور نگه دارند و در برابر آتش مقاومت بالای داشته باشند. اگر آتش شدت زیادی داشته باشد پس از مدت زمان مشخصی درب نیز دچار شکستگی و سوختگی خواهد شد.
الزامات درب ضد حریق برای دریافت تأییدیه آتش نشانی
دربهای ضد حریق پس از نصب باید توسط سازمان آتش نشانی مورد تأیید واقع شوند. این سازمان لیستی از استانداردها و الزامات را برای دربهای ضد حریق در نظر گرفته است که آنها را بررسی خواهیم کرد.
دربهای ضد حریق باید از ابعاد استانداردی پیروی کنند. معمولاً این دربها در دو سایز
۸۲۰ *۲۰۴۰ و ۹۲۰ * ۲۰۴۰ طراحی و تولید میشوند. البته این ابعاد، جزء ابعاد استاندارد محسوب میشوند و شما میتوانید با توجه به نوع ساختمان خود، درب ضد حریق را با ابعاد خاص سفارش دهید.
برای دربهای دو لنگه ابعاد ۲۰۴۰ * ۹۲۰ سانتیمتر در نظر گرفته میشود. دربهای دو لنگه نیز در دو نوع مختلف طراحی میشوند، برخی از دربهای دو لنگه قابلیت باز شدن هر دو لنگه را دارند، اما در برخی دیگر تنها یک لنگه درب قابلیت باز شدن را دارد.
ورقی که در ساخت دربها استفاده میشود باید دارای ضخامت ۲ میلیمتر برای چارچوب و ۱. ۲۵ میلیمتر برای درب باشد. معمولاً برای چارچوب از ورقهای هیدروکربنی استفاده میشود که در برابر آتش مقاومت بالایی دارند.
رنگ درب باید از نوع کورهای و الکترواستاتیک باشد.
هسته دربهای ضد حریق که به عنوان عنصر اصلی شناخته میشوند، معمولاً باید از پشم سنگ با دانسیته ۱۲۸ پر شوند. این متریال میتواند تا ۱۲۸ درجه سانتیگراد در برابر حرارت و گرما مقاومت داشته باشد. در داخل درب علاوه بر پشم سنگ از ورقهای فلزی هیدروکربن با ضخامت ۱. ۶ میلیمتر استفاده میشود، همچنین در داخل درب باید شبکه فلزی وجود داشته باشد تا کمک کند پشم سنگ در داخل درب کاملاً ثابت بماند.
چارچوب و درب باید از طریق سه لولا به یکدیگر متصل شوند، که اتصال لولا به درب باید از نوع جوشی باشد.
وجود درزگیر در دربهای ضد حریق ضروری است تا از ورود گازهای سمی جلوگیری شود.
انتخاب درب ضد حریق
در خرید درب ضد حریق استاندارد، علاوه بر کیفیت آن باید به طراحی آن نیز توجه داشته باشید، این دربها به گونهای طراحی و ساخته میشوند که تقریباً با انواع طراحی داخلی ساختمانها نیز هماهنگی داشته باشد. معمولاً نمای بیرونی این دربها از چوب یا روکشی است که شبیه به چوب است. گرچه از بیرون ظاهری زیبا و براق دارند اما هسته این دربها از لایههای مقاوم در برابر آتش پر شده است که به طور قابل توجهی سرعت آتشسوزی را کاهش میدهد.
سخن پایانی
کسی نمیداند که آتشسوزی در یک ساختمان چه زمانی رخ میدهد و میزان خساراتی که به جا میگذارد تا چه اندازه است. از این رو هر لحظه باید آماده باشید. دربهای ضد حریق از جمله الزامات مهم برای انواع ساختمانها هستند تا از شما و اموال شما در برابر آتش محافظت کنند. دربهای ضد حریق بیشماری در طرحها، جنسها و ضخامتها قابل دسترسی هستند، اما قبل از انتخاب هر درب باید استانداردهای آن را بررسی و خریدی ایمن داشته باشید. میتوانید با مراجعه به امیر درب، بهترین درب ضد حریق را برای ساختمان خود خریداری کنید.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد